NY MÄTNING: Stor spänning inför valet 2022

2021 12 02

Utan Centerns stöd så har inte Socialdemokraterna någon chans att regera vidare  efter valet 2022.

Det är en huvudslutsats av SCB:s nya mätning som presenteras idag. Samtidigt visar mätningen att Centern backar mest av alla partier just nu samtidigt som Socialdemokraterna är på uppgång med sin nya partiledare och statsminister Magdalena Andersson.

Kämpigt för Liberalerna och MP

SCB-mätningen som avser november och som jämförs med den senaste SCB-mätningen i maj månad visar att Socialdemokraterna ligger på en hög nivå jämfört med flera andra mätningar. Partiet ökar dessutom mest av alla partier.

Samtidigt är krisen fortsatt djup för Liberalerna. De nya siffrorna visar inga som helst tecken på att Nyamko Sabunis parti är på väg uppåt i opinionen. 

De Gröna under spärren

Det är även svettiga tider för Miljöpartiet De Gröna som i nya mätningen får 0,1 %. under spärrgränsen för att komma in i riksdagen. Med Miljöpartiet utanför riksdagen försvåras chanserna rejält för Socialdemokraterna. Mätningen genomfördes 28 oktober till 25 november och har därmed inte fångat in de senaste dagarnas turbulens i regeringsfrågan.

Jämnt mellan de båda sidorna

Efter att Centern stoppade S-MP-budgeten och markerade ett ökat avståndstagande till S-regeringen är det allt vanskligare att placera in Centern i något av de två regeringsunderlagen - eftersom S-sidan även är beroende av Vänsterpartiet.

Ligger 2,2 %-enheter efter

Centern har emellertid sagt ja till att passivt stödja den nuvarande S-regeringen och enligt den indelningen erhåller S-regeringsunderlaget över 50 % samtidigt som M-KD-SD-L-sidan ligger 2,2 %-enheter efter.

Här är SCB:s mätning för november jämfört med maj:

                                                       Nov      Maj

🔴Vänsterpartiet                   9,2        +0,3
🔴Socialdemokraterna     29,1       +0,9
🟢Miljöpartiet                          3,9       +0,1
🟢Centern                                  8,4        -1,1
🔵Liberalerna                           2,5       +0,0
🔵Moderaterna                     22,7      +0,3
🔵Kristdemokraterna           4,6      +0,1
🔵SD                                            18,6       -0,3
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50,6        +0,2
🔴🟢 S+V+MP                        42,2        +1,3
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,4        +0,1
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

 

🔴 V är fortsatt starka i denna mätning. Partiet fick stor uppmärksamhet i media i samband med regeringsförhandlingarna med Magdalena Andersson (S) och har visat att de är att räkna med i svensk politik.

🔴 S ser ut att vara på frammarsch med sin nya partiledare Magdalena Andersson som även blivit statsminister. Men hon har inte synts av mycket i debatten ännu då hon så här långt mest har fått fokusera på statsministeromröstningen och budgetfrågan. Det innebär att det kan dröja ytterligare en tid innan man vet närmare hur det utvecklar sig. Att S nu inte längre har med sig MP i regeringen gör att statsministern kan köra betydligt mer ren S-politik vilket torde stärka partiet hos en hel del väljare.

🟢 MP är nu svårbedömda då de lämnat regeringen vilket inte fångas in i denna mätning. Partiet befinner sig i en betydande kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. MP har dock lättare att få stödröster än Liberalerna har. Samtidigt har MP skaffat sig en friare roll utanför regeringen vilket är ett plus inför valkampanjen.

🟢 C är helt nödvändiga för Socialdemokraterna för att ha chans att styra landet. Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 och partiet riskerar att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L såg ut att vara på väg upp i opinionen men flera mätningar har nu visat att uppgången kommit av sig. Den djupa krisen består och partiet är nära något av ett panikartat läge. En ökning behöver komma före valet slutspurt om man ska öka chansen till stödröster. Så här långt har Liberalerna visat sig svaga på att finna enskilda frågor som lyfter partiet.

🔵 M ökar ytterligare lite i denna mätning och partiet har haft ett starkt år 2021. Ett plus för Ulf Kristersson är att han uppvisar betydligt mer enighet inom sitt regeringsunderlag än vad motkandidaten Magdalena Andersson (S) gör.

🔵 KD tycks ha lagt husbråket med Esbjörn, 82 år, bakom sig och partiet befinner sig nu i ett stillsammare läge. Sannolikt behöver partiet ladda batterierna en tid innan man tar nya tag - de nya tagen tycks handla om sjukvården, landsbygden och tryggheten.

🔵 SD ligger lägre i denna mätning än i flera andra mätningar. Partiet har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  28 oktober till 25 november.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Hundägare varnas för populära tuggben – säljs på Ica och Willys

2024 10 17

Veterinärer varnar för vanliga tuggben som säljs i nästan alla matbutiker.

Produkterna är populära och alldeles för få hundägare känner till riskerna med de aktuella benen.

Det menar bland annat Åsa Tomaszewski, veterinär i nordvästra Skåne, som nu går ut med en formell varning för hundgodiset, rapporterar Sveriges Radio.

Specifikt handlar det om ben med torkat kött från Kina, en typ av ben som finns av flera olika märken och som säljs i vanliga matbutiker och djuraffärer.

Rådet är dock glasklart: sluta ge ben av den här typen till hundarna omedelbart. Godiset kan nämligen orsaka njurskador.

– Vi har vetat om att det här problemet har funnits sedan 2007. Men vi tycker att det är ett problem att den vanliga djurägaren inte känner till det ordentligt, säger Åsa Tomaszewski till radion.

1 000 hundar dog

Studier har visat på klara samband mellan tuggben från Kina och njurskador på hundar. 

Åsa Tomaszewski pekar bland annat på en stor studie i USA från 2015 där över 6 000 hundar ingick. Drygt 1 000 av dem dog.

– Det finns en risk att det kan ge sjukdom hos hund. Man kan bli väldigt sjuk. I många fall tillfrisknar de bra, men det finns också de som får bestående men och det finns de som inte klarar sig.

"Går knappt att läsa"

Tuggben tillverkade i Kina säljs i mer eller mindre samtliga matvarubutiker. Bland annat hos Ica, Willys och Coop med flera.

Och informationen om riskerna är inte tillräckligt tydlig, menar hundägaren Marie Weis. Texten på förpackningen är så liten att det knappt går att läsa.

– Jag gissar att de inte vill att vi ska kunna läsa för då är det lättare att sälja ut i butik. Just det här med njurskador skrämmer mig jättemycket, säger hon till SR.

Här är symtomen

Åsa Tomaszewski är inte ensam om att varna för de populära tuggbenen.

Även veterinärer på försäkringsbolagen flaggar för njursjukdomen Fanconis syndrom. Effekten är att njurarna inte kan återuppta viktiga ämnen utan läcker dessa till urinen.

Symtom på Fanconis syndrom är framför allt ökad törst och ökad urinering. Även viktnedgång och uttorkning förekommer hos hundar med sjukdomen. Njursvikt kan utvecklas veckor till flera år senare, framhåller exempelvis försäkringsbolaget Agria och tillägger:

– Hundar kan även drabbas av Fanconis syndrom av att äta hundgodis eller tuggben med torkad kyckling på. Undvik speciellt importerade produkter från Kina.

Foto: R. Stone

Text: Redaktionen


Smittan ökar – allt fler dör i Sverige

2024 10 16

Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige.

Under vecka 40 rapporterades 731 bekräftade fall av viruset, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det är en ökning med fyra procent jämfört med föregående vecka.

Nu ökar även dödligheten bland de som smittats.

Under vecka 39 avled 59 personer och under vecka 40 har 49 personer hittills rapporterats avlidna, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén kommenterar siffrorna i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Vi ser en ökad dödlighet i covid, särskilt under höst och vinter, säger han.

Kommer öka

Smittspridningen förväntas öka ytterligare de närmaste månaderna.

– Vi väntar oss en ökning av både covid- och influensafall under hösten och vintern, och det är viktigt att vara förberedd med vaccinationsskydd, framhåller Magnus Gisslén.

Uppmaningen: Vaccinera er direkt

Höstens vaccinationer mot covid-19 och säsongsinfluensan inleddes under gårdagen, den 15 oktober.

Personer som är 65 år och äldre och personer som tillhör en riskgrupp rekommenderas att ta vaccinen.

– Vi vet att vaccination ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. Om personer som omfattas av rekommendationen vaccinerar sig direkt när möjligheten ges, räcker skyddet under den period när smittspridningen brukar vara som störst, säger Tina Crafoord, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.

De allra flesta kan ta båda vaccinerna samtidigt med en dos i vardera arm. Ett fullgott skydd mot båda virusen uppnås inom drygt två veckor.

– En hög och jämn vaccinationstäckning är oerhört viktigt. Även om förutsättningarna ser olika ut i regionerna, kan man dra nytta av varandras erfarenheter i arbetet med att nå ut till de grupper som rekommenderas vaccination, säger Tina Crafoord.

De måste betala

De som är yngre än 65 år och inte tillhör någon riskgrupp kan också vaccinera sig mot influensa och covid-19. De kan boka tid på vårdcentraler och privata vaccinationsbyråer från och med 15 november. Personer som tillhör gruppen får betala kostnaden för egen hand.

Foto: Oscar Segerström Karolinska Sjukhuset

Text: Redaktionen