Israel utropar nödläge

2025 05 01

Israel utropar nationellt nödläge under tisdagen och kallar in soldater för att hjälpa till att bekämpa det kraftiga väderfenomenet.

Jättelika skogsbränder härjar just nu utanför Jerusalem i Israel.

Nu väljer landet att utropa nationellt nödläge – och kalla in militär för att få bränderna under kontroll.

Uppgifter gör gällande att hundratals civila just nu befinner sig i riskområdet runt bränderna.

Hundratals civila i riskzon

Israel Times rapporterar att det är andra gången på en vecka som skogsbränder i bergen väster om den israeliska huvudstaden leder till att invånare måste evakueras.

Läs mer: Enkelt test kan visa om du har cancer

Enligt israelisk brand- och räddningstjänst rasar bränder just nu på minst fem olika platser runt Jerusalem.

En kraftig värmebölja och starka vindar försvårar arbetet med att få elden under kontroll, rapporterar tidningen.

Kloster evakuerat

Flera mindre byar runt Jerusalem – samt ett kloster – har fått evakueras.

Ett tjugotal personer uppges ha skadats hittills, och över 7 000 invånare har tvingats evakuera sina hem hittills, enligt israeliska Haaretz.

Dessutom har huvudmotorvägen mellan Jerusalem och Tel Aviv stängts ner av polis, tillsammans med all tågtrafik i det närliggande området.

Hög risk för skogsbränder

Israels långa, varma och torra somrar ger optimala förutsättningar för skogsbränder.

Därför har flera större skogsbränder brutit ut i landet vid ett flertal tillfällen – bland annat år 1989, 1995 och 2023.

Läs också: Leif GW rasande – varnar för konsekvenser

Foto: S. Kopstein

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige kan förlora 13 miljarder kronor

2025 05 29

Nya uppgifter indikerar att Sverige riskerar en samhällsekonomisk förlust på närmare 13 miljarder kronor.

Svenska Hamnarbetarförbundet, HF, har meddelat varsel om strejk. Blockadåtgärder har riktats mot Sveriges Hamnars medlemsföretag.

Beskedet ligger kvar trots att ett avtal med Transportarbetareförbundet står klart. Enligt Transportföretagen omfattas alla Sveriges hamnarbetare, även medlemmarna i HF, av det nya avtalet.

Nu presenterar branschorganisationen en ny rapport som pekar på att Sverige riskerar att gå med miljardförluster om strejken håller i sig.

291 miljoner per dag

Rapporten är framtagen av Handelns utredningsinstitut, HUI, på uppdrag av Transportföretagen.

Uträkningen är baserad på ett scenario “med total strejk från alla hamnarbetare”, framhåller organisationen.

Det argumenteras för att HF har en vana av att förlänga strejker. Blir det som 2017, då total strejk varade i 44 dagar, skulle det enligt analysen innebära 291 miljoner kronor per dag i förlust för förseningar och alternativa transportlösningar.

Det motsvarar 12,8 miljarder kronor för hela räkneexemplet.

– Hamnarna är livsviktiga för ett litet exportberoende land som Sverige. När hamnarna stannar får inte industrin sina råvaror, handeln får inte ut sina produkter och sjukvården riskerar att stå utan viktiga leveranser, säger Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar, i en kommentar.

Kan bli ännu mer

Egentligen bedöms den verkliga kostnaden kunna bli ännu större. Den exakta följden av produktionsstopp, förlorade kontrakt och förseningsböter är svår att förutse.

– Det är lätt att underskatta hur beroende vi är av fungerande godsflöden, men ett stopp slår direkt mot människors vardag – från jobben i fabriken till varorna på butikshyllan. Dessutom är hamnarna sårbara i det oroliga omvärldsläge som råder. Hamnarna är avgörande utifrån ett säkerhets- och beredskapsperspektiv, säger Johan Grauers.

LÄS MER: 22 000 företagare överväger att lägga ner helt

Nya överläggningar på gång

Det var tidigare i maj som Hamnarbetarförbundet varslade om strejk i alla svenska hamnar med start 21 maj. Bakgrunden är att facket vill få till förändringar i det nya kollektivavtalet.

– Det är ett inledande varsel för att få fart på förhandlingarna. Det är högst troligt att vi lägger fler om vi inte kommer någonstans, sade Erik Helgeson, vice ordförande i förbundet, till Arbetet vid beskedet.

Parterna har kallats till nya överläggningar på måndag den 2 juni.

– Vi försökte gå in i dagens förhandlingar utan prestigelåsningar eller ultimatum för att försöka hitta lösningar som kan förbättra situationen utan att någon tappar ansiktet. Men det var tydligt att arbetsgivarsidan än så länge inte anser att det finns något kompromissutrymme, säger Erik Helgeson i ett uttalande.

LÄS MER: Varuhuskedja i kris – har 85 butiker i Norden

Foto:

Text: Redaktionen


Expert: Otäck sjukdom slår som en “tsunami” – 40 procent kan drabbas

2025 05 29

Den norska sjukvårdsspecialisten Fedon Lindberg varnar för en “tsunamiliknande” ökning av en av vår tids mest allvarliga sjukdomar.

Varje år upptäcks omkring 75 000 fall av cancer i Sverige.

Enligt Socialstyrelsen lever idag ungefär 600 000 personer i landet som antingen har eller har haft någon form av cancer.

Myndighetens prognos är att minst var tredje person i Sverige kommer att få en cancerdiagnos under livet.

“En tsunami av cancer”

Även i Norge är siffrorna höga.

Över 340 000 personer i grannlandet har drabbats av cancer och fyra av tio uppskattas få en diagnos innan man fyllt 80 år.

Enligt Fedon Lindberg, författare och specialist i internmedicin, beror utvecklingen till stor del på miljö och livsstil och inte bara på att vi har blivit fler och lever längre än förr.

– Vi befinner oss i en tsunami av cancer, och det kommer att bli värre. 40 procent av oss kommer att få en cancerdiagnos under vår livstid, och fler och fler kommer att vara unga, säger Lindberg till Dagbladet.

Kan påverka mer än vi tror

Fedon Lindberg är aktuell med en ny bok i ämnet. Han säger att forskningen visar att 90 till 95 procent av cancerfallen inte beror på ärftliga faktorer.

– Skadliga miljöer kan innefatta allt från sömn, stress, rökning och alkohol, olyckliga relationer på jobbet eller privat – och inte minst maten vi äter, säger författaren.

– Det betyder inte att vi kan undvika cancer helt, men det betyder att vi kan påverka mycket mer än många tror.

Många fall går att förebygga

En rapport från Cancerregistret och Norska Cancerföreningen ger en liknande bild. Rökning och UV-strålning från solen och solarier pekas ut som de största riskfaktorerna för cancer.

Även kost, alkohol och övervikt nämns.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, går mellan 30 och 50 procent av alla cancerfall att förebygga.

I Sverige uppskattas att omkring 16 000 fall av cancer skulle kunna förebyggas varje år genom framför allt förändrade levnadsvanor.

Man kan aldrig säkert säga varför någon drabbats av cancer, men vad vi äter och dricker, hur vi rör på oss och om vi röker har stor betydelse för vår hälsa på kort och på lång sikt, framhåller Cancerfonden.

Foto: S. Andrews

Text: Redaktionen