Riksbanken kräver akutåtgärd: ”Hotet mer akut än vi trodde”
2025 02 18
Hotbilden mot Sverige både är bred och komplex.
Det säger riksbankschef Erik Thedéen som besökte finansutskottet under tisdagen.
Thedéen informerade om Riksbankens verksamhet inom beredskapsområdet. Han konstaterar att det finns stora brister i Sveriges betalningssystem.
Enligt riksbankschefen måste betalningssystemet rustas upp snabbt för att kunna möta ett brett spektrum av hot. Ett robust och motståndskraftigt betalningssystem är, enligt Thedéen, den viktigaste prioriteringen i Riksbankens beredskapsarbete framöver.
Och arbetet måste påskyndas, framhåller riksbankschefen.
– Vi måste göra mer, det här hotet är större och mer akut än vi trodde och då måste vi öka tempot, säger han enligt SR Ekot.
”Behöver ske skyndsamt”
Erik Thedéen konstaterar att ökad effektivitet och digitalisering av betalningsmarknaden stått i fokus under en längre tid.
– Detta har varit positivt och det är i dag enkelt att betala för de allra flesta. Samtidigt skapas ökade risker med att exempelvis cyberangrepp och andra it-störningar snabbt kan få spridningseffekter och i värsta fall leda till stora konsekvenser i hela betalningssystemet, säger han och fortsätter:
– Därför behöver vi växla upp arbetet med att skapa en betalningsmarknad som kan stå emot olika typer av störningar. Detta arbete behöver ske skyndsamt och alla aktörer inom systemet behöver vara med och bidra.
Ställer krav på företag
Riksbanken kommer fortsätta ställa krav på att företag deltar i arbetet med att stärka betalningssystemet.
Att ställa krav på kostnadsdrivande åtgärder är avgörande för att i snabb takt kunna öka förmågan inom betalningsområdet, understryker Thedéen.
– Detta innebär i praktiken att företagen är skyldiga att delta i Riksbankens löpande arbete med att genomföra gemensamma åtgärder av olika slag, exempelvis vad gäller att möjliggöra offlinebetalningar.
– Vilka ytterligare åtgärder som framöver bedöms prioriterade analyseras gemensamt men avgörs ytterst av Riksbanken. Det kan handla om åtgärder av både enklare och mer omfattande karaktär, med varierande tillkommande kostnader
Foto: Riksbanken
Text: Redaktionen