UPPGIFTER: Jätteland kan gå med i EU

2025 04 21

Scenariot är “osannolikt, men inte omöjligt”.

Det hävdar EU-forskare om möjligheten för Kanada, världens näst största land till ytan, att gå med i EU.

– Kanada skulle verkligen kvalificera sig, säger exempelvis Frank Schimmelfennig, professor i europeisk politik vid ETH Zürich, till Politico och tillägger:

– Eftersom man på väldigt många sätt förmodligen är närmare europeiska värderingar, institutioner och politik än många av de nuvarande kandidatländerna.

Väldigt svårt

Frågan om ett kanadensiskt medlemskap i EU har väckts efter att 44 procent av landets invånare uppgett att man stöttar idén, enligt en färsk undersökning.

Det kan jämföras med 34 procent som avfärdar förslaget, enligt Politico.

Paula Pinho, chefstalesperson för EU-kommissionen, “hedras av siffrorna”, men tycks bekräfta att enbart europeiska länder kan ansöka om medlemskap i unionen.

Men.

Enligt flera experter är det alltså inte omöjligt.

Trots att Kanada ligger över 6 000 kilometer från Europa och på andra sidan Atlanten förenas de båda aktörerna av flera gemensamma intressen, inte minst ideologiskt och ekonomiskt.

"Staten inte definierad"

Pinho hänvisar till en formulering i artikel 49 om att “alla europeiska stater (...) kan ansöka om att bli medlem”. 

Frågan ställs nu om det finns något utöver geografi som gör att ett land kan kvalificera sig.

– Att vara europé är mer av ett sinnestillstånd, säger Giselle Bosse, professor i EU:s externa demokratistöd vid Maastricht University, till den amerikanska tidningen.

– Rättsligt och formellt är en europeisk stat faktiskt inte definierad och tittar vi historiskt har det funnits europeiska stater som på sätt och vis inte är begränsade till den europeiska kontinenten.

Hon syftar på att flera EU-länder har utomeuropeiska territorier i Karibien, Stilla havet och Arktis.

"Ekonomiskt destruktivt"

Andra EU-forskare grusar eventuella förhoppningar om ett kanadensiskt inträde i EU.

– Det skulle vara extremt svårt att hävda att Kanada är ett europeiskt land, säger Ian Bond, biträdande direktör vid Centre for European Reform.

Även “praktisk ekonomi” skulle bli ett hinder.

Kanada skulle då behöva lägga tullgränsen mellan sig själv och USA och tillämpa EU:s tullar och regler på import från USA. Det skulle vara otroligt ekonomiskt destruktivt. Det skulle slå bort alla fördelar som man kan förvänta sig att få från medlemskapet under många, många år, säger Bond.

Foto: European Parliament

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Rysk panik vid Svarta havet – familjer lämnar

2025 04 20

Ukrainska källor uppger att det har uppstått rysk panik vid Svarta havet.

Det har uppstått panik inom den ryska Svartahavsflottan.

Det uppger ukrainska partisaner, rapporterar Kyiv Independent.

Många familjer till höga officerare sägs ha lämnat Krym de senaste veckorna, enligt obekräftade uppgifter.

”Det råder panik”

Uppgifterna kommer från den ukrainska partisangruppen Atesh på söndagen, enligt tidningen.

Gruppen hävdar att det har kommit ett nytt direktiv från ryska myndigheter, som innebär att säkerheten ökas kraftigt vid militära anläggningar på hela Krym.

Det nya direktivet ska bland annat medföra en ökad övervakning, däribland hemlig patrullering av civilklädda reservister, uppger tidningen, som alltså hänvisar till den ukrainska partisangruppen.

Dessutom uppges all ledighet för den ryska personalen ha ställts in.

– Det råder för närvarande panik i enheterna i den ryska Svartahavsflottan, uppger partisangruppen i ett inlägg på Telegram.

Tidningen har dock inte kunnat verifiera uppgifterna.

Merz vill skicka Taurus till Ukraina

Ukraina har genomfört ett flertal attacker mot ryska militära mål på Krym.

Bland annat ska två ryska militärbåtar och ett luftförsvarssystem ha slagits ut av Ukrainas militära underrättelsetjänst i början av april, enligt tidningen.

Uppgifterna om det nya ryska direktivet är emellertid osäkra, liksom det ukrainska påståendet att ryska officersfamiljer lämnar Krym.

Den tillträdande tyska förbundskanslern Friedrich Merz har enligt uppgifter sagt att en leverans av långdistansroboten Taurus skulle kunna möjliggöra attacker mot ryska mål av mycket högt värde på det ockuperade Krym.

Merz har öppnat för att leverera Taurus till Ukraina, vilket Tysklands tidigare förbundskansler Olaf Scholz sade nej till.

Halvön Krym har varit ockuperat av Ryssland sedan 2014.

Arkivfoto: Vasya21

Text: Redaktionen


Sverige hyllas efter Natoinsats

2025 04 20

Två ryska plan avvisades av brittiska plan nära Natos luftrum i Östersjön. Nu hyllas den senaste Natomedlemmen Sverige efter insatsen.

Två brittiska stridsflygplan lyfte under tisdagen från Malborks flygbas i Polen för att stoppa och leda bort två ryska spionflygplan som flög för nära Natos luftrum över Östersjön.

Under torsdagen var det dags igen – två brittiska plan av samma modell, Typhoon, stoppade och avvisade då ett ryskt plan som nyligen hade lyft från den ryska enklavstaden Kaliningrad.

“Sida vid sida med Sverige”

Det avslöjar den brittiska regeringen i ett pressmeddelande under söndagen – där även den nya Natomedlemmen Sverige hyllas.

– Uppdraget visar vår förmåga att verka sida vid sida med Natos nyaste medlem Sverige, och att försvara alliansens luftrum var och när det behövs, vilket håller oss säkra hemma och starka utomlands, heter det i pressmeddelandet.

Läs mer: Tråkiga nyheter för alla köttälskare

Opererar med svenska Gripen

Exakt hur Sverige medverkade under insatserna nämns inte i pressmeddelandet. 

Klart är dock att uppdragen genomfördes bara veckor efter att de brittiska flygplanen anlänt till östra Polen för att inleda sin placering tillsammans med Sverige, för att försvara Natos östra flank.

– Uppdraget utgör också en milstolpe i Natointegrationen med brittiska RAF-jetflygplan som opererar tillsammans med svenska Gripen – första gången Sverige har bidragit med stridsflygplan till en annan allians luftpoliser sedan man gick med i Nato 2024, står att läsa i pressmeddelandet.

Land nummer 32

Sverige blev medlem i försvaralliansen Nato den 7 mars förra året. Därmed avslutades en lång period av neutralitet och alliansfrihet.

Sverige är det senast anslutna landet till alliansen, och nummer 32 i ordningen.

Läs vidare: Trumps elaka påskhälsning

Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten samt R. Macdonald (OBS! montage)

Text: Redaktionen