Var femte svensk bär på parasit – ”Tar sig in i hjärnan”

2025 04 16

En liten parasit kan ta sig in i den mänskliga hjärnan så att man blir svårt sjuk, och nu vet forskare hur det går till.

En liten parasit kan ta sig in i den mänskliga hjärnan, vilket länge har varit en gåta för forskningen.

Men nu vet forskare vid Stockholms universitet hur det går till.

Det handlar om parasiten Toxoplasma gondii.

Man uppskattar att cirka 15-20 procent av Sveriges befolkning är bärare av parasiten, som bland annat sprids via kattavföring och otillagat kött.

”Tar sig in i hjärnan”

De flesta som smittas av Toxoplasma får inga symptom, men personer med nedsatt immunförsvar kan drabbas av en livsfarlig hjärninfektion. Dessutom är parasiten farlig för foster.

Parasiten Toxoplasma ”tar sig in i hjärnan”, uppger forskare vid Stockholms universitet i ett uttalande.

Och nu vet de dessutom hur det går till, vilket tidigare har varit en gåta.

Parasiten kan manipulera infekterade immunceller och klibba fast i hjärnans kärlväggar, visar forskarna i en ny studie som publicerats i Nature Communications.

På så vis tar det bara några timmar för parasiten att ta sig in i den mänskliga hjärnan.

– Det som möjliggjorde fynden är att vi har utvecklat en ny metod för att spruta in och spåra parasiter i hjärnan hos möss, säger forskaren Matias Rodriguez, som är en av dem som ligger bakom studien.

”Manipulerar immunceller”

Man har tidigare inte vetat hur parasiten kan ta sig igenom blod-hjärnbarriären, som finns till just för att skydda hjärnan.

Men nu vet man att det sker med hjälp av molekylerna ICAM-1 och CD18, som beskrivs som ”klisterliknande”.

– Det är en mycket fiffig strategi av parasiten att manipulera immunceller så att de klibbar fast i hjärnans blodkärl och på så sätt enkelt kunna nå hjärnvävnaden, säger professorn Antonio Barragan, som även han är verksam vid Stockholms universitet och är en av forskarna bakom studien.

Forskarna hoppas att de nya rönen ska bidra till att utveckla preventiva behandlingar och förebygga den globalt sett vanligaste parasitinfektionen hos människor.

Cirka var femte svensk, upp till 20 procent, tros vara bärare av parasiten, men för de flesta är det alltså ofarligt. För personer med nedsatt immunförsvar kan den dock orsaka livshotande sjukdom.

Enligt Livsmedelsverket kan man minska risken att bli sjuk bland annat genom att hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60-65 grader.

Torkat, gravat eller kallrökt kött kan man frysa in i minst tre dygn.

Man bör också skölja bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.

Foto: M. Fakurian

Text: Redaktionen


JUST NU: SVT trotsar tittarstorm – lovar mer av samma sak

2025 07 18

SVT har fått stenhård kritik, men tänker ändå göra mer av samma sak.

Många tv-tittare har rasat mot SVT:s undertexter i samband med direktsändningar.

Undertexterna görs med hjälp av AI, vilket har lett till bisarra felaktigheter bland annat i nyhetssändningar.

Exempelvis har Kreml skrivits om till ”kram” och Zelenskij till ”Cancerskij”.

Men trots det utlovar SVT nu ännu mer av samma sak.

Trotsar tittarstormen

SVT kommer att utöka antalet direktsända program som undertextas, uppger kanalen.

Bland annat ska man börja undertexta de 21 lokala nyhetssändningarna. Totalt kommer 85 procent av kanalens direktsända program nu att undertextas. Fram till nu har andelen varit 81 procent.

Beslutet har fattats trots att undertextningen har fått stenhård kritik. SVT använder AI för att undertexta, vilket medför så stora fel att texten ibland blir obegriplig.

Kanalen försvarar dock beslutet att öka mängden undertextning och att fortsätta använda AI.

– Med hjälp av AI-tekniken får vi ut väldigt mycket mer än vad vi skulle kunna göra annars, säger Lena Stormvinge, chef för operations, till kanalen.

Kritiseras av Granskningsnämnden

Trots kritiken mot undertextningen så välkomnas beslutet av Hörselskadades riksförbund, som vill att SVT-program ska bli mer tillgängliga för personer med nedsatt hörsel.

– Vi tycker att SVT borde ha textning på 100 procent, det är det viktigaste kravet, säger Mattias Lundekvam på Hörselskadades riksförbund till kanalen.

Men kritiken mot SVT:s AI-undertexter har alltså varit svidande. Den har bland annat kommit från Granskningsnämnden (GRN).

– Det står klart att det har förekommit betydande kvalitetsbrister i textningen, har GRN skrivit i en bedömning som lämnats till regeringen, rapporterar Journalisten.

– Nämnden noterar att SVT är i ett utvecklingsarbete men anser ändå att bristerna i textningen innebär att kvalitetskravet för tillgänglighetstjänster inte kan anses helt uppfyllt, menar GRN i sin bedömning.

Hizbollah blev ”is på lass”

Användningen av AI har lett till en lång rad bisarra felaktigheter i undertextningen.

Terrorgruppen Hizbollah har kallats för ”Is på lass”, och vanliga tv-uttryck som ”Vi ska strax ta en paus” har omtolkats till ”Vi ska strax släppa oss”, enligt tidningen.

Ofta har också hela meningar blivit väldigt märkliga, exempelvis: ”Där tänkte jag fakta, to daisy sover good socies.”

Många inslag har därför blivit obegripliga för den som är beroende av textningen för att kunna ta del av innehållet.

LÄS OCKSÅ: Klagomål väller in mot SVT – alla upprörda över samma sak

Foto: JESHOOTS resp SVT

Text: Redaktionen


Oväntad upptäckt om kaffedrickare – det händer med hjärnan under natten

2025 07 18

Forskare har undersökt vad som händer med kaffedrickares hjärna under natten.

Kaffe är den dryck de flesta av oss väljer när vi vill stimulera hjärnan och bli piggare.

Men vad händer med hjärnan när vi sover efter att ha druckit kaffe, förutom att det blir svårare att sova?

Den frågan har forskare undersökt – och upptäckt något fascinerande.

Hjärnan påverkas under natten

I en ny studie som har publicerats i Communications Biology har forskare kunnat se hur koffein påverkar och förändrar hjärnans aktivitet under sömn, rapporterar Psypost.

I studien analyserade forskarna hjärnaktiviteten hos 40 friska vuxna mellan 20 och 58 år. Deltagarna tillbringade två olika nätter i ett sömnlaboratorium.

Den ena natten hade de intagit 200 mg koffein, vilket ungefär motsvarar två koppar kaffe. Den andra natten hade de intagit placebo. Deras sömn övervakades med hjälp av EEG, som registrerar elektriska signaler från hjärnan. Det man tittade på var non-REM sömn och REM-sömn.

Resultaten visade att koffein ökar hjärnans komplexitet under sömn och omformar dess elektriska aktivitet.

Som att vara vaken

Det intressanta var att dessa förändringar var betydligt mer uttalade under djupsömnen, alltså non-REM-sömnen. I REM-sömnen var effekterna av koffein mindre påtagliga.

Forskarna menar till och med att hjärnan påverkades så mycket att hjärnans aktivitet mer påminde om ett vaket tillstånd, trots att deltagarna sov.

– Tillsammans tyder dessa fynd på att koffein förskjuter den sovande hjärnan mot en mer upphetsad och dynamisk regim, en som liknar det kritiska tillstånd som är förknippat med vakenhet och kognitivt engagemang, rapporterar tidningen.

Skillnader mellan åldersgrupper

Koffeinet har alltså en stor påverkan på hjärnans aktivitet när vi sover, till den grad att det påminner om ett vaket tillstånd. 

– Koffein fördröjer men förhindrar inte sömn, så även om vi kan sova under påverkan av koffein påverkas hjärnan och därmed även sömnen av drogen, säger Philipp Thölke vid University of Montreal till tidningen.

– Det leder till ytligare sömn med ökad informationsbearbetning under de sömnstadier där hjärnan normalt går in i djup återställande vila, tillägger han.

Hur koffeinet påverkar sömnen beror också delvis på ålder.

Under REM-sömn påverkas yngre vuxna (20-27 år) mer av koffeinet jämfört med de äldre (41-58 år).

Under non-REM-sömn var effekterna dock desamma hos båda åldersgrupperna.

LÄS OCKSÅ: Läkare varnar för populär sommardryck - "Kan svimma"

Foto: PublicDomainPictures

Text: Redaktionen