Natochefens utspel – om Putins “galna” uttalanden

2025 04 02

Vladimir Putins “galna” uttalanden om Ukraina bör inte tas på för stort allvar, menar Natochefen Mark Rutte.

Natos generalsekreterare Mark Rutte menar att den ryske ledaren Vladimir Putin och hans så kallade “galna” uttalanden inte bör tas på för stort allvar, eftersom de är en del av Rysslands förhandlingstaktik.

Det uppger Rutte i ett framträdande i Bryssel under onsdagen.

– Ni kommer att få höra många galna saker från Putin och Ryssland, inklusive deras krav på ett fredsavtal eller vad det nu kan vara. Jag skulle inte ta det på för stort allvar, säger Rutte enligt Europeiska Pravda.

Hyllar Trumps insatser

Rutte väljer också att hylla den amerikanske presidenten Donald Trump och hans insatser för att få ett slut på kriget mellan Ukraina och Ryssland.

– Jag vill berömma president Trump för att ha brutit dödläget, för att ha fått igång diskussionen och för att ha fått till stånd en första 30-dagars vapenvila om energiinfrastrukturen, samt för att ha vidtagit åtgärder kring Svarta havet, säger Rutte enligt tidningen.

Är “väldigt arg” på Putin

Ett fredsavtal verkar dock inte kunna komma till stånd inom de närmaste månaderna, eftersom Ryssland ställer ytterligare villkor under förhandlingarna.

President Trump uppges också vara “väldigt arg” efter att Putin ifrågasatt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky och hans ledarskap, enligt den ukrainska tidningen.

"Om vi inte kan stoppa blodbadet ..."

Trump föreslår därför ytterligare sanktioner mot Ryssland till tonerna av 25 till 50 procent på köp av rysk olja.

– Om Ryssland och jag inte kan komma överens om att stoppa blodbadet i Ukraina, och om jag anser att det är Rysslands fel, kommer jag att införa sekundära tullar på all olja som kommer från Ryssland. Det kommer att innebära att de som köper olja från Ryssland inte kan göra affärer med USA, säger Trump enligt Reuters. 

Foto: Nato samt President of Russia office

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump tror på banbrytande avtal – redan nästa vecka

2025 07 05

Ett avtal om vapenvila i Mellanöstern kan vara nära förestående.

Kriget mellan Israel och Hamas har rasat i ett år och nio månader.

Flera försök att få till en vapenvila har gjorts.

Nu ger USA:s president Donald Trump besked om att han tror på ett banbrytande avtal – redan nästa vecka, rapporterar Reuters.

Tror på avtal

President Donald Trump säger att det är bra att Hamas uppges ha reagerat i ”en positiv anda” på ett nytt USA-medlat förslag om eldupphör i Gaza.

Han säger till reportrar ombord på Air Force One att det kan finnas en överenskommelse om vapenvila i Gaza så snart som nästa vecka.

– Vi måste få det överstökat. Vi måste göra något åt ​​Gaza, säger Trump enligt AFP.

Hamas besked

Hamas uppger att de “allvarligt är redo att omedelbart inleda en förhandlingsrunda”.

En högt uppsatt palestinsk tjänsteman med insyn i samtalen uppger att Hamas accepterade den allmänna ramen men att de har begärt flera ändringar, inklusive en amerikansk garanti för att fientligheterna inte kommer att återupptas om samtalen om att avsluta kriget misslyckas.

På tisdagen sade Trump att Israel har accepterat de ”nödvändiga villkoren” för ett 60 dagar långt eldupphör, under vilket parterna skulle arbeta för att få slut på kriget, rapporterar BBC.

Det är planen

Planen tros omfatta ett stegvist frisläppande av tio levande israeliska gisslan av Hamas och kropparna av 18 andra gisslan i utbyte mot palestinska fångar som hålls i israeliska fängelser. 

Femtio personer i gisslan hålls fortfarande fångna i Gaza, varav minst 20 tros vara vid liv.

I förslaget sägs också att tillräckliga mängder humanitärt bistånd omedelbart ska föras in i Gaza under medverkan av FN och Internationella rödakorskommittén.

Har försökt länge

Internationella aktörer har under en längre tid försökt få till vapenvila och fredsavtal mellan Israel och Hamas.

Det återstår att se om den amerikanska planen kan vara det som leder till eldupphör nästa vecka.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Bilister blir lurade av butiker – “Dessa produkter vilseleder konsumenter”

2025 07 05

Produkter som säljs till bilister utgör en fara.

Det konstaterar Trafiksäkerhetsorganisationen MHF Test Lab i en ny undersökning.

MHF Test Lab har tillsammans med Testfakta tagit reda på att många alkomätare på marknaden är vilseledande.

Det framhåller organisationen i ett pressmeddelande via deras webbsida.

Undersökning visar

Ett stort oberoende test utfört av MHF Test Lab, på uppdrag av Trafiksäkerhetsorganisationen MHF och Testfakta, visar att mer än hälften av de alkomätare som säljs till svenska bilförare ger kraftigt felaktiga resultat.

Undersökningen visar att vissa mätare visar 0,0 promille – trots att testpersonen i själva verket hade 0,20 promille, alltså precis vid gränsen för rattfylleri.

Det kan innebära att bilister tror att de kör i ett stabilt tillstånd – när verkligheten egentligen kan vara en helt annan.

“Allvarlig säkerhetsrisk”

 Tomas Jonsson, vd på MHF Test Lab, kommenterar.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Dessa produkter vilseleder konsumenter och utgör en allvarlig trafiksäkerhetsrisk, säger han.

Åtta underkända

Testet omfattade 13 alkomätare som säljs till privatpersoner via butik och nätbutik.

– Resultaten är tydliga: 8 av 13 mätare visade fel värden vid gränsen för rattfylla (0,20 promille). Mätarna från Inova Alcotest, Sencor och Leconsa visade vid flera tillfällen 0,0 promille – trots att testpersonen legat vid lagens gränsvärde.

“Rysk roulette”

MHF Test Lab uppmanar bilister att köpa en alkomätare som uppfyller standarden SS-EN 16280 för privatpersoner eller SS-EN 15964 för professionell användning.

– Vi ser återkommande exempel på hur butiker och näthandlare marknadsför undermåliga mätare som ”bäst i test” trots att de inte klarar enkla säkerhetskrav, fortsätter Jonsson.

– Det är att spela rysk roulett med människors liv.

De skickar även med en uppmaning till bilister om att alltid låta bilen stå efter en fest.

– Även om du är nykter på pappret kan reaktionsförmågan vara kraftigt nedsatt.

Foto: J. Smith

Text: Redaktionen