Fiasko för ny lag – alla hushåll måste följa den
2025 05 01
Den 1 januari 2025 infördes en ny avfallslag i Sverige.
Förändringen innebär att det inte längre är tillåtet att slänga textilier i den vanliga soptunnan.
Kläder, även om det så bara gäller gamla strumpor, ska sorteras och återvinnas.
– Textilier och textilavfall måste återvinnas på ett mer ansvarsfullt sätt, eftersom de orsakar stora skador både på miljön och de bidrar också till att förvärra klimatförändringarna i hela världen. Det är helt ohållbart, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vid införandet.
Klagomålen haglar
Fyra månader efter att lagen trätt i kraft haglar dock klagomålen in från stora delar av Sverige.
Frivilligorganisationer, som ansvarar för insamlingen i landets kommuner, befinner sig på bristningsgränsen på grund av avfallets omfattning.
– Insamlingen riskerar att haverera, säger Lars Råsberg, biträdande direktör för biståndsorganisationen Human Bridge.
Svämmar över
Dessutom svämmas secondhandbutiker över av inlämnade textilier.
Det är en “helt ny verklighet”, rapporterar SR.
– Om vi jämför med tidigare har vi alltid bett om helt rent. Nu idag när vi får in produkter ser vi att vi får in mycket mer skräpiga saker, till exempel smutsig och trasig textil, strumpor, säger Christel Breum, försäljningschef på Stadsmissionen i Malmö, till radion.
Hon får medhåll av Karolina Skog, miljöminister mellan 2016-2019 och numera senior rådgivare på Stadsmissionen.
– Skåne Stadsmission får lägga 20 procent av sin arbetstid på att sortera ut sådant som inte är återanvändbart, säger hon till SVT.
Fungerar inte i praktiken
Inför påsken vädjade Human Bridge till svenska folket att inte slänga kläder under ledigheten. Avesta kommun har i dagarna uppmanat sina invånare att inte lämna in textilier alls.
I grunden handlar det om att den nya lagen inte fungerar i praktiken, enligt kritikerna. Mängder med textilier som ingen vill ha behöver brännas.
– Man kommer behöva förbränna mycket för det finns ingen vettig hantering av det, säger Anna Vilén som är kommunikationschef för Sysav, ett avfallsbolag i Malmö, till SVT.
Ny lag kan införas 2028
I Sverige konsumeras 14 kilo textil per person och år. Kläder utgör omkring tio av dessa.
Romina Pourmokhtari har inte bemött kritiken.
– Vi måste ta tillvara på de resurser vi har, minska utvinningen av nya råvaror och minska våra avtryck på miljön och klimatet, sade klimat- och miljöministern när lagen presenterades.
Till hösten väntas ett EU-beslut om att de som producerar kläder för marknaden också ska ta ansvar för det som inte säljs, det vill säga skräpet.
En sådan lag kan införas först 2028, enligt SVT.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Text: Redaktionen