Forskare gör glädjande upptäckt om choklad – ”Inget utrymme för tvivel”
2025 02 21
Forskare har gjort en glädjande upptäckt om choklad, och säger sig vara säkra på sin sak.
Ofta får vi höra att godsaker och läckerheter är onyttiga för oss. Men inte alltid.
Forskare vid universitetet i São Paulo, Brasilien har gjort en ny upptäckt om choklad, kaffe och vin.
Och det är positiva nyheter för alla som gillar dessa populära godsaker och drycker.
Kan vara nyttigt
Choklad kan minska risken för mycket farliga sjukdomar, och detsamma gäller kaffe och vin, visar forskning, enligt Newsweek.
I en ny studie av mer än 6 000 personer har forskare funnit att dessa livsmedel kan minska risken för metabolt syndrom.
Metabolt syndrom ökar i sin tur risken för hjärtsjukdomar, stroke och typ 2-diabetes.
Detta eftersom metabolt syndrom medför ökat blodtryck, högt blodsocker, överskott av kroppsfett runt midjan, med mera.
Men choklad, kaffe och vin i måttliga mängder, samt frukt och grönsaker, minskar alltså risken för metabolt syndrom och därmed för bland annat hjärtsjukdomar.
Forskare säger sig vara säkra på sin sak.
”Inget utrymme för tvivel”
Anledningen är att choklad, liksom kaffe, vin, frukt och grönsaker, är rikt på polyfenoler, enligt tidningen.
Sambandet har kunnat ses i forskning även tidigare, men inte i lika stor omfattning som i den här studien.
Forskarna säger att det inte råder några tvivel om resultatet.
– Våra resultat i den här studien lämnar inget utrymme för tvivel: att främja dieter rika på polyfenoler kan vara en värdefull strategi för att minska risken för kardiometabolisk sjukdom och förebygga metabolt syndrom, säger Isabela Benseñor, medförfattare till studien, enligt tidningen.
Bör inte överdrivas
Studien pågick i över åtta år. Bland deltagare som hade ett högt intag av polyfenolrika livsmedel, var risken för metabolt syndrom 22-23 procent lägre, enligt forskarna.
Andra experter understryker dock att choklad, vin och kaffe alltjämt kan ha starkt negativa effekter på hälsan om man konsumerar dem för ofta eller för mycket.
Det understryks också att polyfenoler framför allt finns i frukt, grönsaker, nötter med mera. Det är alltså inte nödvändigt att konsumera choklad, kaffe eller vin för att öka sitt intag.
Foto: J Loaiza
Text: Redaktionen