Upptäckt fusk med coronastöd – hundratals fall utreds

2022 01 26

Just nu pågår brottsutredningar kring misstänkt fusk för de ekonomiska coronastöden till företag. 

Det är Ekobrottsmyndigheten som utreder de misstänkta brotten. Det pågår 70 förundersökningar om misstänkt fusk med omställningsstöd och 170 förundersökningar om misstänkt fusk med korttidspermitteringar.

Inte ovanligt att företag överdriver omsättningstappet 

Fusket kan handla om att företag påstår att de förlorat mer pengar på pandemin än de egentligen har.

 - Inte sällan kan man se att företagare, i de här ärendena, överdriver omsättningstappet, säger Henric Fagher, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, till Sveriges radio.

Dock inga riktigt stora belopp i utredningarna

- Det handlar om alltifrån belopp i storleksordningen 10 000 till 20 000 kronor och upp mot en eller flera miljoner. Några riktigt stora belopp, alltså tiotals miljoner, har vi inte sett i de anmälningar som kommit in till myndigheten, säger Henric Fagher.

Skatteverkets kontroller hittar de flesta fuskförsöken

-  Vår uppfattning är att den kontroll som Skatteverket gör i samband med att de prövar en ansökan är bra och att man där upptäcker många försök till fusk och att man kan stoppa detta innan det leder till felaktiga utbetalningar, säger chefsåklagare Fagher till Sveriges radio.

Mer än hundra pågående utredningar kring misstänkt bedrägeri

Åklagarmyndigheten har ingen statistik över antalet åtal kring fusk med korttidspermitteringar. Men enligt polisen finns det 170 pågående förundersökningar om misstänkt bedrägeri.

Regeringen har infört stödåtgärder för att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och företag i Sverige, här är några av dem:

▪Omställningsstöd till företag baserat på omsättningstapp

Stödet kan användas av företag som haft ett omsättningstapp på minst 30, 40 eller 50 procent beroende på vilken stödperiod företaget ansöker om. Den maximala subventionsgraden, det vill säga storleken på stödet, är mellan 70-90 procent av företagets fasta kostnader eller icke-täckta fasta kostnader.

▪Skattereduktion för investeringar i inventarier 

Med en tillfällig skattereduktionen får företagen incitament att tidigarelägga och öka investeringarna. Det kan bidra till återhämtningen av ekonomin, men också påskynda omställningen. Skattereduktionen ska gälla för inventarier som köps under 2021 och lagen föreslås träda i kraft 1 januari 2022. 

▪Korttidspermittering för minskade lönekostnader

Korttidspermitteringar innebär att anställda går ner i arbetstid en tid samtidigt som arbetsgivaren får ekonomiskt stöd av staten. De anställda får behålla en stor del av sin lön samtidigt som företagets personalkostnader minskar. Företagen har kunnat permittera från mitten av mars 2020 till och med september 2021. 

▪Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter för unga

För att motverka pandemins negativa konsekvenser för unga på arbetsmarknaden sänks arbetsgivaravgifterna för 19–23 åringar från 31,42 till 19,73 procent mellan januari 2021 till och med mars 2023. Förslaget underlättar för företag att behålla och nyanställa personal och möjliggör en ekonomisk nystart för några av de värst drabbade branscherna som anställer många unga.

Foto: Ekobrottsmyndigheten

Text: Redaktionen


JUST NU: Iran trotsar Donald Trump

2025 06 24

USA:s president Donald Trump utropade sent på måndagskvällen vapenvila mellan Israel och Iran.

De två länderna uppgavs kort efter bekräfta beskedet.

Men bara timmar senare råder stor förvirring om vapenvilan.

Enligt Irans utrikesminister Abbas Aragahchi finns inget avtal.

För närvarande finns det INGEN "överenskommelse" om någon vapenvila eller upphörande av militära operationer. Men förutsatt att den israeliska regimen upphör med sin illegala aggression mot det iranska folket senast klockan 04.00 Teheran-tid, har vi ingen avsikt att fortsätta vår respons efteråt. Det slutgiltiga beslutet om upphörande av våra militära operationer kommer att fattas senare, framhåller ministern på X.

Attackerna fortsätter ändå

Klockan är nu strax efter 07 i Teheran.

Och enligt Israel har attackerna fortsatt. Den israeliska militären, IDF, uppger på Telegram att Iran har avfyrat robotar mot Israel.

Enligt både CNN och Reuters har tre personer dödats efter att en robot träffat ett bostadshus i Beer Sheva i södra landet.

Det är därför oklart hur långt de två länderna är från ett faktiskt vapenvila, vilket tillkännagavs av USA:s president Donald Trump på tisdagskvällen, framhåller danska public servicekanalen TV2 i en kommentar.

Tidigare under natten har även den iranska huvudstaden attackerats av israeliska flyganfall, enligt New York Times.

Trump: "Grattis till alla"

Trump hävdade sent på måndagskvällen att en "fullständig överenskommelse” om vapenvila mellan Israel och Iran träffats.

– GRATTIS TILL ALLA, framhåller presidenten på Truth Social och tillägger:

Under varje vapenvila kommer den andra sidan att förbli FREDLIG och RESPEKTFULL. Under antagandet att allt fungerar som det ska, vilket det kommer att göra, vill jag gratulera båda länderna, Israel och Iran, till att de har uthålligheten, modet och intelligensen att avsluta det som borde kallas "12-DAGARSKRIGET". 

– Detta är ett krig som kunde ha pågått i åratal och förstört hela Mellanöstern, men det gjorde det inte, och kommer aldrig att göra det!

Foto: President of Russia Office resp Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen


Svenska folket uppmanas: stanna hemma – “då ska du inte jobba”

2025 06 24

Enbart 35 procent av svenskarna avstår från att jobba när de är sjuka.

En hög siffra, menar försäkringsbolaget If som nu uppmanar svenska folket att inte gå till jobbet om det är så att man känner sig krasslig.

– När man känner sig sjuk är det en viktig signal från kroppen som bör tas på allvar. Är man sjuk ska man inte jobba, säger Kristina  Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Drabbar även arbetsplatsen

Uppmaningen kommer efter att If publicerat en ny hälsorapport om den nordiska befolkningen.

I rapporten framgår att över hälften av svenska folket fortsätter jobba, antingen på plats eller på distans, även om man är sjuk.

Det riskerar att få flera negativa effekter, menar Kristina Ström Olsson.

– Att fortsätta jobba på kan få konsekvenser både för den enskilde och för arbetsplatsen och det är därför ett problem som behöver mer uppmärksamhet, säger hon i en kommentar till undersökningen.

"Osund kultur"

En av konsekvenserna av att gå till jobbet trots att man är sjuk är att det kan bidra till en osund kultur på arbetsplatsen, enligt Kristina Ström Olsson.

– Det skapas en föreställning bland kollegor om att det är normalt att jobba trots sjukdom.

– Det är inte att visa hänsyn. En känsla av att vara oumbärlig på jobbet kan också vara en orsak till att vi inte lyssnar på kroppens signaler utan bara kör på, säger hälsostrategen.

Sätter ned foten

Sverige är dock inte “värst” i Norden. Medan 56 procent av svenskarna jobbar vid sjukdom är motsvarande siffra i Norge hela 70 procent. I Finland är siffran 40 procent.

Nu sätter försäkringsbolaget ned foten mot det fenomen som kommit att kallas sjuknärvaro.

– Att jobba trots att man är sjuk kallas sjuknärvaro. Vi pratar ofta om sjukfrånvaro, men sjuknärvaro är också ett problem som påverkar produktivitet och lönsamhet negativt, säger Kristina Ström Olsson och tillägger:

– För att skapa en hållbar arbetsplats behövs en öppen dialog och en arbetsmiljö som främjar återhämtning och snabbare tillfrisknande.

Foto G. Fring

Text: Redaktionen