Kinas regim slår till – tungt bakslag för Hongkong

2025 04 20

Den kinesiska regimens grepp om Hongkong hårdnar och tvingar demokratiska rörelser att lägga ner.

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina vars självständighet är omstridd. På senare år har Kinas kontroll över Hongkong hårdnat.

Kinas regim, under ledning av Xi Jinping, stärker nu sitt grepp ytterligare om Hongkong, vilket nu bland annat tvingar stadens äldsta demokratiska parti att lägga ner sin verksamhet.

Order från regimen

Demokratiska Partiet i Hongkong tvingas avsluta sin verksamhet, eftersom Peking lämnar allt mindre utrymme för opposition, rapporterar CNN.

Beslutet om att lägga ner Demokratiska Partiet fattades efter en direkt varning från den kinesiska regeringen, enligt källor till kanalen.

– Beskedet var att partiet måste upplösas, annars kommer det att bli konsekvenser, säger Yeung Sum, tidigare ordförande för partiet.

Den kinesiska regimen uppges ha sagt att partiet måste upplösas före slutet av det här året, då det kommer att hållas ett val.

Partiet har länge spelat en viktig roll i den halvautonoma staden, uppger kanalen.

Allt hårdare kontroll

Hongkong var tidigare en brittisk koloni och överläts till Kina 1997. Demokratiska Partiet grundades några år innan dess. Partiet har spelat en viktig roll i Hongkong.

Men efter massprotester för demokrati 2019 har den kinesiska regimen vidtagit en rad åtgärder för att ta full kontroll över Hongkong och slå ner drömmen om demokrati.

Eftersom Demokratiska Partiet deltog i protesterna, drog det också på sig den kinesiska regimens ilska.

Den senaste tiden har en rad prodemokratiska ledare åtalats och fängslats, och nya lagar har gjort det allt svårare att bedriva oppositionell verksamhet.

Att Demokratiska Partiet nu är på väg att försvinna är ett tydligt tecken på att regimens kontroll över Hongkong nu stärks ytterligare.

– En upplösning av partiet återspeglar det officiella Hongkongs vändning från folkligt deltagande, lokalt ansvariga regeringar och ökad transparens, mot ett mer auktoritärt styre, säger John Burns, emeritusprofessor vid universitetet i Hongkong, till kanalen.

Foto: Preisdent of Russia Office

Text: Redaktionen


Kinas militär agerar – skickar stridsflyg

2025 04 20

Kinas militär visar musklerna i en del av världen där de vill stärka sitt inflytande.

Det råder stora spänningar mellan stormakterna USA och Kina.

Nu visar den kinesiska militären sina muskler genom att skicka stridsflyg till norra Afrika – samtidigt som USA bygger upp sina styrkor i det närliggande Mellanöstern.

Flygspårningsdata har i veckan visat att flera kinesiska militärplan har nått Egypten via Förenade Arabemiraten, rapporterar Newsweek.

Enorm satsning i Afrika

Kina kommer snart att hålla en stor gemensam militärövning med Egypten, enligt tidningen.

Ledaren Xi Jinping har utlovat hela 51 miljarder dollar för att stärka Kinas inflytande i Afrika, bland annat genom att stärka landets relationer till just Egypten.

Det här är andra gången på kort tid som Kina agerar i regionen, uppger tidningen.

Förra sommaren skickade Kina sju J-10-stridsplan till en flyguppvisning i Egypten.

Och nu agerar Kina alltså återigen i den känsliga regionen.

”Spänner musklerna”

Kinas och Egyptens flygvapen kommer att hålla en gemensam militärövning från mitten av april till början av maj.

Denna går under namnet ”Eagles of Civilization 2025”, enligt tidningen, som hänvisar till uppgifter från Kinas försvarsministerium.

En hel avdelning av Kinas flygvapen kommer att skickas till landet.

Detta samtidigt som läget är spänt mellan Kina och USA, som har en intensiv verksamhet i det närliggande Mellanöstern på grund av spänningar med Iran.

– Kinas militär spänner sina muskler i Mellanöstern samtidigt som det sker amerikanska flyganfall, rapporterar tidningen.

“Gyllene årtionde”

Kinas dictator Xi Jinping ser relationen med Egypten som ett ”omfattande strategiskt partnerskap”, enligt ett officiellt uttalande.

De två länderna är på väg mot ett ”gyllene årtionde”, menar den kinesiska ledaren.

Men framför allt är satsningen ett led i Kinas ansträngningar för att stärka sitt inflytande i Afrika och i det närliggande Mellanöstern.

Detta alltså samtidigt som läget mellan USA och Iran är mycket spänt. USA har genomfört attacker mot de Iranstödda huthirebellerna, och Iran har i sin tur riktat skarpa varningar mot USA i samband med länderna kärnvapensamtal, enligt tidningen.

Säkerhetsläget i Afrika och Mellanöstern är mycket spänt och komplicerat, och Kina vill visa att även de är en maktfaktor att räkna med i dessa regioner.

Foto: President of Russia Office resp Alejandro Luengo

Text: Redaktionen


Kaos i Pentagon – “Fullständig härdsmälta”

2025 04 20

Det pågår just nu kaosartade scener i Pentagon. Fyra högt uppsatta tjänstemän får nu lämna sina poster efter en utredning om läckage.

Det blir ingen lugn påsk i Pentagon.

Försvarsminister Pete Hegseths många missar har sedan tidigare placerat honom i en knipig sits, och nu står det klart att hans stabschef Joe Kasper lämnar sin post under de kommande dagarna.

Samtidigt gör uppgifter gällande att tre andra toppnamn inom myndigheten – som fått tjänstledigt tidigare i veckan på grund av en pågående läckageutredning – nu får sparken, enligt Politico.

“Fullständig härdsmälta pågår”

En högt uppsatt försvarstjänsteman berättar om det kaos som råder i Pentagon just nu.

Mycket verkar handla om att försvarsminister Hegseth och hans stab inte lever upp till förväntningarna.

– Det pågår en fullständig härdsmälta i byggnaden, och detta återspeglar verkligen ministerns ledarskap. Pete Hegseth har omringat sig med människor som inte ser till hans intressen, säger källan till tidskriften.

Tre toppnamn får sparken

De senaste incidenterna adderas till Hegseths tidigare missar – såsom när han delade med sig av känslig information i en Signalchatt med andra säkerhetsledare, eller då han lät techmiljardären Elon Musk besöka myndigheten under kontroversiella former.

Läs mer: Jätteskandal i USA – läs de hemliga krigsplanerna här

De tre personer som nu får lämna sina arbeten enligt tidningen är den seniora rådgivaren Dan Caldwell, Hegseths biträdande stabschef Darin Selnick samt Colin Carroll, stabschef för vice försvarsminister Stephen Feinberg.

Tänker stämma Pentagon

Två av de personer som nu får sparken – Selnick och Caroll –  planerar enligt uppgift att stämma Pentagon för felaktig uppsägning.

Joe Kasper var den som begärde en utredning av Pentagonläckor i mars, bland annat gällande militära planer för Panamakanalen och Musks besök på myndigheten. 

“Gillade inte de där killarna”

Vidare ska Kasper haft svårt att samarbeta med de tre nu sparkade rådgivarna.

– Joe gillade inte de där killarna. De har alla olika stilar. De kom helt enkelt inte överens, det var en personlighetskonflikt, säger en källa.

Förändringarna innebär att försvarsminister Hegseth för tillfället får klara sig utan stabschef, biträdande stabschef och seniorrådgivare på sitt kontor.

Läs också: Trumps drag i natt – publicerar bildbevis

Läs vidare: Tråkiga nyheter för alla köttälskare

Foto: Nato samt G. Skidmore (OBS! montage)

Text: Redaktionen