Sjukhus nekar hjärttransplantation till 31-åring som vägrar vaccinera sig

2022 01 26

31-årige David Ferguson är i akut behov av ett nytt hjärta men sjukhuset har strukit honom från transplantationslistan – bland annat då han inte vill vaccinera sig.

Kampen mellan patienten och sjukvårdspersonalen utspelar sig på Brighamsjukhuset i Boston och får nu stor uppmärksamhet världen över.

Trebarnspappa

Den 31-årige mannen som har två barn och ska snart bli trebarnspappa genomgick en timslång operation på tisdagen vid Brigham and Women's Hospital i Boston och läkarteamet arbetar nu för att stabilisera hans hjärta. Samtidigt förklarar hans familj att patienten behöver ett nytt hjärta.

Behöver nytt hjärta

– Just nu behöver han ett nytt hjärta, säger hans mamma Tracey Ferguson till NBC News och förklarar att hennes son lider av oregelbunden hjärtrytm och att hans hälsa började försämras vid Thanksgivinghelgen. Sedan dess har han kämpat mot en livshotande blodpropp.

Vägrar vaccinera sig

Brighamsjukhuset säger dock nej till att ge patienten ett nytt hjärta och hänvisar bland annat till att han vägrar att vaccinera sig mot coronaviruset.

– Med anledning av organbristen gör vi allt vi kan för att försäkra att patienten som får organet har bästa möjliga chans att överleva, meddelar sjukhuset till BBC News.

Krav från sjukhuset

En talesperson vid Brighamsjukhuset klargör vad sjukhuset kräver av patienter som ska få ett nytt organ vid en transplantation.

– Covid-19-vaccin och en livsstil hos transplantationskandidaten som ger bästa möjliga chans för en lyckad operation och som som optimerar överlevnadschansen.

Är inte anti-vaxxare enligt mamman

Patientens familj är bestört.

– Brighamsjukhuset har sagt till oss att han behöver ta vaccinet för att få ett hjärta, säger mamman som betonar att hennes son inte är en anti-vaxxare, uppger NBC News.

Sjukhuset håller inte med

– Han är en man och han har tagit sitt beslut. Han har gjort sin läxa, säger mamman som menar att hennes son har ett hälsoläge som kan ge negativa reaktioner av vaccinet.

Men sjukhuset håller inte med och mamman förklarar att läkarteamet sagt åt familjen att det går bra att 31-åringen vaccineras.

Demonstranter utanför sjukhuset

Utanför sjukhuset har demonstranter samlats för att ge sitt stöd till den 31-årige patienten. Mamman uppger att familjen står bakom sin son och att man känner tröst tack vare stödet familjen har fått.

Tror inte på vaccinet

Hon förklarar att sonen försökt tala med läkarna.

– Han sa till doktorn, ”Ska ni verkligen låta mig då på grund av en vaccinspruta”? Alla mina barn har vaccinerats, men han har tagit sitt eget beslut. Han tror inte på vaccinet, säger hon till NBC News.

USA:s smittskyddsmyndighet uppmanar

USA:s Smittskyddsmyndighet CDC uppmanar transplantationspatienter och de som vistas i deras närhet att fullvaccinera sig och att även ta den tredje sprutan. 63 % av USA:s befolkning har tagit sin andra spruta och klassas som fullvaccinerade och 40 % har även tagit den tredje sprutan.

100 000 personer på väntelistan

Brighamsjukhuset betonar att man har 100 000 personer på väntelistan för att få ett nytt organ och att de allra flesta på listan inte kommer att få nytt organ inom fem år på grund av organbrist. De som får nytt organ ökar sina chanser om de vaccinerar sig, framhåller sjukhuset.

Arkivfoto: R. Catabay

Text: Redaktionen


Storbank går ut med varning – om svenska kronan

2025 07 11

En storbank varnar om den svenska kronan.

Den svenska kronan har stärkts rekordartat under det senaste året.

Det är till glädje för många, inte minst för svenskar som reser utomlands.

Men nu varnar Handelsbankens valutaanalytiker för negativa effekter.

Valutaexperten varnar

Handelsbankens valutaanalytiker Michel Gubel varnar för konsekvenserna av en alltför stark krona, rapporterar SvD.

Den starka kronan gör att det blir dyrt för andra länder att exportera varor från Sverige.

Det drabbar i sin tur svensk industri.

Gubel beskriver det här hotet som ”underskattat”.

– Min analys visar att det onekligen finns en stark koppling mellan kronan och företagens intäkter och vinster. När kronan stärks går företagen sämre och när den försvagas går de bättre, säger Michel Gubel till tidningen.

Industribolag drabbas

Efter att ha gått svagt i flera år har kronan alltså stärkts under det första halvåret 2025, vilket är bra bland annat för att minska inflationen.

Men Handelsbankens expert varnar alltså för baksidan av kronförstärkningen.

Han säger att det förvisso inte spelar så stor roll för exempelvis ett stort bolag som Saab, som exporterar vapen. Andra riskerar dock att drabbas hårt.

– Men många andra industribolag kommer att få det tufft eftersom deras produkter är lättare att ersätta med produkter från konkurrenter i andra länder, säger Michel Gubel till tidningen.

Riksbanken tvekar

En starkare krona kommer alltså med både för- och nackdelar.

Under sommaren har kronan emellertid försvagats något igen.

Och Riksbanken tros nu vackla lite i sin tro på kronans styrka, rapporterar DI.

Den långsiktiga prognosen för växelkursen har skruvats ned.

Den kronförstärkning som förväntas mellan åren 2025 och 2027 har nästan halverats sedan mars månad, uppger tidningen.

Tjänstemannaprognoser från den penningpolitiska rapporten från Riksbankens junimöte uppges visa att Riksbanken nu räknar med en mindre långsiktig förstärkning av kronan.

Det återstår alltså att se hur stark kronan blir den kommande tiden och hur det påverkar den svenska industrin.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


JUST NU: Panik i Moskva – sätter upp vägspärrar

2025 07 11

I Moskva sätter man upp vägspärrar.

Kriget i Ukraina märks av på flera sätt även i Ryssland.

De senaste dagarna har ryska myndigheter vidtagit akuta åtgärder i Moskvaregionen.

Man har bland annat upprättat vägspärrar och utfört masskontroller.

Utför masskontroller

Rysk polis har börjat utföra masskontroller av framför allt lastbilar, rapporterar Moscow Times.

Det handlar framför allt om lastbilar som är på väg in i Moskvaregionen.

– Moskva inledde masskontroller av lastbilar på grund av hotet om en upprepning av den ukrainska "Operation Spindelnät", uppger tidningen.

Mängder av lastbilar uppges ha stoppats i vägspärrarna. Chaufförernas dokument kontrolleras och lastutrymmen genomsöks, på jakt efter gömda drönare, enligt uppgifter från telegramkanalen Baza.

Masskontrollerna har utförts de senaste dagarna, och extra poliser har tagits in för detta och placerats ut vid ryska motorvägar.

Trots 30-gradig värme har poliser och annan säkerhetspersonal förbjudits att vara i tjänst utan skottsäkra västar, uppger tidningen.

Fruktar stor attack

De akuta åtgärderna visar att det finns en närmast panikartad rädsla för att Ukraina ska lyckas med fler attacker mot Ryssland, liknande den som kallades för ”Operation Spindelnät”.

I denna specialoperation använde man just lastbilar för att smuggla in drönare i Ryssland.

Ryska flygbaser attackerades och ett stort antal mycket dyrbara ryska stridsplan uppges ha förstörts i attacken.

Uppgifter till Washington Post gör också gällande att Ukraina fortsätter att utveckla ”komplexa operationer” där man vill attackera Ryssland på ryskt territorium.

Uppenbarligen finns det en rädsla för attacker mot Moskvaregionen. Det finns också uppgifter om att SBU planerar en operation mot den ryska Stillahavsflottan, enligt tidningen.

Nu gör Putinregimen allt som står i dess makt för att förhindra nya ukrainska attacker, inte minst för att sådana attacker kan skada regimens anseende på hemmaplan.

Det ryska folket märker redan av kriget på flera sätt. Förutom att Ukraina ibland utför attacker på rysk mark, har kriget bland annat orsakat stora problem för den ryska ekonomin.

Foto: President of Russia Office resp Jack Regan Flickr

Text: Redaktionen