Mängder av bostäder kan tappa i värde – många vet inte om det
2025 02 17
Klimatkrisen kan slå hårt mot den svenska bostadsmarknaden.
Det konstaterar Mäklarsamfundet i en ny rapport.
I rapporten hänvisar Mäklarsamfundet till en undersökning från Folksam som fastslår att risken att drabbas av klimatrelaterade skador har fördubblats på 30 år.
Under de senaste 30 åren har Folksams skadekostnader kopplade till översvämningar och stormar mer än fördubblats i villaförsäkringarna.
Trots utvecklingen är många bostadsägare omedvetna om problemet.
Fyra av fem köpare (82 procent) tog inte hänsyn till klimatrisker vid sitt senaste villaköp, uppger banken SBAB.
Många bostäder kan tappa i värde
Enligt Mäklarsamfundet har inte bostadsmarknaden anpassat sig efter klimatkriser.
– I takt med att klimatet förändras och klimatrelaterade skador blir mer frekventa och omfattande kommer försäkringar sannolikt att bli dyrare i framtiden. En del experter menar också att det i förlängningen kan resultera i en försäkringsbubbla där bostadspriser riskerar att falla, står det i rapporten.
Nu kan bostadspriserna börja påverkas av att naturskador blir ett vanligare inslag.
Enligt Mäklarsamfundets beräkningsmodell kan bostadspriser i en medelstor stad sjunka med 5 procent om staden drabbas av omfattande översvämningar med vattenskadade fastigheter som följd.
– Uppgifter från Bostadsregistret tillsammans med data över vattendjup och nederbördsmängd användes för att studera hur priserna och försäljningsvolymen utvecklades före och efter att översvämningen inträffade. Slutsatsen var att det kunde utläsas en prisnedgång på cirka 5 procent för de värst drabbade fastigheterna.
Det skulle exempelvis innebära att en villa som värderas till 3,8 miljoner kronor noterar en värdeminskning på 190 000 kronor.
– En fråga för framtiden är hur den framtagna procentsatsen för värdeminskning kommer att utvecklas och om det blir till det högre eller lägre. På sikt riskerar översvämningar att skapa större marknadseffekter än i dag, skriver Mäklarsamfundet.
Kan sluta försäkra
Om utvecklingen fortsätter kan försäkringsbolag upphöra att försäkra bostäder med stora översvämningsrisker.
– Skulle man hamna i ett läge där det inte går att försäkra bostäderna, då går det inte heller att finansiera dem. Och då får vi stora ekonomiska effekter, säger Mäklarsamfundets vd Oskar Öholm till DN.
Skyddsvallar och pensionspengar
Ylva Wessén, vd och koncernchef på Folksamgruppen, anser att det krävs större investeringar från staten och kommuner för att möta klimatförändringarna.
– Det långsiktiga kapitalet från pensions- och försäkringsbolag kan spela en avgörande roll och bidra i finansieringen av detta. Samtidigt som det verkar för att minska risken för skador, säger hon.
För fem år sedan investerade Folksamgruppen 2,5 miljarder kronor för att bygga tio kilometer långa skyddsvallar som ska skydda skånska Kristianstad mot översvämningar.
– Denna typ av investeringar är bra för våra kunder, för kommunen och för oss som försäkringsbolag. Vi ser gärna att fler kommuner runt om i Sverige använder pensionspengar som en del i arbetet att förbygga och minska de negativa effekterna av klimatrelaterade skador, säger Ylva Wessén.
Foto: P. van der Meulen
Text: Redaktionen