Trump inför nytt språkförbud – två ord får inte användas

2025 02 12

Donald Trump har bytt namn på Mexikanska golfen.

Från och med nu heter bukten Amerikanska golfen, enligt ett officiellt beslut från Vita huset nyligen.

Google Maps ändrade nästan omedelbart namnet i de onlinebaserade karttjänsterna.

Det gjorde däremot inte den globala nyhetsbyrån Associated Press, AP, vilket nu får konsekvenser.

Förbjuder användningen

Under gårdagen förbjöds en reporter från just AP att delta i ett evenemang i Vita huset. Skälet var att man inte följt kravet om att använda det nya officiella namnet på havsområdet.

Enligt nyhetsbyrån blev reportern stoppad i dörren på grund av att man angett det gamla namnet i sin rapportering.

Det handlar med andra ord om ett förbud mot att använda de två orden “Mexikanska golfen” i pressen, understryker AP.

Rasar: "Oacceptabelt"

Byråns verkställande redaktör Julie Pace rasar mot förbudet.

I ett uttalande kallar hon presidentens drag för helt oacceptabelt.

– Det är alarmerande att Trump-administrationen skulle straffa AP för dess oberoende journalistik. Att begränsa vår tillgång till Ovala rummet baserat på innehållet i AP:s yttrande hindrar inte bara allmänhetens tillgång till oberoende nyheter, det bryter helt klart mot första tillägget (i USA:s konstitution, red. anm).

"Kan inte diktera nyheterna"

Flera har reagerat på Trump-administrationens beslut att porta reportern på basis av de “förbjudna” orden, bland annat organisationen WHCA som består av journalister som arbetar med att bevaka Vita huset.

– Vita huset kan inte diktera hur nyhetsorganisationer rapporterar nyheterna, och de bör inte heller straffa arbetande journalister på grund av att man är missnöjda med redaktörers beslut, säger Eugene Daniels, ordförande för WHCA.

LÄS MER: Republikaner vill döpa om Grönland – här är bisarra namnförslaget

Använder båda namnen

AP har deklarerat att nyhetsbyrån kommer att hänvisa till buktens ursprungliga namn Mexikanska golfen, som burit namnet i över 400 år, samtidigt som de erkänner att Trump har valt ett nytt namn för området.

– Som en global nyhetsbyrå som sprider nyheter runtom i världen, måste AP se till att platsnamn och geografi är lätt att igen för all publik, framhåller byrån.

Foto:  Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


“Risk för storskaligt krig i Europa” – Natoland varnar efter Trumps utspel

2025 02 12

Risken för ett storskaligt krig i Europa har ökat.

Det beskedet kommer från FE, danska försvarets underrättelsetjänst, på tisdagsförmiddagen.

Enligt den nya bedömningen kommer Ryssland sannolikt att vara mer benägna att använda militärt våld mot ett eller flera europeiska Natoländer om Moskva uppfattar försvarsalliansen som militärt försvagat eller politiskt splittrat.

– Om kriget i Ukraina upphör eller pausas kommer Ryssland att kunna frigöra betydande militära resurser och därmed öka sin militära förmåga att utgöra ett direkt hot mot Nato, lyder FE:s slutsats enligt TV2 som tagit del av underrättelsetjänstens nya rapport.

Efter Trumps ord: "Ukraina kan bli ryskt"

FE:s uppdatering väcker stora rubriker i dansk media på tisdagen.

Den kommer dessutom enbart några timmar efter att USA:s president Donald Trump i natt uttryckt att det finns en risk att Ukraina “kan bli ryskt en dag”.

– De kanske gör en deal, de kanske inte gör en deal. De kanske blir ryssar någon gång, eller så kanske de inte blir ryssar någon gång, sade Trump i en intervju med Fox News.

Arbetar utifrån tre scenarier

Enligt den danska underrättelsetjänsten arbetar man utifrån tre möjliga scenarier för vad Ryssland är kapabla till om kriget i Ukraina sätts på paus eller upphör helt.

Det första gäller för de första sex månaderna efter ett sådant scenario.

– Om ungefär ett halvår kommer Ryssland “att kunna utkämpa ett lokalt krig i ett land som gränsar till Ryssland”, uppger TV2 med hänvisning till FE.

Kanalen fortsätter:

– Efter cirka två år kommer Ryssland “utgöra ett trovärdigt hot mot ett eller flera Natoländer och därmed vara redo för ett regionalt krig mot flera länder i Östersjöområdet".

– Efter cirka fem år kommer Ryssland “att vara redo för ett storskaligt krig på den europeiska kontinenten, där USA inte blandar sig i”.

Kan utmana Nato

Anja Dalgaard Nielsen, underrättelsechef i FE, bekräftar att den nya bedömningen är en följd av bevakningen av fredsförhandlingarna från den nya presidentadministrationen i USA.

Hon betonar emellertid att det inte finns något konkret hot om en rysk attack mot Danmark.

– Men vi ser att det finns en ökad vilja från den ryska sidan att utmana Nato, och vi ser en amerikansk administration som är inriktad på att avsluta striderna i Ukraina, säger Dalgaard Nielsen till Jyllands-Posten.

LÄS MER: Danmark varnar – Ryssland förbereder jättehot mot Sverige

LÄS MER: Danmark slår larm – “90 procents risk" att Ryssland slår till

Foto: Flygvapnet

Text: Redaktionen


Lömsk virussjukdom har fått fart i Sverige – “rejäl smittspridning”

2025 02 12

Flera sjukdomar cirkulerar i Sverige just nu.

Det handlar bland annat om RS-virus och mykoplasma.

Men för närvarande är det ett annat virus som utmärker sig specifikt.

Det är säsongsinfluensan, en förrädisk virussjukdom som återkommande orsakar epidemier i Norden, som är på väg att toppa.

"Rejäl smittspridning"

Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten har influensafallen ökat med nio procent den senaste veckan jämfört med veckan innan dess.

– En ökning framöver är sannolik i och med den ökade smittspridningen, framhåller myndigheten i ett uttalande.

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Skåne, delar den bedömningen.

– Nu har vi en rätt rejäl smittspridning, säger han till Sveriges Radio.

Värre än fjolåret

Siffrorna pekar på en större smittspridning än förra året. 

Exakt när säsongsinfluensan kommer att nå toppen är inte helt lätt att förutspå, men ofta kan det förekomma runt sportlovet.

Det vill säga nu och de kommande veckorna.

– Sedan är det ibland en långsam nedgång som varar in i mars och ibland tar det slut snabbare, säger Per Hagstam.

Vanlig dödsorsak

Influensa är en av de vanligaste dödsorsakerna, men är samtidigt svår att mäta.

– Det beror på att det är komplikationer efter eller i samband med influensan och inte influensainfektionen i sig som de flesta dör av, förklarar Folkhälsomyndigheten.

– Till exempel kan influensa hos den äldre vara mild och ganska atypisk från början och inte märkas, men kan sedan övergå i en bakteriell lunginflammation. Efterföljande hjärtinfarkt eller hjärtsvikt är också vanligt bland äldre.

Riskgrupper bör vaccineras

Vaccination är fortsatt den mest effektiva förebyggande åtgärden för att skydda personer i riskgrupp mot allvarlig sjukdom och död till följd av en influensainfektion.

Varje höst erbjuds influensavaccin som rekommenderas till gravida, personer över 65 år samt andra som tillhör en riskgrupp för allvarlig sjukdom.

Foto P. Tankilevitch

Text: Redaktionen