Rusning efter solceller – priset störtdyker

2025 04 29

Försäljningen av solceller har fått rejäl fart.

Det markerar ett trendbrott i en bransch som på flera sätt har haft stor uppförsbacke under de senaste åren. Förra året gick 147 solcellsbolag i konkurs och hittills i år har över 50 kastat in handduken.

Men nu har vinden vänt.

På grund av USA:s höga tullar mot Kina rasar priset på solceller här i Sverige. Detta eftersom paneler och batterier istället hamnar i Europa, rapporterar SR.

Och med det följer prisdumpning.

– Vi märker sedan tullkriget bröt ut att betydligt fler hör av sig och vill köpa solceller, batterier och AI-styrning för att kunna vara självförsörjande på el, säger exempelvis Magnus Juvén, vd på Wettersol i Jönköping, till radion.

Omtalad avgift införs

Enligt Wettersol går det nu att köpa in material för under 40 procent av tillverkningskostnaden.

Förhoppningen är att kundrusningen innebär en revansch för solcellsbranschen och att de låga priserna håller sig till hösten.

Då bedöms nämligen fler elnätsbolag ha infört den omtalade effektavgiften – det vill säga att nätavgiften kommer att baseras på hushållens effekttoppar,  timmarna per månad som det används mest energi.

Solcellsföretaget Svea Solar har tidigare varnat för “chockräkningar” med anledning av avgiften. Även branschorganisationen Villaägarna har vädrat sitt missnöje.

En kall vinterdag kanske barnen spelar datorspel samtidigt som maten ska lagas och träningskläderna behöver tumlas. Vid sådana tillfällen kan det totala effektuttaget bli högt, vilket leder till att hushållet straffas med en högre elfaktura, trots att den höga förbrukningen bara var tillfällig, framhåller Villaägarna.

LÄS MER: Hushållen förvarnas – chockräkning på väg

"Enda som hjälper är solceller"

Energimarknadsinspektionen understryker att prismodellen också kan innebära att elnätskostnaden blir lägre om man sprider ut eller flyttar elanvändningen.

Svea Solar har tidigare gått ut med att det kommer att bli helt avgörande att kapa effekttopparna för att hålla energikostnaderna nere.

– Det här gör caset för solceller, och inte minst solceller med batteri och energioptimering, urstarkt, säger Mattias Ringqvist, vd på Svea Solar.

Wettersol gör samma bedömning och menar att villaägare kommer att drabbas med ett prispåslag på 500-800 kronor i månaden till följd av effekttariffen.

– Det enda som kan hjälpa då är ju solceller, batterier och någon form av AI-styrning för att hantera dessa effekttoppar, säger Magnus Juvén till SR.

LÄS MER: Eljätte uppmanar alla med värmepump: Ändra inställningen

Foto: Raze Solar

Text: Redationen


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen


Stor vändning om Ukraina – Trumps krav i avtalet ryker

2025 04 29

Det omtalade mineralavtalet mellan USA och Ukraina skulle betala tillbaka för pengarna amerikanerna bidragit med i kriget.

Det hävdade USA:s president Donald Trump tidigare i år.

– Vi kommer att få tillbaka våra pengar eftersom det helt enkelt inte är rättvist. Och vi får se, men jag tror att vi är ganska nära en överenskommelse, och vi borde vara nära en överenskommelse, sade Trump på en konferens i februari.

Vändningen: kravet ryker

Nu framkommer att USA inte kommer att begära att Ukraina ska återbetala tidigare bistånd via mineralavtalet, vilket fram till nyligen förespråkats av Trump.

Det bekräftar Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal i ett uttalande, rapporterar Kyiv Post.

– Överenskommelser har nåtts om att avtalet inte inkluderar bistånd som tillhandahållits före undertecknandet, framhåller premiärministern på Telegram.

Kyivs "röda linjer"

Denys Shmyhal antyder också att framsteg görs i att få fram ett avtal och att de juridiska teamen i både Ukraina och USA arbetar för att sätta villkoren.

Han säger också att Kyiv har deklarerat Ukrainas “röda linjer” gentemot USA.

– Juridiska team arbetar med avtalet. Vi gör goda framsteg. Det viktigaste är att vi tydligt har definierat våra röda linjer, avtalet måste uppfylla europeiska skyldigheter och inte heller strida mot Ukrainas konstitution och lagstiftning, uppger Shmyhal.

LÄS MER: Ny överenskommelse på gång – för att “trotsa Trump”

Ukraina: sanktioner avbryts inte

Tidigare har det kommunicerats att Ukrainas EU-ansökan inte ska hindras av det mineralavtal som upprättas mellan USA och det krigsdrabbade landet.

Även ett återuppbyggande av Ukraina finns med  i diskussionerna.

– Ukraina kommer att fortsätta att få stöd från partners, försäkrar Denys Shmyhal.

Han tillägger att länderna dessutom är överens om att USA:s sanktioner mot Ryssland inte ska upphöra.

Sanktioner mot Ryssland är fortfarande ett viktigt påtryckningsmedel, eftersom angriparen ständigt försöker försvaga dem. Vi är överens i den här frågan

LÄS MER: Expert befarar skräckbesked från USA: “Det här är slutet”

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen