Forskare pekar ut matvaror – är extra bra för hjärnan
2025 05 04
Forskare har upptäckt att en specifik typ av livsmedel verkar vara extra bra för hjärnan.
Hjärnans välmående påverkas av en rad olika faktorer.
En sådan faktor är våra kostvanor.
Nu lyfter forskare vid Southern Medical University i Kina fram en specifik typ av livsmedel, som de menar är extra nyttiga för hjärnan.
Kan gynna hjärnan
Det handlar om ekologiska livsmedel, rapporterar Illustrerad Vetenskap.
Enligt den nya studien finns det mycket som tyder på att just ekologisk mat är extra gynnsamt för hjärnan, i synnerhet hos äldre.
Det framkommer i en studie där forskarna har studerat 6 000 äldre amerikaners kostvanor och deras mentala skärpa, enligt tidningen.
Resultatet visade bland annat att deltagare som i högre utsträckning åt ekologisk mat, löpte 27 procent lägre risk att drabbas av mild kognitiv svikt. Det kopplas i sin tur till utvecklingen av demens.
Orsaken till att ekologisk mat kan vara nyttigare för hjärnan är att den inte innehåller lika mycket rester av bekämpningsmedel, anser forskarna.
Osäkra resultat
Ekologisk mat definieras bland annat av att bekämpningsmedel inte tillåts i lika stor utsträckning, enligt Livsmedelsverket.
– I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Det är även tillåtet att använda biologiska bekämpningsmedel, informerar Livsmedelsverket på sin hemsida.
Att ekologisk mat är nyttigare är dock inte bevisat, och man vet inte om resultatet i studien verkligen beror på konsumtionen av ekologisk livsmedel.
Enligt Livsmedelsverket finns det inga tydliga bevis för att ekologiska livsmedel är nyttigare.
– Forskningen hittills visar inte på några entydiga skillnader i vitamin- och mineralhalt hos växter som är ekologiskt eller konventionellt odlade. Det behövs fler undersökningar för att se skillnader mellan ekologisk och icke ekologisk frukt och grönsaker, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
Men om man ska tro den nya studien så finns det i alla fall mycket som talar för att ekologiska livsmedel är nyttigare. Enligt forskarna bakom studien innehåller de också fler nyttiga näringsämnen.
Foto: M. Fakurian
Text: Redaktionen