Larm om svenskars matvanor: “Håll igen på detta”
2025 04 28
Svenskarna bör passa sig för kött – och särskilt för chark, som korv eller bacon. Det meddelar Livsmedelsverket.
Mycket frukt och grönt – och bra mycket mindre av läsk, godis och alkohol.
Så sammanfattar Livsmedelsverket sina nya kostråd.
För alla köttälskare innebär råden också en dyster läsning – 350 gram per vecka ska numera räcka per vuxen svensk.
“Vilar på stark vetenskaplig grund”
Under måndagen lämnar Livsmedelsverket sitt svar på regeringsuppdraget om att uppdatera de svenska kostråden.
Samtidigt presenterar man också de nya kostråden för vuxna.
– Råden utgår från vad som är bra för hälsan att äta, och vilar på en stark vetenskaplig grund, uppger Livsmedelsverket i ett uttalande.
Sammanfattningsvis rekommenderas en balanserad kost, med mycket frukt och grönsaker, baljväxter som bönor, ärter och linser – och så förstås fullkorn och fisk.
Läs mer: Indien nära militärt anfall
Största riskfaktorn – efter tobak
Enligt Livsmedelsverket är ohälsosamma matvanor den största riskfaktorn för ohälsa i Sverige strax efter tobak.
– Mer än 100 000 fall av cancer och hjärt- och kärlsjukdom kan förebyggas varje år om alla vuxna äter i linje med kostråden, framhåller myndigheten i sin rapport.
Däremot bör svenskarna hålla igen på det söta, salta och feta i form av godis och tilltugg.
Dystert besked för köttätare
Dessutom nås alla köttälskare av ett trist besked – numera rekommenderas nämligen inte mer än 350 gram kött per person och vecka.
“Bara en liten del” av dessa gram bör utgöras av chark, som korv eller bacon.
Se Livsmedelsverkets nya kostråd sammanfattade i listan nedan.
Läs mer: Trump inför språkkrav
Livsmedelsverkets kostråd – i korthet
- Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks.
- Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer.
- Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.
- Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn.
- Ät fisk två-tre gånger i veckan.
- Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.
- Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt.
- Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
- Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan.
- Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
- Håll igen på alkohol.
Källa: Livsmedelsverket
Läs också: Enkelt prov kan visa om du har cancer
Foto: Axfood
Text: Redaktionen