Fabrik läggs ner – frukostklassikern ska tillverkas utomlands
2025 02 21
Fabriken som tillverkar Floras margarin går i graven.
Floras produkter har under en lång tid varit vanligt förekommande vid de svenska frukostborden.
Nu kommer besked om att Flora Foods margarinfabrik i Helsingborg ska läggas ner.
Det rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Flyttar utomlands
Det är efter nästan 60 år som fabriken - belägen i Sydhamnen - nu läggs ner.
Totalt påverkas 62 personer av nedläggningen.
Även produkter som Lätta och Becel påverkas - och produktionen kommer att flyttas från Helsingborg till fabriker i Europa.
Flora, Lätta och Becel kommer dock fortsätta säljas i svenska matbutiker.
Ansvarig förklarar
På senare år har lönsamhetsproblem ställt till det.
Monika Karlsson, ansvarig för produktionen i Helsingborg, förklarar situationen.
– Vi har inlett förhandlingarna med avsikt att lägga ner fabriken i Helsingborg, och så successivt fasa ut vårt lager i Helsingborg, säger hon till HD.
– Som ett led i att öka företagets konkurrenskraft så avser Flora Food att flytta den här produktionen till övriga fabriker ute i Europa.
Så äter svenskarna frukost
Svenskarna är enligt en undersökning från Fazer överlag traditionella när det kommer till var och vad vi äter, då de flesta äter frukosten hemma och den för många till störst utsträckning består av bröd, ost och olika former av kaffe.
– Även om traditionella inslag som bröd, ost och kaffe fortfarande dominerar svenskarnas frukost, visar undersökningen att många faktiskt vill variera sin frukost, men att många saknar inspiration och tid, framhåller Fazer.
Tre av tio
Fazer förklarar.
– Nästan tre av tio (29 procent) säger att de vill ha mer variation i sin frukost, och nästan en av fem (18 procent) vill prova fler typer av frukosträtter, uppger Fazer.
– Samtidigt anger mer än en fjärdedel att de behöver mer inspiration (28 procent) och att de inte har tid (26%) som hinder för att ändra sina frukostvanor.
Enligt undersökningen definierar sig nästan hälften (45 procent) som ”frukostpersoner”, och mer än en tredjedel (37 procent) säger att frukost är deras favoritmål.
Foto: B. Lark
Text: Redaktionen