Fiasko för ny lag – alla hushåll måste följa den

2025 05 01

Den 1 januari 2025 infördes en ny avfallslag i Sverige.

Förändringen innebär att det inte längre är tillåtet att slänga textilier i den vanliga soptunnan.

Kläder, även om det så bara gäller gamla strumpor, ska sorteras och återvinnas.

– Textilier och textilavfall måste återvinnas på ett mer ansvarsfullt sätt, eftersom de orsakar stora skador både på miljön och de bidrar också till att förvärra klimatförändringarna i hela världen. Det är helt ohållbart, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vid införandet.

Klagomålen haglar

Fyra månader efter att lagen trätt i kraft haglar dock klagomålen in från stora delar av Sverige.

Frivilligorganisationer, som ansvarar för insamlingen i landets kommuner, befinner sig på bristningsgränsen på grund av avfallets omfattning.

– Insamlingen riskerar att haverera, säger Lars Råsberg, biträdande direktör för biståndsorganisationen Human Bridge.

Svämmar över

Dessutom svämmas secondhandbutiker över av inlämnade textilier. 

Det är en “helt ny verklighet”, rapporterar SR.

– Om vi jämför med tidigare har vi alltid bett om helt rent. Nu idag när vi får in produkter ser vi att vi får in mycket mer skräpiga saker, till exempel smutsig och trasig textil, strumpor, säger Christel Breum, försäljningschef på Stadsmissionen i Malmö, till radion.

Hon får medhåll av Karolina Skog, miljöminister mellan 2016-2019 och numera senior rådgivare på Stadsmissionen.

– Skåne Stadsmission får lägga 20 procent av sin arbetstid på att sortera ut sådant som inte är återanvändbart, säger hon till SVT.

Fungerar inte i praktiken

Inför påsken vädjade Human Bridge till svenska folket att inte slänga kläder under ledigheten. Avesta kommun har i dagarna uppmanat sina invånare att inte lämna in textilier alls.

I grunden handlar det om att den nya lagen inte fungerar i praktiken, enligt kritikerna. Mängder med textilier som ingen vill ha behöver brännas.

– Man kommer behöva förbränna mycket för det finns ingen vettig hantering av det, säger Anna Vilén som är kommunikationschef för Sysav, ett avfallsbolag i Malmö, till SVT.

Ny lag kan införas 2028

I Sverige konsumeras 14 kilo textil per person och år. Kläder utgör omkring tio av dessa.

Romina Pourmokhtari har inte bemött kritiken.

– Vi måste ta tillvara på de resurser vi har, minska utvinningen av nya råvaror och minska våra avtryck på miljön och klimatet, sade klimat- och miljöministern när lagen presenterades.

Till hösten väntas ett EU-beslut om att de som producerar kläder för marknaden också ska ta ansvar för det som inte säljs, det vill säga skräpet.

En sådan lag kan införas först 2028, enligt SVT.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


“Kommer mobilisera allt de har” – expert varnar för “point of no return”

2025 06 23

USA:s attack mot Irans kärnkraftsanläggningar bedöms av flera experter som “värsta tänkbara” grad av amerikansk inblandning.

Det säger Mellanösternexperten Dag Henrik Tuastad, verksam vid Oslo universitet, och hänvisar till kollegor.

Men den norska experten håller inte med.

– En attack mot kärnkraftsanläggningen är något Iran har förberett sig på, säger han till Dagbladet-

Istället anser Tuastad att det finns ett scenario som kan eskalera konflikten fullständigt.

Och det är att Irans högsta andliga ledare, ayatollah Ali Khamenei, dödas.

Han är ledare såväl för Iran som 200 miljoner shiitiska muslimer.

– Om man gör det tror jag inte att det kommer att finnas några taktiska begränsningar eller fokus på långsiktiga konsekvenser från Iran. Då är det “point of no return” och de kommer att mobilisera allt de har, säger Dag Henrik Tuastad.

Uppgifter: utsett sin efterträdare

Khamenei har de senaste dagarna inte lämnat sin bunker. Den iranska ledaren uppges frukta för sitt liv och ska redan ha utsett sin efterträdare, uppger iranska myndighetskällor för New York Times.

Innan den amerikanska attacken i helgen framhöll Ryssland att ett regimskifte i Iran skulle vara “oacceptabelt” och “öppna Pandoras ask”.

– Det skulle leda till extremistiska stämningar inom Iran och de som talar om (att döda Khamenei) bör ha det i åtanke, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov i fredags enligt Sky News, som beskriver kommentaren som den “starkaste hittills” från Ryssland angående konflikten mellan Israel och Iran.

Tror inte på rysk intervention

Om regimen i Iran skulle falla skulle det innebära att Ryssland på kort tid förlorar två viktiga allierade i Mellanöstern, efter att den syriska diktatorn Bashar al-Assad störtades i slutet av förra rået.

Men att Ryssland skulle rycka ut militärt för Irans skull, på annat sätt än att skicka vapen, bedöms som osannolikt, menar experter.

– Putin är upptagen med att försöka vinna kriget i Ukraina. Han behöver ingen direkt konflikt med USA nu, säger Anders Romarheim, försvarsforskare och USA-expert, till Dagbladet.

Han får medhåll av Dag Henrik Tuastad.

– Kina och Ryssland vill inte dras in i direkt konfrontation med USA, och jag har inte sett en enda ansedd militärt expert som tror på ett sådant utfall.

Öppnar för regimskifte

Förra veckan framhöll USA:s president Donald Trump att USA “åtminstone inte nu” kommer att döda Khamenei.

Natten till idag öppnade Trump dock för ett regimskifte i Iran, ett mål som fram till dess kraftigt dementerats av övriga Vita huset.

LÄS MER: Trump föreslår drastisk vändning i kriget

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige krävs på ursäkt

2025 06 23

Den svenska staten måste gå ut med en formell ursäkt.

Det kravet ställs nu från sex av åtta partier i riksdagen.

Frågan gäller de övertramp som nyligen påvisats i en utredning om internationella adoptioner till Sverige.

I dag har vi fått än mer klarhet i att barn och föräldrar under årtionden drabbats och farit illa inom ramen för den internationella adoptionsverksamheten. Det är uppgifter som jag förstår väcker känslor hos många, sade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i en kommentar tidigare i juni.

M och S har inte tagit ställning

Av riksdagens åtta partier är det nu alltså sex stycken som ställer sig bakom kravet på att staten ska be om ursäkt för de oegentligheter som utredningen presenterade, rapporterar SR på måndagen.

Moderaterna och Socialdemokraterna är partierna som inte tagit ställning än. 

Båda vill även invänta remissvar innan beslut fattas om att stödja utredningens förslag om att förbjuda internationella adoptioner eller inte.

Hittills är det bara Sverigedemokraterna som uttryckligen sagt klart ja till förslaget.

– Vårt perspektiv är egentligen dels barnrättsperspektivet, men också de föräldrar som blivit berövade sina biologiska barn, säger Jessica Stegrud, SD-ledamot i socialutskottet, till radion.

Olagligt och oetiskt 

I utredningen framkom att det i flera årtionden förekommit oegentligheter i internationella adoptioner till Sverige.

Det gäller såväl olagliga adoptioner som oetiska ageranden,

– Kommissionen konstaterar också att svenska aktörer i vissa fall känt till att oegentligheter förekommit redan då de inträffade, medan det i andra fall uppdagats långt senare, framhäver regeringskansliet i ett uttalande.

"Tas på största allvar"

Betänkandet har nu remitterats och åsikter i frågan ska samlas in från statliga myndigheter och intresseorganisationer. Först därefter kommer Moderaterna och Socialdemokraterna alltså att ta ställning.

Regeringen tar det som kommissionen presenterat på största allvar, och vi kommer nu noggrant analysera deras slutsatser och förslag för att kunna göra välavvägda val framåt, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen