Stort larm om rödvin på Systembolaget
2025 04 23
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – ett ämne som bland annat används i bekämpningsmedel och värmepumpar.
Enligt en ny europeisk studie innehåller Systembolagets mest sålda rödvin – det franska Grand sud Merlot – tusen gånger mer halter av TFA än vanligt svenskt kranvatten.
Naturskyddsföreningen har deltagit i undersökningen. Organisationen uppger att samtliga viner som granskats innehåller höga halter av TFA.
Nivåerna har ökat explosionsartat, berättar Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
– Det här visar vad utsläpp av PFAS leder till och hur utbredd spridningen är. Vi har en PFAS-kris och dessa skadliga ämnen som aldrig bryts ner i naturen sipprar in i allt fler av våra livsmedel – till och med vin.
Det här är PFAS
PFAS är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier som har många användningsområden. Kemikalierna är svårnedbrytbara. De finns i miljön och kan förorena dricksvatten och mat.
– Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan. Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen, framför allt innan man får barn, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
Två orsaker
TFA (trifluorättiksyra) är det minsta ämnet som räknas som PFAS. För närvarande utreds det om TFA kan ha negativa effekter på fosterutveckling, men mycket kunskap saknas om hälsoriskerna.
TFA bildas när andra PFAS-ämnen bryts ner, till exempel vissa bekämpningsmedel och köldmedier i kylskåp, luftkonditioneringar och värmepumpar.
Enligt Naturskyddsföreningen är TFA mycket vattenlösligt, extremt svårnedbrytbart och sprider sig snabbt i miljön. Ämnet sprider sig från regnvatten till grundvatten, och vidare till mat och dryck.
De skyhöga TFA-halterna i vinerna har troligtvis orsakats av förorenat vatten och bekämpningsmedel.
– Druvorna har troligen förorenats via det vatten de vattnats med, men också från PFAS-bekämpningsmedel. Det här är ett tydligt exempel på hur våra livsmedel påverkas när PFAS sprids i naturen, säger Karin Lexén.
– Undersökningen visar tydligt hur allvarlig situationen är. Sverige och EU måste agera och förbjuda alla PFAS, inklusive PFAS-bekämpningsmedel. Annars kommer halterna av TFA fortsätta att öka i vår natur och i våra vatten.
Foto: Systembolaget
Text: Redaktionen