ANALYS: Civilminister Ida Karkiainen (S) – Kan hon sitta kvar eller inte?

2021 12 11

Det stormar rejält kring Sveriges nya civilminister som får svara på frågor om en sydstatsflagga, en påstådd Hitlerhälsning och hennes sambos musikband.

Efter att en bild där Ida Karkiainen sträcker upp en arm i luften, i en gest som ser ut som en Hitlerhälsning, har kommit ut i media har frågorna varit många kring Magdalena Anderssons (S) yngsta minister, den 33-åriga Ida Karkiainen från Haparanda.

ANALYS

Denna analys görs naturligt nog utifrån de uppgifter som är kända vid den tidpunkt analysen skrivs och utifrån de uppgifter som nämns i denna text.

Ungdomssynder

Alla – ja i alla fall väldigt många av oss – har gjort saker i vår ungdom som inte var lyckade. Så länge det håller sig inom vissa gränser, och inte avser allt för grova brott med mera, torde gemene man vara av åsikten att ungdomssynder är ungdomssynder och inget som ska lyftas fram 10 – 15 år senare för att belasta personen i fråga.

Inte ansvarig för andras handlande

En annan princip är att ansvara för det man själv har gjort och inte pekas ut som ansvarig för något som andra personer har gjort sig skyldig till, även om det är någon som är närstående.

Tidsaspekten central

I detta sammanhang är följande av vikt:

▪Hur långt tillbaka låg de så kallade ungdomssynderna i relation till den aktuella personens ålder idag. En person som är 55 år kan ha svårt att komma undan med saker som begicks för 12 år sedan när man var 43 år. Men en 31-åring har betydligt lättare att komma undan med saker som begicks för 12 år sedan när man var 19 år – eftersom allmänheten har lättare att förlåta vad man gjorde i ungdomen.

Samtidigt spelar det förstås in exakt vad det är som har inträffat. Det handlar alltid om väljarnas förtroende.

Det finns inga allmänna gränser för antalet år som ska förflyta utan det skiljer sig från fall till fall och från vad varje enskild bedömare själv anser.

Svårt bedöma i efterhand

▪Hur engagerad var man i de händelser som ägde rum i ungdomen, exakt vad var det som ägde rum och agerade man på något sätt för att motverka eller ta avstånd från det inträffade när det ägde rum.

Detta är svårt att bedöma i efterhand då det dels var många år sedan det inträffade, dels kan upplevas ganska olika beroende på vem man frågar. Olika aktörer kan också känna till olika delar av händelseförloppet.

Tre viktiga punkter

Jag är en person som rent allmänt tror på följande:

🔸 1, Det är värdefullt att ge en andra chans och att inte fördöma rakt av utan att ha bilden helt klar för sig, vilket man ofta inte har. Sedan finns det givetvis gränser.

🔸 2, Av yttersta vikt är om och hur personen tar avstånd från det inträffade.

🔸 3, En annan viktig faktor är hur personen har agerat under den tid som förflutit sedan den inträffade skedde. Har man agerat på ett sätt som stärker att man tar avstånd från det inträffade – eller kan man tvärtom konstatera att det finns ett mönster som kan beläggas även i närtid.

Vinner på att avvakta

När det gäller uppgifterna kring Ida Karkiainens agerande torde Magdalena Andersson (S) vinna på att avvakta några timmar ytterligare innan hon bedömer underlaget då det i dylika fall ofta kan komma fram mer information allt eftersom.

Lägg alla kort på bordet

Samtidigt har den unga ministern själv mycket att vinna på att lägga alla kort på bordet i ett ärligt möte med statsministern. Om det finns något att berätta så bör det göras omgående då det blir allt svårare att hantera om det sipprar ut negativ information efter att man gått ut i media och givit sin syn på saken.

Min bedömning – Kan  sitta kvar

Utifrån den information jag nu tagit del av i media är min bedömning att Ida Karkiainen kan sitta kvar som minister i regeringen. Händelserna ligger långt tillbaka i tiden och hon står idag för helt andra värderingar än de som uttrycks i musiken och som den Sydstatsflagga som hänger i sambons bands replokal i Haparanda står för.

Dessutom kan i nuläget väldigt lite kopplas till Ida Karkiainen som person, utöver den påstådda Hitlerhälsningen där det faktiskt är oklart vad det är för slags gest hon gör.

Musikband

Civilministern har även fått svara på frågor om att hon varit med på spelningar med musikbandet Raubtier,  vid en tidpunkt som hon enligt tidningen bedömer 10 – 11 år tillbaka i tiden då hon även satt i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Haparanda.

Dagens Nyheter rapporterar om att bandet inte har någon koppling till vitmaktrörelsen, enligt musiketnologen Benjamin Teitelbaum som DN har intervjuat. 

Utifrån nu känd information

Min samlade bedömning – baserat på det som är känt och som även nämns i denna text – är att hon kan sitta kvar som minister. Den tid som förflutit, de värderingar hon står för idag och de uppgifter som när denna analys skrivs är kända pekar på att hon kan tvedklöst sitta kvar som minister enligt min bedömning.

En intressant fråga är hur allmänhetens dom hade varit om det i stället varit en SD-politiker. Det får hanteras i en separat text.

Foto: Regeringskansliet, Magnus Liljegren


Stort fiasko för Ryssland – mitt i firandet

2024 05 10

Mitt under firandet av segerdagen mot Nazityskland i andra världskriget har Putinregimen råkat ut för ett pinsamt bakslag.

Ukraina har lyckats beskjuta ett oljeraffinaderi i  Basjkirien, 120 mil in i Ryssland.  Det är första gången som Ukraina lyckats attackera ett mål så djupt in på ryskt territorium. 

– Ukrainas säkerhetstjänst SBU har genomfört en drönarattack rekordlångt in på ryskt territorium. Ett ryskt oljeraffinaderi som ligger nästan 1 200 kilometer från gränsen har träffats, framhåller en ukrainsk militärkälla, enligt AFP.

Enligt källan färdades drönaren i 150 mil innan den ”träffade målet”.

– SBU har återigen bevisat att de har kapacitet att utdela smärtsamma slag mot fienden, säger talespersonen till nyhetsbyrån.

Stort fiasko

Händelsen är ett stort fiasko för Putinregimen som i flera år har skrutit om det ryska luftförsvaret. Att ryssarna inte lyckats skjuta ner en drönare som färdats totalt 1 500 kilometer är ett signifikant misslyckande.

"Försöker förstöra vår semester"

Attacken inträffar samtidigt som Ryssland firar årsdagen av den sovjetiska segern över Nazityskland, vilket Basjkirien guvernör Radij Chabirov uppmärksammar.

– Detta är ett försök att förstöra vår semester. Vi har inte för avsikt att ge efter för provokationer. Glad segerdag!, framhåller han i ett uttalande.

Ryssland bekräftar attacken

Rysk räddningstjänst bekräftar att oljeraffinaderiet i  Basjkirien har attackerats och träffats. Enligt räddningstjänsten har anläggningens pumpstation skadats.

– Enligt lokala myndigheter steg rök från byggnaden efter drönarattacken, men raffinaderiet fortsatte att fungera som vanligt, rapporterar AFP.

Bränder i Krasnodar

Utöver attacken mot anläggningen i Basjkirien har Ukraina beskjutit två oljeraffinaderier i Krasnodar-regionen under torsdagen.

Krasnodar är beläget i södra Ryssland, öster om den ockuperade Krymhalvön. Lokala myndigheter uppger att drönarattacken utlöst bränder och skadat flera oljetankar vid ett raffinaderi.

Sex drönare uppges ha förstörts, men skräprester föll ned på raffinaderiet nära byn Yurovka.

– Flera tankar skadades, hävdar den lokala myndigheten på Telegram enligt Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Massiv konkurs nära – miljardsmäll för skattebetalarna

2024 05 09

En kinesisk vindkraftspark i Sverige riskerar att bli en dyr affär för skattebetalarna.

Det handlar om vindkraftparken ”Markbygden Ett” utanför Piteå.

Den ägs av det kinesiska statliga bolaget CGN, och har just nu stora skulder och ligger i rekonstruktion.

Det riskerar att medföra en miljardsmäll för svenska och europeiska skattebetalare, avslöjar Affärsvärlden.

Risk för skattebetalarna

Det är nämligen Europeiska investeringsbanken, EIB, som är den största långivaren till Markbygden Ett.

EIB har lånat ut hela 2,1 miljarder kronor till vindkraftparken.

Det rör sig till största delen om pengar som garanteras av EU-budgeten, uppger tidningen.

Det är med andra ord europeiska skattebetalare som tar risken.

EIB tillhör de säkrade långivarna, säger de själva.

– Det innebär att fordringarna kommer att behandlas efter rang och prioritet i lånehierarkin vilket betyder att EIB har prioritet tillsammans med de andra säkrade långivarna, skriver EIB.

Skuldsatt kinesiskt bolag

Vilken plats EIB har i lånehierarkin vill man dock inte uppge.

Övriga långivare är ett antal tyska banker.

Det kinesiska bolaget CGN, som via ett dotterbolag äger 75 procent av Markbygden Ett, äger totalt sex vindkraftparker i Sverige med skulder på sammanlagt 15 miljarder kronor, enligt tidningen.

Den 2 november förra året ansökte man om rekonstruktion för Markbygden Ett, och i slutet av februari beviljades man tre månaders förlängning, rapporterar SVT.

Invändningar från Skatteverket

Rekonstruktionen förlängdes trots att stora fordringsägare motsatta sig det, enligt kanalen.

Även Staten, representerad av Skatteverket, motsatte sig beslutet.

De ansåg inte att fordringsägarna ska behöva ta de ekonomiska konsekvenserna av vindkraftsparkens misslyckande.

– I stället bör det vara upp till ägarna att tillskjuta ytterligare medel om de vill undvika att bolaget försätts i konkurs, menade Skatteverket.

Och ägarna i det här fallet är alltså den kinesiska staten.

Men Markbygden Ett fick alltså en ny chans att försöka undvika en konkurs.

FAKTA: Markbygden ETT

Antal turbiner: 179
Installerad effekt: 653 MW
Estimerad årlig produktion: 2.2 TWh

Källa: Svevind

Foto: T Reuabourg

Text: Redaktionen