USA-professor varnar för skräckscenario: ”Slutet är nära”
2025 04 21
Donald Trump fortsätter att hota det amerikanska universitetet Harvard.
Presidenten har tidigare fryst 2,2 miljarder dollar i statligt stöd till universitetet.
Nu uppger källor till Wall Street Journal att Trumpadministrationen planerar att dra in ytterligare en miljard dollar i finansiering.
Bakgrund
Konflikten mellan det välansedda universitetet och Vita huset har pågått i flera veckor.
Bråket började med att Havard motsatte sig flera krav från Vita huset. Trumpadministrationen har bland annat krävt att universitetet ska införa nya anställningsrutiner, antagningsprocesser och förändringar i styrningen. Dessutom har Vita huset krävt hårdare granskningar av utländska studenter och stängningar av så kallade mångfaldskontor.
Professorn varnar: ”Demokratins slut är nära”
Vita huset motiverar åtgärderna med att Harvard inte gjort tillräckligt för att bekämpa antisemitism.
Harvardprofessorn Ryan Enos bedömer dock att Trumpadministrationens korståg mot universitetet handlar om något mycket större.
Enos, som är professor i statsvetenskap, anser att Vita huset agerande följer ett mönster. Han pekar på att Trumpadministrationen har agerat på samma sätt mot flera andra institutioner.
En mycket oroväckande utveckling, enligt professorn.
Nu varnar Enos för att USA håller på att utvecklas till en totalitär stat.
– Den amerikanska demokratins slut är nära, säger han till HBL och hänvisar till att Trump har försökt stärka sin kontroll över en lång rad samhällsinstitutioner på ett sätt som ingen tidigare president har gjort.
– Auktoritära ledare tenderar att gå till attack mot dem som är av avvikande åsikt. Det gör Trump just nu och han gör det med kraft. Trump för med andra ord en maktkamp på flera fronter.
”Konkurrerande auktoritarism”
Ryan Enos beskriver dagens USA som en ”konkurrerande auktoritarism” – ett system där demokratiska institutioner samexisterar med en stat som ägnar sig åt ”allvarligt maktmisbruk”.
Enligt professorn leder maktmissbruket till politiska val som kan upplevas som demokratiska, men som inte är fullt fria.
– Statsmakten använder sina verktyg som vapen mot människor regimen upplever som hot, säger han till HBL.
I intervjun radar Enos upp flera exempel på sådant maktmissbruk från Trumpadministrationen. Enligt professorn handlar det bland annat om:
- Massuppsägningar i den statliga byråkratin
- Åtal mot mediebolag
- Vägran att lyda domstolar
- Åtgärder för att straffa enskilda juristbyråer
- Angrepp mot amerikanska universitet
Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)
Text: Redaktionen