Publicerade bild på Strandhälls hus – Kritik mot SD-finansierad kanal

2021 12 03

SD:s mediakanal Riks programledare har publicerat en video på Annika Strandhälls (S) hus och den nyvalda ministern berättar hur hon lever under hotbild. Hon får även stöd av KD-ledaren Ebba Busch.

Det rapporterar flera tidningar som redogör för hur klimat- och miljöministern är oroad och redogör för hur både hon själv och hennes familj lever under hot.

– Min 12 åriga dotter var ensam hemma och vi lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild, skriver Annika Strandhäll på Twitter.

Kritik mot SD-finansierad kanal

Programledaren har publicerat en film som tycks vara tagen med en drönare och som flyger över ministerns bostad rapporterar Expressen.

Annika Strandhäll lever under hotbild och riktar nu hård kritik mot den SD-finansierade kanalen enligt Aftonbladet.

12-åriga dottern

– På vägen hem idag fick jag kännedom om att @sdriks propagandamedia @Riksstudios kört drönare över mitt hus och lagt ut video och bild till kreti och pleti. Min 12 åriga dotter var ensam hemma och vi lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild. Vart går gränsen, framför Annika Strandhäll.

Inte andra partiers representanter

Hon berättar för Aftonbladet att hon och hennes familj har hot över sig.

– Att programledaren för SD-riks väljer att publicera drönarbilder över mitt hus och därmed gör det möjligt för fler av hennes följare och sympatisörer att identifiera var jag bor är obehagligt och överskrider gränsen för vad som är anständigt. Representanter för andra riksdagspartier agerar inte så här, framhåller ministern till Aftonbladet.

Strandhäll stöds av Busch

KD-ledaren Ebba Busch är en av de som reagerar och ger sitt stöd till Strandhäll.

– Det finns gränser som aldrig någonsin får passeras. För att det omöjligt kan vara försvarligt ur ”granska makten” perspektivet. När säkerheten för folkvalda och deras familjer hotas så hotas också vårt demokratiska system. Oavsett vad vi tycker om den folkvaldes åsikter i övrigt, framhåller KD-ledaren.

Har godkänt bild

Riks ansvarige utgivare, Dick Erixon, uppger enligt Aftonbladet att han inte känner till att någon video publicerats men att han godkänt att en bild på ministerns hus publiceras.

ANALYS

Hatet och hoten mot politiker är något som det ständigt rapporteras om. Allt från partiledare och ministrar ända ned till lokalpolitiker – många drabbas av hat och inte minst grova personangrepp i sociala medier.

Sveriges Kommuner och Regioner rapporterar om hur hatet leder till att folk hoppar av politiken vilket är en allvarlig utveckling som även kan få många yngre att välja bort politiskt engagemang.

Tonen inför valåret 2022 är mycket hård mellan partierna och det är viktigt att såväl partierna som enskilda politiker liksom även media tänker på att det finns gränser.

Foto: Sveriges Riksdag


JUST NU: Dystert besked – folk stormar till a-kassan

2025 07 10

Arbetslösheten är fortsatt hög i Sverige.

Någon trendbrott är inte att förvänta förrän tidigast om flera månader.

Det konstaterar Tomas Eriksson, kanslichef, på Sveriges a-kassor, på torsdagen.

Samtidigt sker en kraftig tillströmning av ansökningar om arbetslösersättning.

I juni vände sig 35 233 nya personer till a-kassan.

Det motsvarar en ökning med 14 procent jämfört med maj då 30 874 personer för första gången valde att ansöka om ersättningen.

"Tydlig ökning"

Även jämfört med motsvarande period förra året ökar antalet ansökningar. Den ligger på drygt åtta procent i förhållande till juni 2024.

Att det sker en ökning i början av sommaren är visserligen normalt, men enligt Tomas Eriksson sticker årets siffror ut.

Detta är en tydlig ökning och högre än förra årets sommar. Det visar att arbetslösheten fortsatt ligger på en hög nivå och att vi fortfarande inte ser något tecken på en minskning, säger kanslichefen i en kommentar.

– En nedgång i antalet ansökningar om arbetslöshetsersättning lär vi tidigast kunna se under hösten, tillägger Tomas Eriksson.

LÄS MER: Många får pengar på kontot – ”överraskning” från Pensionsmyndigheten

Arbetsförmedlingen: kommer gå långsamt

I mitten av juni meddelade Arbetsförmedlingen att lågkonjunkturen förlängs. Det får konsekvenser för arbetsmarknaden.

– Återhämtningen på arbetsmarknaden väntas gå långsammare än tidigare beräknat. Den ekonomiska oron i omvärlden dämpar både konsumtion och investeringar, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Beskedet följer siffrorna från i början av året då antalet arbetslösa mellan januari 2024 och 2025 hade ökat med 114 000 till totalt 592 000.

Totalt låg arbetslösheten då på 10,4 procent, vilket var en ökning på 1,9 procentenheter.

LÄS MER: Forex uppmanar – kom och ta ut kontanter

Ljuset i mörkret

Tomas Eriksson understryker att tillströmningen av a-kassans nya medlemmar är en spegling av arbetsmarknadens utveckling.

A-kassan är viktig för att den fungerar som både en trygghets- och en omställningsförsäkring för människor att våga byta jobb eller bransch också i osäkra tider, fortsätter Tomas Eriksson.

Allt är dock inte mörker, enligt Arbetsförmedlingen. Det finns ljusning i sikte.

– Vi ser viss optimism bland arbetsgivarna, framför allt på längre sikt. Vi spår gradvis minskad arbetslöshet under 2026, säger Eva Samakovlis, Arbetsförmedlingens analysdirektör.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige tvåa på kritiserad lista – bara USA hamnar högre

2025 07 10

Svenska folket utklassar övriga världen.

USA är landet där människor flyger allra mest.

På plats nummer två på listan kommer Sverige, enligt en rapport från Chalmers.

Det är ett beteende som ökar utsläppen markant. En beräkning visar att en flygresa till exempelvis Malaga eller Aten står för fyra gånger så mycket utsläpp som om resan hade gjorts med tåg, rapporterar DN.

– Flyget lockar lätt till väldigt långa resor, vilket gör utsläppen ännu högre, säger forskaren Jörgen Larsson som varit med och tagit fram tjänsten “Klimatsmart semester”, till tidningen.

Sänker flygskatten

Från och med 1 juli sänktes flygskatten i Sverige.

En anledning är att Tidöpartierna hoppas kunna öka flygresandet och stärka landets konkurrenskraft.

– Flygskatten gör att många företag riskerar att lägga ner för att flyglinjer försvinner, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till SVT när beskedet kom.

Avskaffandet välkomnas bland annat av Skavsta flygplats. Vd:n Brett Weihart ser framför sig just ett ökat flygresande till följd av sänkt flygskatt.

– Jag tror ni kommer att se ett antal nya destinationer som dyker upp på kartan 2026, säger han till samma tv-kanal.

"Mest effektivt att avstå"

Sänkt flygskatten har varit föremål för kritik. Ett skäl är just resandet ökar – och därmed också utsläppen.

Att avstå från en flygresa är ofta den mest effektiva klimatåtgärd en individ kan göra. En enda lång flygresa kan överskrida en persons årliga koldioxidbudget om klimatmålen ska nås, säger Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik vid Södertörns högskola, som bedriver forskning om inställningen till klimatfrågor, till DN.

LÄS MER: Kundilska mot Norwegian – vägrar betala tillbaka

Så mycket billigare blir det

Enligt Tidöpartiernas beräkningar ska en flygbiljett inom Sverige och Europa bli cirka 80 kronor billigare efter slopandet av flygskatten.

Den som reser utanför Europa väntas kunna betala cirka 325 kronor mindre för sin flygbiljett, enligt SVT.

LÄS MER: Stort larm om elbilar – “114 företag kommer gå under”

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Text: Redaktionen