Så många kanadensare ser USA som ett “fiendeland”

2025 02 22

En ny undersökning visar hur kanadensarna känner om USA.

Sedan Donald Trump tillträdde som president har han gjort en rad utspel om hur Kanada borde bli en ny amerikansk delstat.

Återkommande hot om tullar har även väckt ilska i USA:s grannland i norr.

Nu visar en ny undersökning hur många kanadensare som ser USA som ett “fiendeland”.

Det rapporterar Newsweek.

Ny undersökning

Kanada och USA har historiskt sett varit nära allierade men relationen mellan de två länderna har försämrats under de senaste månaderna efter att president Donald Trump hotat att införa höga tullar mot Kanada. 

Trump har också upprepade gånger drivit tanken att Kanada ska bli en amerikansk delstat, vilket opinionsundersökningar visar att en stor majoritet av kanadensarna motsätter sig.

Mer än en av fyra kanadensare ser USA som ett ”fiendeland”, enligt en ny opinionsundersökning från det kanadensiska opinionsinstitutet Leger.

27 procent

Enligt Leger-undersökningen, som genomfördes mellan den 14 och 17 februari, betraktar 27 procent av kanadensarna nu USA som en fiende, medan 30 procent fortfarande ser USA som en allierad. Ytterligare 27 procent betraktar landet som neutralt.

Samtidigt framgår att endast 1 procent av amerikanerna menar att de betraktar Kanada som ett fiendeland, medan 56 procent säger att de ser Kanada som en allierad.

Nya kommentarer

I dagarna har nya liknande kommentarer kommit från Trump i samband med en hockeymatch.

– Jag kommer att ringa vårt STORA amerikanska hockeylag nu på morgonen för att sporra dem till seger i kväll mot Kanada, som med mycket lägre skatter och mycket starkare säkerhet en dag, kanske snart, kommer att bli vår omhuldade och mycket viktiga femtioförsta stat, skriver Trump på sociala medier.

Politisk storm

De senaste veckorna har utgjort en storm i världspolitiken där Trump har arbetat med tullar mot flera länder - däribland Kanada.

Samtidigt fortsätter Ukrainakriget vara en viktig fråga, det kan du läsa mer om här:

Paasikivi varnar: Då blir ukrainarna i princip blinda

Elon Musk: Ukraina har gått för långt

Foto: M. Doré

Text: Redaktionen


Norrmän bötfälls i Sverige – alla gör samma miss i trafiken

2025 07 20

Många norrmän fastnar i vad som i norsk media kallas för “svenskfällan”.

Begreppet har blivit något av en klassiker i Norge.

Exempelvis har Dagbladet, en av landets största tidningar, har återkommande rapporterat om fenomenet.

Det handlar om en viss trafikregel som finns i Sverige och som tycks gå norrmännen helt förbi när de går korsar gränsen.

Högsäsong och böter på löpande band

Den omtalade regeln gäller det svenska förbudet mot att parkera med nosen mot mötande trafik, det vill säga på vänster sida av vägen för den som parkerat.

I Norge är det tillåtet, men inte i Sverige.

Det här är vad många norrmän på bilresa i Sverige har upplevt. De parkerar i god tro, men hittar en parkeringsbot på vindrutan när de återvänder till sin bil, framhålls i Dagbladet.

Nu är det dessutom semestertider och antalet utländska turister, bland annat från Norge, ökar förstås.

Och så även böterna för de felparkerade bilarna.

Vi ser att den här typen av felparkerade bilar är mer vanlig under sommarmånaderna, har Mikael Vingsund från Securitas tidigare sagt till Norrbotten-Kuriren.

– Uppenbarligen vet de inte vad som gäller i Sverige, menar Daniel Pettersson, chef för polisens trafiksektion i Region, om norrmännen enligt samma tidning.

LÄS MER: Norska bilister bötfälls i Sverige – förstår inte vägskylten

1 200 i böter

Det ska sägas att många svenskar går i samma fälla.

Men det tycks bara vara i Norge som fenomenet alltså fått ett eget namn.

Vi har hamnat i den svenska parkeringsfällan, konstaterar Dagbladets reportrar efter en genomresa i Smögen i Västra Götaland.

Transportstrålen beskrivs som hänsynslös i avseendet. Felparkeringsavgifter på summor uppemot 1 200 svenska kronor är inte ovanligt.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten, konstaterar myndigheten.

Ett undantag

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

Undantaget från regeln är om vägen är enkelriktad.

LÄS MER: Många får oväntad faktura – betala inte

Foto: K. Eliason

Text: Redaktionen


Matbutik ryter till – inför 18-årsgräns

2025 07 20

En av många svenska matbutiker som drabbats av problem inför nu 18-årsgräns.

Ett stort problem för matbutiker i Sverige är mängden brott som begås.

Stölder och stök orsakar besvär för handlare över hela landet.

Nu har en butik utanför Eskilstuna fått så pass stora problem att de väljer att införa en tillfällig 18-årsgräns.

Inför åldersgräns

Det rör sig om den obemannade butiken Klara Nära livs i Kjula utanför Eskilstuna.

Efter återkommande problem med stölder och skadegörelse kom till sist beslutet.

– Nu har vi ledsnat på att det är barn som snattar och även förstör i och runt butiken vilket gjort att vi nu ett tag sätter 18 års åldersgräns på butiken. Detta innebär att ingen under 18 år kommer in, skriver butikens ägare på Facebook.

– Viktigt för alla över 18 år att inte släppa in någon, speciellt de under 18 år.  De man släpper in är man ansvarig för att de sköter sig.

Bredare problem

Det är inte bara den obemannade butiken i Kjula som har problem.

Den senaste undersökningen från branschorganisationen Svensk Handel visar att 42 procent av butikerna anger att de utsattes för stöld, hot/våld, inbrott eller hotfullt beteende. 

Det är sju procentenheter högre än första kvartalet 2025.

“Oroväckande”

Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, säger att “det är oroväckande att brottsutsattheten återigen ökar”.

– Det sedan länge känt att stölder och hotfulla situationer blivit vardag i butik, och det är inte omöjligt att andra kvartalets ökning är en direkt konsekvens av att brott mot handeln, särskilt stölder, sällan har några konsekvenser.

“Kan tvingas stänga”

Jelver fortsätter med att understryka att problem kan tillkomma som många kanske inte räknar med.

– Gemene man kanske inte tänker på det, men mängdbrotten innebär också negativa konsekvenser för samhället i stort, säger hon om den besvärande utvecklingen.

– Populära betallösningar plockas bort, varor försvinner ur sortimentet, och i värsta fall kan butiker tvingas stänga igen.

Arkivfoto: T. Clark

Text: Redaktionen