Lavrov går till attack mot sina egna – ”Tänker inte blunda längre”

2025 04 25

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov oroar sig över ”förrädare” inom den ryska politiska eliten.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov är ökänd för sina aggressiva utspel, som i de flesta fall är riktade mot väst.

Men nu dundrar Lavrov istället mot en del av Rysslands egen politiska maktelit.

Lavrov oroar sig över att ”liberaler” inom den ryska eliten vill göra allt för att vara väst till lags.

”Vet vilka ni är”

Lavrov varnar för dessa ryska ”liberaler” i en intervju med tidningen Moskovskij Komsomolets, rapporterar Svenska Yle.

Lavrov passar på att hota gruppen.

– Vi vet vilka ni är och vi tänker inte blunda längre, säger Lavrov.

Enligt Lavrov finns det alltså en grupp som vill återställa den ordning och de relationer med väst som gällde innan kriget.

Den ryske utrikesministern är orolig över vad som kommer att hända den dag ett fredsavtal kommer på plats och västerländska sanktioner eventuellt slopas.

– Eftersom tjänstemän med liberala åsikter omedelbart kommer att försöka upphäva alla landvinningar vi gjort, säger han, enligt kanalen.

Rädd för ”förrädare”

Sergej Lavrov är bland annat orolig över vad som kommer att hända med Rysslands ansträngningar för att få igång en egen produktion när importen från väst har minskat.

Den ryske utrikesministern tror att det finns en grupp personer inom den ryska makteliten, som han beskriver som en ”femte kolonn”, som är beredda att förråda Ryssland. Dessa längtar tillbaka till sina lyxvillor i Europa, menar utrikesministern.

Sergej Lavrov har gjort sig känd för oerhört aggressiva och bisarra utspel, i vanliga fall riktade mot västvärlden.

Nu tycks Lavrov alltså vara nervös för vad som kommer att hända om ett fredsavtal kommer på plats.

Under tisdagen har det kommit uppgifter om de fredsförslag som har lagts fram av USA respektive Ukraina och Europa.

USA:s president Donald Trump har bland annat bekräftat att USA är redo att erkänna Krymhalvön som ryskt.

– Krym kommer att förbli ryskt, säger Trump i en intervju med Time Magazine.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen