Utländska soldater på väg in i Kazakstan – Mardröm för Putin

2022 01 07

Rysslandsledda militäralliansen CTO sänder soldater till Kazakstan där statliga byggnader satts i brand i omfattande protester som utvecklats till en mardröm för Putin.

Kazakstans diktator har för andra gången på bara några timmar gått ut i nationell TV och adresserat kravallerna.

Begärt hjälp

Tidigt på torsdagen lokal tid sade han att han begärt hjälp från den Rysslandsledda militäralliansen Collective Security Treaty Organization, CSTO, som är en militärallians som består av Belarus, Armenien, Kazakstan, Kyrgyzstan, Tadjikistan och Ryssland.

Vill välta staty

Online sprids bilder av hur folk försöker välta en stor bronsstaty av landets tidigare diktator Nazarbayev.

Skyller på terrorister

Diktatorn tillika presidenten Tokayev hävdar att utländskt tränade ”terrorister” lagt beslag på byggnader, infrastruktur och vapen inklusive utländska flygplan, rapporterar Reuters.

Diktatorn i TV

– Det underminerar integriteten av landet och framförallt är det en attack på våra invånare som ber mig om akut hjälp, säger diktatorn i TV.
Alla tänkbara åtgärder

Angreppen äger rum inte minst Iandets största stad, tvåmiljonersstaden Almaty.

– Almaty attackerades, förstördes, vandaliserades. Almatys invånare blev terroristernas offer. Därför är det vår plikt att att vidta alla tänkbara åtgärder för att skydda vårt land, sade diktator Tokayev i TV.

Miltäralliansen säger ja

Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan bekräftar i ett inlägg på Facebook att militäralliansen kommer att sända ”fredsbevarande” trupper under en begränsad tidsperiod. Beskedet hade inte givits utan Putins inblandning.

Vill ha mer frihet

Protesterna som till en början handlade om höga energipriser har utvecklats till ett hot mot den auktoritära regimen där landets unga efterfrågar mer frihet, rapporterar Reuters.
Enligt uppgifter har polisen delvis backat undan då de ursinniga protesterna spritt sig i Almaty och andra delar av landet.

Unga frustrerade

– Unga uppkopplade kazaker, särskilt i huvudstaden, vill sannolikt har samma frihet som ukrainare, georgier, moldaver och armenier som också ha frustrerats över auktoritära regimer, säger marknadsstrategen Tim Ash vid BlueBay Asset Management till Reuters.

ANALYS

I samband med protesterna har sloganen ”Old Man Go” skallat och det syftar på den tidigare diktatorn och presidenten Nursultan Nazarbayev som lämnade över makten till Tokayev 2019.

Nazarbayev har styrt vidare bakom kulisserna men Tokayev meddelade nyligen att han ersätter Nazarbayev som chef för landets säkerhetsråd. Han lovade också att sänka priset på bränsle vilket varit ett av kraven bland demonstranterna.

Sannolikt räcker inte det för att lugna demonstranterna som ser ett tillfälle att begära betydligt mer än så och som längtar efter mer frihet och demokratiska reformer.

Mardröm för Putin

En diktatur som ligger granne med Ryssland och som skakas av protester där regimen åtminstone delvis tycks gå demonstranterna och folket till mötes – det är en mardröm för Ryssland diktator Vladimir Putin som i förlängningen fruktar för samma sak i sitt eget land – att folket ska resa sig mot regimen.

Mycket är osäkert

Det är i nuläget oklart hur stora trupper den Rysslandsledda militäralliansen skickar till Kazakstan och hur snabbt de kan kväsa protesterna. Det är även oklart hur stor andel ryska soldater det kan komma att handla om och hur de kommer att mottas av befolkningen.

Foto: Aslan Ismaylov, FB


Här är flaskan som allt fler vill ha på Systembolaget

2024 12 22

En dryck har blivit allt mer populär och är också en favorit att köpa till julbordet.

Julen närmar sig och många svenskar har nu fullt upp med att inhandla mat, dryck och julklappar.

En dryck ser ut att vara extra populär i år, rapporterar SR, som hänvisar till statistik från Sveriges bryggerier.

”Stor skillnad på kvaliteten”

Allt fler kunder på Systembolaget frågar efter alkoholfri öl.

– Över åren så märks det tydligt att det har blivit mer och mer populärt, säger Åsa Flodin, som jobbar på Systembolaget i Östersund, till radiokanalen.

Den alkoholfria ölen väcker ett allt större intresse i takt med att urvalet blir bättre, menar hon.

Förr var den alkoholfria ölen ganska tråkig, men idag finns det desto fler goda alternativ att välja mellan.

– Jag har jobbat väldigt länge i det här företaget, och jag ser att det är stor skillnad på kvaliteten på dryckerna som vi säljer nuförtiden. De var ganska utslätade och lite småtråkiga för 15-20 år sedan, säger hon till radiokanalen.

Snabbast växande segmentet

Den alkoholfria ölen har alltså kommit starkt på senare år, och 2024 verkar den vara mer populär än någonsin.

Det gäller inte bara på julen.

I somras såldes det mer alkoholfri öl än någonsin i dagligvaruhandeln, enligt en undersökning från Carlsberg Sverige.

– Alkoholfri öl är det snabbast växande segmentet på ölmarknaden och trenden växer sig allt starkare, har Carlsberg Sveriges VD Peter Hammarstedt tidigare sagt i ett uttalande.

Siffror från Sveriges Bryggerier bekräftar också att det handlar om en långsiktig trend. Under de senaste 10 åren har försäljningen av alkoholfri öl gått upp med mer än 750 procent.

Så brygger man alkoholfri öl

Enligt Carlsberg finns det två sätt att brygga alkoholfri öl: Antingen brygger man ölet som vanligt och tar sedan bort alkoholen med en så kallad vakuumdestillering. Eller så brygger man ölet alkoholfritt från början med en metod som kallas ”stopp-fermentering”, som innebär att man kyler ner vörten när den jäst till 0,5 procent, och jästen tas bort från ölet.

Öl får innehålla max 0,5 procent för att klassas som alkoholfritt.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


Butikskedja vill öppna 400 butiker – för att utmana Coop och Ica

2024 12 21

Butikskedjan 24sju har som mål att nå upp till 500 obemannade butiker.

Under en längre tid har klagomål framförts gällande Sveriges “monopolliknande” livsmedelssituation.

Coop, Ica och Axfood har enorma marknadsandelar och det uppmärksammades inte minst i samband med inflationen som varit ett stort problem på senare år.

Nu vill butikskedjan 24sju ge sig in i matchen, rapporterar Dagens Nyheter.

Vill nå 500

I dagsläget har 24sju 100 obemannade butiker runt om i landet.

Målsättningen är dock betydligt högre än så - inom fem år ska man nå upp till 500 butiker.

Profilen Joakim Assarsson förklarar att 24sju i mångt och mycket grundas på digitala lösningar.

– Det senaste som vi lagt till finns i några butiker i Göteborg. Där använder vi AI vid ingången för att analysera dem som kommer in i butiken, säger han till DN.

Runt om i landet

I dagsläget har 24sju 100 butiker runt om i landet.

Bland annat finns de obemannade butikerna i Värnamo, Norrköping, Göteborg, Nyköping, Katrineholm, Malmö, Mora och Östersund.

Assarsson framhåller att butikskedjan ska vara enkel och smidig framförallt.

– Det ska vara så smidigt som möjligt för butiksdriften och för konsumenterna.

Enda du behöver

Smidigheten upprepas via 24sjus hemsida - där man understryker att det inte behövs mycket för att göra sina inköp via de obemannade butikerna.

– 24 SJU Snabbköp är matbutiken som alltid finns där för dig. Obemannad Matbutik med stort utbud och superlätt att handla i. Det enda du behöver är BankID och bankkort eller Swish.

Har riktat kritik

Utöver missnöjet hos gemene man har även Konkurrensverket varit kritisk mot den rådande situationen i livsmedelsbranschen - detta då den bristande konkurrensen kan leda till högre priser för konsumenterna.

– I genomlysningen av livsmedelsbranschen konstaterar Konkurrensverket att det i flera avseenden finns bristande konkurrens i livsmedelskedjan, framhåller myndigheten.

– För konsumenterna innebär den bristande konkurrensen att de betalar mer för många livsmedel än vad de skulle behöva göra.

Foto: C. Banks

Text: Redaktionen