Öppnar för krav på munskydd
2025 04 23
Om en ny pandemi drabbar Sverige kan regeringen införa krav på munskydd.
Det framhåller socialminister Jakob Forssmed (KD) och regeringens särskilda pandemiutredare, professor och överläkare Jan Albert, på en gemensam pressträff.
Jan Albert har haft i uppdrag att göra en omfattande översyn av smittskyddsregleringen för att bättre anpassa den till situationer med omfattande smittspridning – exempelvis en ny pandemi.
Under onsdagen överlämnade utredaren sina förslag till socialminister Jakob Forssmed.
Det rör sig bland annat om följande förslag på nya smittskyddsåtgärder:
- En ny lag, ”lagen om samhällsinriktade smittskyddsåtgärder”, som ger regeringen möjlighet att snabbt agera och besluta om smittskyddsåtgärder i samhället vid en pandemi, samtidigt som grundläggande fri- och rättigheter inte inskränks mer än absolut nödvändigt. Det kan exempelvis handla om krav på munskydd och att hålla avstånd i lokaler samt nedstängning av verksamheter.
- Nya lagändringar för att möjliggöra storskalig testning och smittspårning
”Viktiga lärdomar”
Jakob Forssmed välkomnar förslagen.
– Samhället har nu kunnat dra många viktiga lärdomar från covid-19-pandemin för att säkerställa att vi är bättre förberedda inför framtida kriser. Den här utredningen är ett viktigt steg i arbetet med att stärka vår pandemiberedskap och skydda människors liv och hälsa, säger socialministern och tillägger:
– Nu ska vi analysera utredningens förslag vidare.
Införde aldrig krav
Under coronapandemin infördes aldrig något krav på munskydd i Sverige. Flera regioner uppmanade dock besökare i vården att använda munskydd.
Den som bär munskydd för att undvika smitta uppmanas att tänka på följande, enligt Folkhälsomyndigheten:
- Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.
- Kontrollera att munskyddet är helt och rent.
- Placera munskyddet rättvänt över näsa, mun och haka. Om munskyddet har en formbar metallskena ska den placeras uppåt och böjas till över näsryggen. Banden ska sitta runt öronen eller runt huvudet om munskyddet har knytband.
- Se till att munskyddet sluter tätt utan några glipor. Om munskyddet inte sluter tätt vid kinderna, kan banden runt öronen kortas ner genom att du knyter en knut långt ut på banden. På så sätt kan passformen öka mot kinden. Skäggväxt kan påverka hur tätt munskyddet sitter över ansiktet och därmed reducera munskyddets skyddseffekt.
- Rör inte munskyddet så länge du har det på dig, och se till att det täcker både näsa och mun hela tiden då du använder det.
Foto: Svante Rinalder Regeringskansliet resp F. Lucas
Text. Redaktionen