Stjärnan ifrågasätter Melodifestivalen – ”Ett barnprogram”

2025 02 09

Melodifestivalen ifrågasätts av en känd person som själv var med i programmet ikväll.

Melodifestivalen är ett av Sveriges mest populära och omtalade tv-program.

Ikväll har den andra deltävlingen gått av stapeln i Scandinavium i Göteborg.

Men långt ifrån alla är förtjusta i programmet.

Nu får Mello skarp kritik av skådespelarstjärnan Ulf Brunnberg – som själv var med i ett inslag i kvällens program.

”Bekostas av skattebetalarna”

Ulf Brunnberg, som bland annat är känd som Vanheden i ”Jönssonligan” och är en av Sveriges mest framgångsrika skådespelare, syntes kort i en sketch i Melodifestivalen ikväll.

Samtidigt ifrågasätter Brunnberg programmet, rapporterar Expressen.

Han är kritisk till att programmet finansieras med skattemedel.

– Vi är ju många som tycker att Mellofestivalen inte ska bekostas av skattebetalarna, det är ju ett barnprogram, säger han till tidningen.

Är frispråkig

Ulf Brunnberg har ofta varit politiskt frispråkig. Han har varit politiskt engagerad lokalt i Lidingöpartiet och är enligt medieuppgifter medlem i Skattebetalarnas förening.

Han har också uttalat sig politiskt i ett flertal intervjuer, bland annat i mediekanalen Riks.

Brunnberg har bland annat uttalat sig om en nyinspelning av ”Saltkråkan” som väckte starka reaktioner.

– Jag kallar det för PK, politiskt korrekt, det har inte ett dugg med Saltkråkan att göra, sade Brunnberg om nyinspelningen, enligt SVT.

Melodifestivalen är han alltså också kritisk till, och ifrågasätter både skattefinansieringen och innehållet.

– Jag tycker det har gått för långt, det är inget normalt underhållningsprogram på det viset. Jag är ingen älskare utav Mello, säger Ulf Brunnberg till Expressen.

”Har fått storhetsvansinne”

Melodifestivalen är en omdiskuterad företeelse. Förra året fick festivalen också kritik för den musikaliska kvaliteten, som vissa anser är bristfällig, samt för att formatet har vuxit och blivit för stort.

– Mello har fått storhetsvansinne, sade kulturjournalisten och kritikern Gunilla Brodrej till SVT då.

Men trots kritik från olika håll har tävlingen förblivit populär.

Efter kvällens deltävling, som var den andra för året, står det klart att Klara Hammarström och Erik Segerstedt har gått vidare till final, medan Kaliffa går vidare till finalkvalet.

Foto: Melodifestivalen

Text: Redaktionen


Natoländer riskerar kritiskt dygn – Sverige kopplas in

2025 02 08

Imorgon lördag kommer Estland, Lettland och Litauen att bryta sig loss från Ryssland.

De tre baltiska Natomedlemmarna kommer då att kapa ledningarna till det stora ryska elsystemet.

Händelsen har förberetts i över tio år och beskrivs som en ny era då länderna till slut vänder blad från sitt sovjetiska förflutna.

Kritiskt dygn väntar

Men övergången är inte riskfri.

Ett kritiskt dygn kan vänta under mellanperioden när Baltikum inte tillhör något större synkronområde.

Ingenting får då gå fel. Systemet är mycket känsligare och kan kollapsa vid tillräckligt stora störningar.

Av det skälet har Svenska kraftnät och deras kabel NordBalt kopplats in för att säkra upp baltländernas elsystem.

– Alla dessa länkar är likströmsledningar, men NordBalt spelar en mycket viktig roll då den har funktionalitet som kallas aktiv frekvensreglering. Det innebär att den kan hjälpa till att aktivt hålla frekvensen i det baltiska synkronområdet, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät, i ett uttalande.

Sveriges viktigaste bidrag

Den svenska myndigheten har under flera år följt de baltiska ländernas väg fram mot helgens historiska ögonblick.

Sjökabeln NordBalt, som går mellan Nybro i Småland och Klaipéda i Litauen, beskrivs som det viktigaste bidraget från Sverige i de tre ländernas frigörelseprocess.

– Proceduren på lördag inleds med att de baltiska staterna kopplar bort sina växelströmsledningar mot det ryska synkronområdet. Det baltiska elsystemet blir då en egen elektrisk ö, och innan de kan ansluta till det europeiska behöver de göra ett antal tester för att säkerställa att systemet är tillräckligt stabilt, säger Pontus de Maré. 

Ska vara redo på söndag

Frigörelsen från Ryssland är till stor del symbolisk.

De tre nationerna har inte köpt rysk eller belarusisk el sedan maj 2022 och skillnaden för ländernas invånare bör därmed bli marginell.

– Går allt som planerat kopplar man bort sig på lördag morgon, gör testerna och ansluter sig till Kontinentaleuropa tidig eftermiddag på söndagen, säger Pontus de Maré.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Experter slår larm om Elon Musk – “Har aldrig tidigare hänt i världen”

2025 02 07

Elon Musk, vd för Tesla, har tagit ett våldsamt grepp om makten i USA de senaste veckorna.

Den anklagelsen kommer nu från flera politiska experter.

Multimiljardären lade nästan 270 miljoner dollar på att stötta USA:s president Donald Trump under valkampanjen i höstas och har ibland kallats för “skuggpresidenten”.

Hans maktposition saknar motstycke i amerikansk historia, menar kritikerna.

– Det är en kombination av ekonomisk makt, mediamakt och politisk makt som jag inte tror att vi någonsin har sett förut i någon demokrati i världen, säger statsvetaren Steven Levitsky från Harvard University till AP.

215 miljoner följare

Hösten 2022 tog Elon Musk över sociala medieplattformen Twitter, som numera går under namnet X.

Han har därefter, enligt kritiker, gjort plattformen till en megafon för republikanerna. De senaste dagarna har Musk använt X för lyfta fram flera nya uppmärksammade beslut för sina 215 miljoner följare, exempelvis valet att stänga ned biståndsmyndigheten USAid.

I måndags uppmanade han anställda på myndigheten att stanna hemma. Samtidigt vittnade flera personer om att de blivit utslängda från myndighetens datasystem.

Elon Musk påstod nyligen också att han “raderat” ett direktorat som arbetar med skattedeklarationer, vilket orsakade stort kaos och förvirring bland amerikaner.

LÄS MER: Elon Musk sprider lögn om skjutningen i Örebro

Varnar för intressekonflikter

Elon Musk klassas som en “särskilt statlig anställd” i USA. Han omfattas inte av samma etiska och ekonomiska begränsningar som andra statligt anställda.

Ett problem, enligt fler experter, som flaggar för intressekonflikter. Exempelvis har Musks företag miljardavtal med flera amerikanska myndigheter.

Donald Trump håller inte med om risken.

– Där vi tror att det finns en konflikt eller ett problem kommer vi inte låta honom gå i närheten av, sade presidenten tidigare i veckan enligt AP.

"Var går gränsen?"

Men Steven Levitsky hävdar att det är “otänkbart” att världens rikaste man på egen hand kan styra en av planetens mest inflytesrika kommunikationskanaler samtidigt som han arbetar på uppdrag av Vita huset.

Han får medhåll av Steven Livingston, grundare av Instiute for Data, Democracy & Politics vid George Washington University. 

– Det är att böja sig för en miljardärs vilja och infall och inte mot kongressen. Var slutar X och Elon Musk och var börjar regeringen? Jag är inte säker på var den gränsen går längre, säger han till nyhetsbyrån.

Foto: TED Conference, Flickr

Text: Redaktionen