Nya regler när du går på restaurang – införs imorgon lördag
2025 02 28
På lördag träder nya regler i kraft på restauranger över hela Sverige.
Det bekräftar både regeringen och Livsmedelsverket.
Ändringen gäller nya krav som införs då man äter ute – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.
De nya reglerna är obligatoriska och ska gälla för alla livsmedelsföretagare vid restauranger från och med 1 mars.
– Många vill göra medvetna val även när de går på restaurang och nu underlättar vi för det. Min förhoppning är att detta kan gynna svensk produktion av kött, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i en kommentar.
Kan framgå på menyn
Förändringen har varit på gång under en längre tid. För knappt ett år sedan meddelade Peter Kullgren att Livsmedelsverket hade fått uppdraget att ta fram ett utkast på nya regler.
Syftet är att restaurangbesökare ska kunna välja kött utifrån kunskap om dess ursprung.
– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt.
Det säger Livsmedelsverkets chefsjurist Elin Häggqvist.
– Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån.
Ministern: Efterlängtad ändring
Peter Kullgren har tidigare understrukit att det handlar om en efterfrågad regeländring bland landets konsumenter.
– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.
– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades Livsmedelsverket i april 2024.
Enligt Kullgren ska det vara “lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.
Dessa köttsorter berörs
De nya reglerna omfattar även storhushållsverksamheter. Livsmedelsverket försäkrar att det ska vara enkelt att följa reglerna även för företagarna.
Följande kött ska ingå i den lista som kunder ska få information om dess ursprung:
- Nöt
- Gris
- Får
- Get
- Fjäderfä
Foto: N. Sh resp Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet
Text: Redaktionen