SJ köper 25 nya snabbtåg – Blir Sveriges snabbaste

2021 12 30

– Att vi går från 200 till 250 kilometer per timme är historiskt.

Det framhåller SJ:s fordonsdirektör Arvid Fredman som gläds över den stora satsningen på nya tåg som SJ avslöjar idag.

Mellan Sveriges storstäder

De 25 nya tågen kostar sju miljarder kronor och kommer att leda till splitter nya och fräscha tåg som ska användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge.

Absolut senaste tekniken

– SJ genomför en fantastisk satsning där hela fordonsflottan byts ut eller uppgraderas för att möta efterfrågan på klimatsmarta, bekväma och effektiva resor. Jag är övertygad om att våra kunder kommer att uppskatta våra nya tåg med den absolut senaste tekniken, framför SJ:s fordonsdirektör Arvid Fredman i ett pressmeddelande idag.

Topphastigheten höjs

I valet av de nya tågen har SJ lagt fokus på klimatsmarta lösningar, bekvämlighet och effektiva tågresor och det kommer att bli snabbare resor med de nya tågen. Tågen blir de snabbaste i Sverige med en topphastighet på 250 kilometer per timme.

Totalt 12 miljarder

Efter genomgången upphandling har SJ beslutat att tilldela kontraktet på de 25 nya snabbtågen till Bombardier Transportation Sweden AB. Tågen kostar cirka sju miljarder kronor och ingår i SJ:s satsning på upprustade och nya tåg om totalt cirka 12 miljarder kronor.

Största tågaffären

Detta är den största tågaffären i SJ:s historia. I samband med att affären nu meddelas konstaterar SJ att tågresandet i Sverige har fördubblats under de senaste 20 åren. 2019 – året innan pandemin slog till – var ett rekordår vad gäller tågresandet i landet.

För att nå klimatmålen

Nedgången för tågresor under coronapandemin bedömer SJ som tillfällig och satsningen på nya tåg görs för att kunna möta ett allt större tågresande. Det är enligt tågbolaget även en del i att Sverige ska kunna nå klimatmålen.

Istället för bil och flyg

SJ:s sikte är inställt på att allt fler ska kunna välja tåget istället för flyget eller bilen med bekväma och snabba resor med mycket hög komfort och enkelhet att arbeta ombord betonar reseföretaget.

Många nya egenskaper

SJ radar upp flera egenskaper för de nya tågen som är på gång:

▪Tysta ljuddämpade vagnar

▪Plats för cyklar

▪Bra bagagelösningar

▪Fullt utrustad SJ Bistro med varm mat och sittgrupper

▪Alla system är teknikledande

▪Effektiv uppkoppling

▪Radiotransparenta fönster

Även batteridrift

De nya snabbtågen kan även förflyttas med batteridrift för att kunna hantera eventuella störningar i elförsörjningen på linjen. Enligt planen ska de nya snabbtågen vara klara för att sättas i trafik 2026.

5 400 anställda

SJ grundades 1856 och är ett aktiebolag som ägs till 100 % av svenska staten. Tågföretaget har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg och har 5 400 anställda i Sverige och Norge. Totalt trafikerar SJ 400 tågstationer.

Foto: SJ:s Presstjänst


E4 avstängd

2024 05 04

En olycka har skett i trafiken och E4 har stängts av.

På lördagen kring lunchtid kommer uppgifter om att en trafikolycka har inträffat.

Det är på E4 mellan Ljungby och Värnamo som olyckan har skett.

Det ska röra sig om en lastbil som har vält, och vägen är just nu avstängd i båda riktningarna.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Polis på plats

Polisen är just nu på väg till platsen för att undersöka exakt vad som har hänt.

– En lastbil välter på E4 mellan Ljungby och Värnamo, meddelar polisen angående händelsen.

– Polis skickas till platsen för kontroll. Om någon person kommit till skada är i nuläget oklart. 

Öppnar till 16

Det är oklart hur många personer som är inblandade i olyckan men det finns inga uppgifter om att någon annan bil ska vara inblandad.

Trafiken leds för närvarande om.

Trafikverket har upprättat en prognos om att trafiken kan rulla som vanligt igen klockan 16.

Det rapporterar TV4.

Foto: Melvin

Text: Redaktionen


Experter varnar motionärer – populär motionsform inte tillräcklig

2024 05 05

En populär motionsform anses inte vara tillräcklig för våra behov.

På senare år har många forskare och experter lyft fram fördelarna med en väldigt enkel och basal motionsform: Att gå.

Regelbundna promenader gör väldigt stor nytta för människors hälsa, på den punkten är forskarna överens.

Ändå finns det experter som oroar sig över trenden att raska promenader allt mer lyfts fram som en tillräcklig och fullgod motionsform.

– Vissa experter inom hälso- och fitnessområdet hävdar att även om promenader verkligen är bra för din hälsa och kondition, är det inte riktigt högkvalitativ träning, rapporterar CNN.

Promenader nyttiga

Det råder förvisso inga tvivel om att raska promenader är bra för hälsan.

– Att ta minst 2 300 steg per dag minskar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom, enligt en studie publicerad i 2023 års upplaga av European Journal of Preventive Cardiology, uppger kanalen.

Men om man verkligen vill hålla sig i god form och måna om sin hälsa, räcker det inte att gå promenader, enligt flera experter.

Hektiska liv

Anledningen är att kroppen behöver röra på sig och tränas på många olika sätt för att vi verkligen ska må bra och vara i god form.

– Att gå är bra, men det är bara en ”enkelriktad” rörelseform, och våra kroppar behöver mer för att vara funktionellt vältränade, säger Dr. Carl Cirino, en idrottsmedicinsk kirurg vid HSS Orthopaedics i Connecticut, enligt kanalen.

Andra experter menar att vi idag har blivit så stillasittande att en promenad framstår som ”träning”, när det i själva verket bara rör sig om en väldigt grundläggande och livsnödvändig rörelseform.

– Våra liv har blivit så hektiska – vi pendlar, sitter hela dagen och är sedan utmattade på nätterna – att en kort promenad får dig att känna att du har gjort en stor, exponentiell sak, säger Melissa Boyd, personlig tränare på Tempo, till kanalen.

Tre sorters rörelse

Många tror emellertid att promenader är tillräcklig träning, vilket bland annat beror på trender som lyfts fram i sociala medier, menar hon.

Enligt Melissa Boyd behöver kroppen tre typer av rörelse:

För det första vardaglig rörelse såsom promenader. För det andra atletisk rörelse som förbättrar din motion, exempelvis någon sport. För det tredje ”social rörelse”, någonting som man gör med andra, till exempel att dansa eller spela volleyboll.

– Det är viktigt att tänka på rörelse i dessa olika kategorier, eftersom det har blivit normaliserat att inte röra sig under dagen, säger Melissa Boyd.

Foto: A. Adeoye

Text: Redaktionen