UPPGIFTER: 9 av 10 butiker försöker styra ditt godisköp
2025 04 17
9 av 10 butiker använder samma trick för att påverka ditt godisköp, enligt uppgifter.
I påsktider är det många svenskar som köper stora mängder godis.
Men butikerna vill gärna att du ska välja ”rätt” godis – alltså inte det du tycker är godast, utan det som ger dem bäst vinstmarginal.
Därför använder nio av tio butiker samma trick.
”Förlorar pengar på att sälja”
Efter besök hos de stora butikskedjorna i Stockholm, Malmö, Falun och Luleå, kan det konstateras att nio av tio butiker använder sig av tricket, enligt SVT.
Det butikerna gör är att de placerar godissorter med bra vinstmarginal i ögonhöjd, så att folk väljer ”rätt” när de plockar åt sig lösgodis, enligt kanalen.
Att tricket används medges av godisbutikkedjan Gottebiten, som erkänner att godisets placering är viktig för lönsamheten.
– Så man inte fyller påsen med de dyra chokladbitarna som vi egentligen förlorar pengar på att sälja, kommenterar butikskedjan till kanalen.
De stora matbutikerna vill dock inte ställa upp på intervju, men även hos dessa är det alltså mycket vanligt att lösgodis som egentligen inte är lönsamt för butiken, placeras ut så att inte för många tar för mycket av det.
Används som ”indragare”
Det här tricket har varit omdiskuterat under en period.
Priset på lösgodis stod länge stilla och förändrades knappt i pris från 90-talet och framåt, eftersom man ofta använder billigt lösgodis som ett sätt att locka kunder, vilket SR tidigare har rapporterat.
– Orsaken är det att butikerna ofta använder priset på lösviktsgodis som en indragare till butikerna, säger Eivind Granås på Dals Konfektyr och Aroma, till radiokanalen.
Men just därför vill man också förmå kunder att välja det lösgodis som är billigast att köpa in.
– Det mer prisvärda gelégodiset, det ligger lätt tillgängligt för allihopa, alltså typ i ditt synfält, säger han.
De senaste åren har dock lösgodiset blivit dyrare även för konsumenterna, enligt SVT.
Mellan 2020 och 2025 har lösgodispriset stigit med nästan 50 procent, uppger kanalen.
Foto: Hemmakväll
Text: Redaktionen