Riksbanken kräver akutåtgärd: ”Hotet mer akut än vi trodde”

2025 02 18

Hotbilden mot Sverige både är bred och komplex.

Det säger riksbankschef Erik Thedéen som besökte finansutskottet under tisdagen.

Thedéen informerade om Riksbankens verksamhet inom beredskapsområdet. Han konstaterar att det finns stora brister i Sveriges betalningssystem.

Enligt riksbankschefen måste betalningssystemet rustas upp snabbt för att kunna möta ett brett spektrum av hot. Ett robust och motståndskraftigt betalningssystem är, enligt Thedéen, den viktigaste prioriteringen i Riksbankens beredskapsarbete framöver.

Och arbetet måste påskyndas, framhåller riksbankschefen.

– Vi måste göra mer, det här hotet är större och mer akut än vi trodde och då måste vi öka tempot, säger han enligt SR Ekot.

”Behöver ske skyndsamt”

Erik Thedéen konstaterar att ökad effektivitet och digitalisering av betalningsmarknaden stått i fokus under en längre tid.

– Detta har varit positivt och det är i dag enkelt att betala för de allra flesta. Samtidigt skapas ökade risker med att exempelvis cyberangrepp och andra it-störningar snabbt kan få spridningseffekter och i värsta fall leda till stora konsekvenser i hela betalningssystemet, säger han och fortsätter:

– Därför behöver vi växla upp arbetet med att skapa en betalningsmarknad som kan stå emot olika typer av störningar. Detta arbete behöver ske skyndsamt och alla aktörer inom systemet behöver vara med och bidra.

Ställer krav på företag

Riksbanken kommer fortsätta ställa krav på att företag deltar i arbetet med att stärka betalningssystemet.

Att ställa krav på kostnadsdrivande åtgärder är avgörande för att i snabb takt kunna öka förmågan inom betalningsområdet, understryker Thedéen.

– Detta innebär i praktiken att företagen är skyldiga att delta i Riksbankens löpande arbete med att genomföra gemensamma åtgärder av olika slag, exempelvis vad gäller att möjliggöra offlinebetalningar.

– Vilka ytterligare åtgärder som framöver bedöms prioriterade analyseras gemensamt men avgörs ytterst av Riksbanken. Det kan handla om åtgärder av både enklare och mer omfattande karaktär, med varierande tillkommande kostnader

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trumps USA förlorar gigantisk affär – går till Sverige i stället

2025 05 04

En jätteaffär, där Kanada åtagit sig att köpa nästan hundra stridsflygplan från USA, håller på att gå i stöpet. Nu kan beställningen gå till Sverige i stället.

Kanada överväger att ge upp sina planer på att köpa amerikanska F-35:or – för att i stället gå över till svenska JAS 39 Gripen.

Anledningen bakom beslutet grundar sig i de senaste månadernas alltmer spända relation mellan Kanada och regeringen Trump i USA.

Det rapporterar 1945, ett magasin med inriktning på försvars- och säkerhetsfrågor, under söndagseftermiddagen svensk tid.

Kan välja JAS 39 Gripen före F-35

Kanada åtog sig 2023 att köpa 88 stycken F-35:or från USA, efter en lång och utdragen upphandling.

Affären visade sig bli bland de dyraste för det kanadensiska luftvapnet någonsin, och uppskattas till ett värde av 19 miljarder dollar, cirka 183 miljarder kronor, enligt tidningen.

Den usla relationen till den nyinrättade amerikanske presidenten Donald Trump – och planens höga kostnader – har dock fått den kanadensiska regeringen att rikta blickarna mot Sverige i stället.

Läs mer: Forskare pekar ut matvaror – är extra bra för hjärnan

Därför kan Trumps USA förlora affären

Premiärministern Mark Carney ska enligt uppgift ha bett sin försvarsminister Bill Blair att se över köpet av F-35, för att se om det finns några andra alternativ “med tanke på den förändrade miljön”.

Den amerikanske presidenten har sedan han tillträdde ämbetet i januari flera gånger uttryckt sin önskan om att annektera grannlandet i norr, för att omvandla det till en “51:a delstat”.

Dessutom har Trump infört höga sanktioner på en rad kanadensiska varor, vilket resulterat i ett eskalerande handelskrig mellan de båda länderna.

Så marknadsförs Saab JAS 39 Gripen

Svenska Saab marknadsför aktivt JAS 39 Gripen som ett alternativ till F-35 till överkomliga priser, Nato/NORAD-kompatibilitet och full operativ suveränitet.

– Den kanadensiska regeringen med den nyvalde premiärministern Mark Carney i spetsen ställs nu inför ett komplext val mellan kapacitet, kostnad och strategisk autonomi, skriver 1945 i artikeln.

Läs mer: Nödläge utropat i Ryssland

JAS 39 Gripen testades i Kanada för sex år sedan

Saab Gripen började testas i Kanada redan under 2019.

Då hamnade det svenska stridsflyget på en andraplats bakom F-35 och uppfyllde alla de krav som Kanada ställde i upphandlingen.

Läs också: Trumps bild i natt väcker starka reaktioner

Foto: Regeringskansliet - Ninni Andersson samt G. Skidmore 

Text: Redaktionen


Nödläge utropas i Ryssland

2025 05 03

Nödläge har utropats i en större rysk hamnstad efter en ukrainsk attack under fredagsnatten.

Borgmästaren i den ryska hamnstaden Novorossijsk utropar undantagstillstånd under lördagen.

Detta efter att en ukrainsk robotattack har förstört en spannmålsterminal och flera bostadshus i staden, meddelar lokala myndigheter.

Fem personer uppges ha skadats i attacken, rapporterar Reuters.

Video visar kaoset efteråt

I en video från staden syns bråte ligga utspritt framför de förstörda hyreshusen, samt en bil som krossats, sprängda fönster och balkonger som hänger löst från byggnaderna.

Andrei Kravchenko är borgmästare i den ryska staden vid Svarta havet. 

Han syns inspektera skadorna i samma video – som publicerats på hans officiella Telegramkonto.

En skadad kvinna befinner sig på sjukhus i kritiskt läge efter det ukrainska robotangreppet, och enligt nyhetsbyrån ska även två barn i staden ha skadats i attacken.

Läs mer: Ukraina ger tydligt svar till Putin

Har en kvarts miljon invånare

Novorossijsk är den tredje största staden i Krasnodarregionen i södra Ryssland, och har cirka 260 000 invånare.

Enligt Krasnodars guvernör, Veniamin Kondratyev, har spillror från fallande ukrainska drönare också träffat en spannmålsterminal i Novorossijsk, och utlöst en brand. 

Ingen ska dock ha skadats vid den händelsen.

Delo Group, som äger den skadade terminalen, uppger dock i ett uttalande att en uppröjning pågår och att elden nu har släckts.

Läs också: Trumps bild i natt väcker starka reaktioner

Foto: Mikhail

Text: Redaktionen