Besked om Eneroth (S) – Flyktig beröring och inte ofredande

2021 12 24

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har inte sexuellt ofredat den aktuella kvinnan – istället handlar det om en flyktig beröring som inte kan klassas som ett ofredande överhuvudtaget.

Det konstaterar nu Särskilda Åklagarkammaren som därmed beslutat att lägga ned förundersökningen mot ministern.

Många andra i rummet

Efter en omtalad händelse på ett hotellrum i Göteborg i samband med S-kongressen hälsade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en kvinnlig S-kollega i ett rum med omkring 10 andra personer inklusive ministerns egen flickvän.

Anklagades

I samband med hälsningen rörde ministern vid kvinnan på ett sätt som gjorde att kvinnan kände sig kränkt och ministern blev anklagad för sexuellt ofredande och fick en mängd skriverier mot sig i pressen.

Men nu kommer beskedet från Särskilda Åklagarkammaren – och man ger tummen ned till misstankarna som även resulterade i en polisanmälan av S-entreprenören Jan Emanuel Johansson.

Läggs ned

Chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda Åklagarkammaren har i dag onsdag beslutat att lägga ner förundersökningen mot Tomas Eneroth

Strukit sin hand

– Den misstänkta personen har vid ett tillfälle strukit med sin hand över målsägandens övre del av ryggen ner över rumpan samtidigt som hon på ett neutralt sätt tillfrågats om vad hon tyckt om helgens aktivitet, uppger Åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Beröringen, som skett utanpå kläderna, har av målsäganden upplevts som en kränkande smekning.

Flyktig beröring

– Det har i det här fallet varit frågan om en flyktig beröring. Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande, meddelar chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda Åklagarkammaren.

Inte ofredande överhuvudtaget

Åklagarmyndigheten anser inte att det rör sig om något ofredande överhuvudtaget.

– Handlingen kan inte heller anses utgöra en sådan kännbar fridskränkning som krävs för att bedöma gärningen som ett ofredande eftersom agerandet då måste präglas av viss hänsynslöshet, säger chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda Åklagarkammaren.

Myndigheten markerar

Åklagarmyndigheten markerar emot uppfattningar om att beröringar som är oönskade per automatik kan klassas som brottsliga.

– Det är viktigt att framhålla att alla beröringar som är oönskade och som av den utsatta personen uppfattas som otrevliga eller obehagliga inte per automatik är att bedöma som brottsliga, framhåller chefsåklagaren.

Skall bedömas enskilt

Hon understryker att varje enskilt fall ska bedömas separat.

– Varje gärning måste prövas objektivt utifrån omständigheterna i det enskilda fallet, säger Maria Sterup.
Inga förhör behövs

Åklagarmyndigheten har inte funnit att det behöver hållas några förhör med Tomas Eneroth (S).
– Det har inte genomförts förhör med ministern eftersom åklagaren, efter genomförda förundersökningsåtgärder, kommit fram till att det inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal är begånget.
ANALYS

Tomas Eneroth (S) har själv framhållit att det är viktigt att utgå ifrån den aktuella kvinnans erfarenhet och berättelse. Och han har även välkomnat att frågan utreds av åklagare.

Däremot kan det vara på sin plats att granska hur detta har hanterats i media. Och man måste även fråga sig om det är rimligt med alla grova anklagelser, lögner och sjuka kommentarer som förekommit mot ministern i sociala medier.

Det är enligt min bedömning fullkomligt groteskt och orimligt att elektroniska plattformar med betydande räckvidd ska kunna användas för att sprida grova lögner och smutskastning mot enskilda personer och det gäller såväl en elev skolan ända upp till en minister.

Foto: Regeringskansliet


UPPGIFTER: Rysk officer erkänner – sköt ner flygplan

2025 07 02

En läckt ljudinspelning påstås avslöja att en rysk officer fått order att skjuta ner ett passagerarflygplan.

Ett trafikflygplan av modellen Embraer 190AR, tillhörande Azarbaijan Airlines, störtade i Kazakstan i december 2024.

Planet kraschade efter att det blivit beskjutet i luftrummet över Tjetjenien.

Trettioåtta människor dog.

Nu framkommer uppgifter om att beskjutningen kom från en rysk officer som fått order om att öppna eld mot det azerbajdzjanska trafikflygplanet, skriver Kyiv Independent.

Läckta uppgifter

Uppgifterna om att en rysk officer beordrats att skjuta ner trafikflyget kommer från en läcka till den azerbajdzjanska nyhetsbyrån Minval.

Det påstås handla om tre ljudinspelningar, ett anonymt brev och en förklarande anteckning av en man undertecknad som kapten Dmitry Paladichuk, en rysk luftvärnsbesättningskapten som påstår sig ha vidarebefordrat ordern att skjuta ner planet.

– Vi kan inte bekräfta äktheten av det skriftliga uttalandet, men för de tre läckta röstmeddelandena, som också bekräftade kommandot att skjuta ner planet och den efterföljande skadan kan äktheten bekräftas, uppger nyhetsbyrån.

Första missilen missade

Efter att flygplanet noterats på radar ska Paladichuk enligt uppgift beordrats att förstöra flygplanet.

– Kaptenen hävdade att efter att den första projektilen missat målet har han gett order om att skjuta igen.

Beskyllde Ryssland

Azerbajdzjanska myndigheter beskyllde Ryssland för beskjutningen.

Vladimir Putin framförde över telefon sina kondoleanser för händelsen som ägde rum i ryskt luftrum, men erkände inget ansvar i attacken.

– I ett sällsynt drag ringde Putin sin azerbajdzjanska motsvarighet, Ilham Aliyev, för att be om ursäkt för det faktum att den tragiska incidenten inträffade i ryskt luftrum utan att kommentera om planet träffades av ryskt luftförsvar, skrev Kyiv Independent då.

Varken ryska eller azerbajdzjanska myndigheter har i nuläget uttalat sig om den påstådda läckan.

Arkivfoto: Aeroprints.com

Text: Redaktionen


JUST NU: Nya bilder avslöjar Iran

2025 07 02

En iransk kärnkraftsanläggning återupptar nu arbetet efter USA:s bombningar.

USA bombade den 22 juni Iran med förhoppningen att slå ut regimens försök att utveckla kärnvapen.

Attacken riktades mot de tre kärnanläggningarna Fordow, Natanz och Isfahan.

President Donald Trump beskrev attackerna som framgångsrika.

Ett påstående som den senaste tiden ifrågasatts från flera håll, bland annat enligt amerikanska underrättelseuppgifter som CNN tagit del av.

Nu visar nya satellitbilder att Iran återupptagit arbetet på en av anläggningarna, rapporterar danska TV2.

Byggmaskiner

Bilderna från den iranska kärnkraftsanläggningen Fordow visar byggmaskiner som arbetar på platsen.

Fordow attackerades med tolv stora bomber i det amerikanska angreppet, men nu syns maskiner som arbetar på de två platser som träffades.

Bilderna togs den 1 juli och visar minst en bulldozer, en kran och två andra byggmaskiner.

– De nya satellitbilderna från Fordow visar att iranierna är sysselsatta med någon form av grävarbete, skriver tv-kanalen.

– Vi ser byggmaskiner på plats och färgen på ytan har förändrats, vilket är ett tecken på att det pågår arbete med jorden.

Oklar skada

Anläggningen ligger under ett berg och med tanke på det beskyddet har det diskuterats hur stor skada de amerikanska bomberna åsamkade anläggningen.

På bilderna syns en kran som ligger relativt nära den plats där det enligt israelisk underrättelse har placerats ett ventilationsschakt som amerikanerna försökte träffa.

– Vi kan inte se vad kranen gör, men den antyder att något tungt antingen måste flyttas eller att något måste hämtas upp ur djupet. Så det är nog lite för tidigt att dra slutsatsen att växten är utplånad.

Trump övertygad

Trump har sedan attacken hävdat att USA framgångsriks stoppat Irans försök till att utveckla kärnvapen.

– Donald Trump hävdade att anläggningen var helt utplånad, men enligt flera amerikanska medier är hans egen underrättelsetjänstemän inte lika säkra.

– Iran har använt anläggningen för att producera anrikat uran som kan användas i kärnvapen, och aktiviteten vid anläggningen kan tyda på att iranierna inte helt har övergett Fordow-anläggningen, skriver tv-kanalen.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp President of Russia Office

Text: Redaktionen