Mycket kraftig smittspridning i Sverige

2022 01 02

Sverige har drabbats av den näst högsta siffran för antalet registrerade smittade sedan pandemin startade.

Folkhälsomyndighetens dagliga uppdatering visar i dag att antalet bekräftade smittade under det senast registrerade dygnet uppgår till 10 874 fall runt om i Sverige.

Mycket kraftig smittspridning

Det är Sveriges näst högsta dygnssiffra under hela pandemin och det står klart att det sker en mycket kraftig smittspridning i Sverige just nu. Statsepidemiolog Anders Tegnell kan tyvärr konstatera att julen 2021 inte följer samma positiva mönster som julen 2020 och andra tidigare storhelger då smittan avtagit.

Följer inte fjolårets mönster

– Redan innan jul började det och det verkar ju närmast denna gången faktiskt accelerera under julhelgen vilket det ju inte gjorde förra året och inte gjort under helgerna tidigare, säger Anders Tegnell till SR.

Enormt snabb spridning

De nya siffrorna visar på en enormt snabb smittspridning i Sverige. Här är antalet fall under några utvalda dagar i december enligt Folkhälsomyndighetens webbsida:

▪   2 424 st fall 1 dec

▪       927 st fall 5 dec

▪   2 866 st fall 10 dec

▪   4 009 st fall 15 dec

▪   3 055 st fall 20 dec

▪   2 388 st fall 25 dec

▪   6 170 st fall 27 dec

▪10 874 st fall 29 dec

Anders Tegnell uttalar sig

Anders Tegnell slår fast att utvecklingen nu är kraftig.

– Vi får en snabbt ökande smittspridning nu. Det verkar verkligen se ut som det, säger han.

Det är bara ett enda annat tillfälle under pandemin då fler nya smittfall registrerades under ett enskilt dygn och det var en dag i december 2020 då 11 376 personer smittades.

Tegnell uppger flera orsaker

Anders Tegnell framhåller för SR att det finns flera orsaker till den kraftiga smittspridningen i Sverige just nu.

– Dels är det en säsong som vi vet sen förra året att viruset sprids lättare under vintertid, säger han.

– Och sen har vi då tillkomsten av den nya varianten omikron som ju uppenbarligen är bättre på att sprida sig.

– Och även drabbar personer som haft sjukdomen tidigare mer och även drabbar vaccinerade mer, framför Tegell.

Nytt EU-rekord

Smittspridningen ökar mycket kraftigt i en lång rad länder i Europa just nu och Frankrike drabbades i går onsdag av hela 208 000 nya fall. Det är både nytt franskt rekord och nytt EU-rekord, uppger France 24.

Lag om munskydd utomhus

För att hejda smittan blir det obligatoriskt att bära munskydd utomhus i Paris från och med i morgon fredag. Den som strider mot lagen får böta omkring 1 300 kronor.

Även Storbritannien, Italien, Spanien, Portugal, Grekland, Cypern och Malta har slagit nytt dygnsrekord denna vecka.

Smittade trots tre doser

Att den tredje dosen fungerar bra mot allvarlig sjukdom – men däremot sämre mot smitta – rapporteras från Färöarna. 21 av 33 personer ur personalen vid Landssjukhuset på Färöarna har smittats av omikronvarianten vid ett privat event.

Alla 21 hade fått tre doser innan tillställningen och alla hade dessutom testat negativt strax före eventet, uppger Jyllands-Posten. De smittade drabbades av bland annat feber och muskelvärk men ingen behövde sjukhusvårdas.

Positiva signaler

Från Israel kommer positiva signaler rörande just omikronvarianten som bidrar till den omfattande smittspridningen just nu. Trots att allt fler smittas i Israel så har inte antalet sjukhusvårdade ökat. Detta har fått landets hälsodepartement att överväga en ny strategi som enligt Channel 12 benämns "massinfektionsmodell".

Flockimmunitet diskuteras

Times of Israel konstaterar att det har likheter med Sveriges inriktning i början av pandemin. Regeringen Löfven har dock avvisat att Sverige eftersökte flockimmunitet, vilket nu Israel rapporteras överväga.

Foto: Folkhälsomyndigheten, YT


Swish går ut med varning till användare

2024 09 29

Swish varnar nu alla privatanvändare.

Det rör sig om en skarp uppmaning som betaltjänsten riktar till de privata användarna.

Bedrägerier är alltjämt ett mycket stort problem och nu har Swish fått anledning att informera användare om hur de arbetar.

Detta för att förebygga bedrägerier där personer litar på samtal och sms som tycks komma från Swish, men egentligen inte gör det.

Går ut med varning

Swish går ut med en varning och en skarp uppmaning via sin webbsida.

– Swish kontaktar aldrig privatanvändare via telefon, mejl eller sms. Om du har blivit kontaktad av någon som uppger sig vara från Swish ska du inte svara på smset/mejlet eller fortsätta samtalet. Kontakta sedan polisen, menas det.

Stort problem

Swish har tidigare skickat ut flera liknande varningar och det har även flera andra ledande svenska aktörer gjort.

Biltema och Länsförsäkringar är två som har behövt gå ut och varna kunder för bedragare på senare tid.

Polisen bedömer att bedrägerier fortsatt ökar i Sverige.

Annat bedrägeri

Samtidigt har polisen i bland annat Motala, Boxholm, och andra städer gått ut och varnat för att ungdomar lurar folk med hjälp av Swish.

– Vi har uppmärksammat och fått till oss flera fall av Swish-bedrägerier i vårt område. Det rör sig om fake Swish, det ser ut som man betalar men det går ingen transaktion mellan köpare och säljare, förklarar Polisen Motala på sociala medier.

– Det har varit ungdomar som har försökt sig på det här. I något fall har det lyckats och det är mycket likt förfarandet och utseendet vid en riktig Swish.

Informerar föräldrarna

Motalapolisen fortsätter.

– För er som bedriver någon form av försäljning där ni tar betalt med Swish var extra uppmärksamma. Använd gärna Swish företagsapp om ni har möjlighet, meddelar polisen på Instagram.

– Till er föräldrar vill jag att ni pratar med era barn om att det här är brottsligt och vad det kan få för konsekvenser för ungdomarna om de skulle få för sig att använda sig av fake Swish.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


Skatteverket riktar uppmaning till alla med ID-kort

2024 09 29

Skatteverket går nu ut med en uppmaning.

Myndigheten vill att fler svenskar ska se till att man har koll på att förnya ID-kortet i god tid, och kontrollera att det nuvarande fortfarande är giltigt när man ansöker om ett nytt.

Risken är att det blir långa väntetider om folk inte har koll på sina ID-kort.

Det framhåller Skatteverket via sin webbsida.

“Kom ihåg”

Skatteverket förklarar vad de vill att svenskarna ska göra.

– Kontrollera att ditt nuvarande id-kort fortfarande är giltigt för att slippa onödig väntan när du väl ansöker om det nya id-kortet. Kom ihåg att ansöka och boka tid med god framförhållning, framhåller myndigheten.

Detta ska du tänka på

Skatteverket litar de viktigaste sakerna att tänka på när det är dags att ansöka om nytt ID-kort.

- Kontrollera giltighetstid på ditt befintliga id-kort.

- Betala in en ansökningsavgift till Skatteverket. Kom ihåg att ange ditt personnummer i samband med betalningen.

- Boka tid på Skatteverkets webbplats om ditt id-kort håller på att löpa ut.

- Ha en giltig id-handling när du ska förnya ditt id-kort.

Då måste du byta

ID-kortet gäller i fem år, men även om man ändrar någonting relevant så finns all anledning att skaffa ett nytt kort.

– Id-kortet gäller i fem år. Tänk på att ansöka om ett nytt id-kort i god tid innan kortet slutar gälla. Du behöver också ansöka om ett nytt id-kort om du byter namn eller personnummer. Skatteverket skickar ingen påminnelse.

– Du kan använda id-kortet för att visa din ålder och vem du är. Id-kortet innehåller också en e-legitimation av typen AB Svenska pass. Med den kan du använda Skatteverkets e-tjänster.

Passar på

Myndigheten passar även på att påminna om att det börjar bli dags att ansöka om jämkning för kommande år.

– Sista datum att ansöka om helårsjämkning för 2025 är den 10 november, oavsett om ansökan görs i e-tjänsten eller på papper. Det går att ansöka om jämkning senare också, men då blir det inte för hela året, påminner Skatteverket.

Foto: F. Bratt Skatteverket

Text: Redaktionen