Oväntat forskarlarm om Sverige – risk för inavel
2025 04 01
En forskare kommer nu med ett oväntat larm om risken för inavel i Sverige.
I Sverige blir det allt vanligare att barn blir till med hjälp av donerade spermier.
Men nu slår en forskare larm om att dagens regelverk inte är tillräckligt restriktivt när det gäller hur många barn som en och samma donator får ge upphov till.
”Mammor börjar bli oroliga”
Idag får en donator ge upphov till ett eller flera barn i max sex familjer.
Men den siffran är för hög – och ökar risken för inavel, menar forskaren Gunilla Sydsjö, rapporterar DN.
– Jag har träffat mammor som börjar bli oroliga. Det har blivit kluster av barn som tillkommit via donation, säger hon till tidningen.
I takt med att fler barn kommer till med hjälp av donerade spermier, ökar risken för genetiskt riskabla relationer, rapporterar tidningen.
Gunilla Sydsjö var själv med och tog fram underlaget till dagens regelverk, men sedan dess har spermiedonation blivit mycket vanligare. Dessutom är det vanligare i storstäder, vilket ökar risken ytterligare.
”Alldeles för många barn”
Hon menar därför att maxgränsen per donator behöver ändras.
– Det här kan vara alldeles för många barn med tanke på Sveriges storlek och det faktum att vi nu gör så många behandlingar på ensamstående kvinnor, säger Gunilla Sydsjö till tidningen.
Tidigare i år uppmärksammades att en finländsk man är far till över 30 barn, varav de flesta bor i Sverige, rapporterade Svenska Yle.
Barnen är födda efter fertilitetsbehandlingar i Finland, och de flesta bor i Stockholm eller Uppsalaregionen. Den finska mannen uppges ha donerat sperma till en läkare som även behandlade patienter i Sverige.
Flera av syskonen, som är födda mellan 1991 och 2007, uppges ha hittat varandra via DNA-test, och vissa har uttryckt rädsla för risken att av misstag dejta ett syskon, enligt kanalen.
Foto: Patricia Prudente
Text: Redaktionen