Svenska turister har hittat ny favoritresa – “årets fynd”

2025 02 02

Svenska folket har hittat tillbaka till utlandsresandet.

Nästan 60 procent åkte på utlandssemester förra året, enligt en ny undersökning från resebyrån Ticket.

Det är en ökning med tio procent jämfört med året dessförinnan – trots prishöjningar och inflation.

Och trenden ser knappast ut att avta.

"Kreativa bokningar"

Bokningsstatistiken för 2025 visar att resandet väntas öka lika mycket även det här året, men många av de svenska turisterna väljer nu destination med en större ekonomisk medvetenhet.

– Ekonomiska faktorer påverkar visserligen val av destinationer och reseformer, men svenskarna är kreativa och hittar nya sätt att göra resandet möjligt, säger Tyjoneh Jah, PR- och Kommunikationsansvarig på Ticket.

– Att resa utanför högsäsong för att få lägre priser och att välja resmål utifrån hur billigt det är på plats är tydliga trender. Svenskarna prioriterar resor som erbjuder ett bra värde för pengarna och vi ser tydligt att detta reflekteras i bokningsstatistiken för 2025.

Ny favorit: "Årets fynd"

En destination som seglat upp som en ny favorit när svenskarna börjat tänka mer med plånboken är Hurghada, en egyptisk badort som lockar med solsäkert väder och avkoppling.

I julas kunde Ticket meddela att bokningarna under 2024 ökat med 100 procent jämfört med 2023.

Resmålet beskrivs som “årets fynd”.

– Med sina prisvärda resor och ett gynnsamt valutaläge har Egypten blivit ett attraktivt resmål. Bokningarna till Hurghada har ökat med 50 procent, framhåller Ticket nu i januari.

Många sätter budget

Den egyptiska badorten placeras som nummer fyra på listan över de resmål som anses vara de mest prisvärda i Tickets utbud. Enbart Krakow (Polen), Budapest (Ungern) och Gdansk (Polen) ligger före.

– Vår undersökning visar att mer än var tredje svensk (38 procent) som ska resa på semester i år kommer att sätta en budget för att hålla kostnaderna nere, säger Tyoneh Jah och tillägger:

– Genom att välja resmål där prisnivåerna är lägre kan du enkelt få mer av din resa.

I Hurghada nämns resorter och restauranger som särskilt prisvärda.

Topp 10 mest prisvärda resmålen enligt Ticket:

  1. Krakow, Polen
  2. Budapest, Ungern
  3. Gdansk, Polen
  4. Hurghada, Egypten
  5. Durrës, Albanien
  6. Prag, Tjeckien
  7. Sofia, Bulgarien
  8. Istanbul, Turkiet
  9. Lissabon, Portugal
  10. Belgrad, Serbien

Topp 10 resmål 2025 enligt Ticket:

  1. Gran Canaria, Spanien
  2. Bangkok, Thailand
  3. Malaga, Spanien
  4. Alicante, Spanien
  5. Amsterdam, Nederländerna
  6. Barcelona, Spanien
  7. Paris, Frankrike
  8. Mallorca, Spanien
  9. Phuket, Thailand
  10. Teneriffa, Kanarieöarna

Foto: D. Dudov resp SAS Group

Text: Redaktionen


Invasion i svenska hem – uppmanas söka hjälp

2025 04 17

Myrorna har börjat dyka upp inomhus igen – men de allra flesta är helt ofarliga, enligt Anticimex.

Nu är det vår igen – och myrorna invaderar svenska hem.

Förra veckan ökade antalet samtal om myror i hemmet till Anticimex med hela 70 procent jämfört med föregående vecka, rapporterar SR.

Lämnar spår: “Tar sig in”

Jörgen Schroeder är skadedjursexpert på Anticimex Skåne. 

Han berättar hur det brukar gå till när myrorna letar sig in i hemmen.

– Man kan ha spillt en liten klick sylt eller marmelad på golvet. De tar sig in, och hittar de något gott lämnar de även doftspår efter sig, så att deras kompisar hittar dit också, säger Schroeder till radiokanalen.

“Större gäng problematiskt”

Allt som oftast är myrorna ofarliga, men problemen blir flera i takt med att ytterligare myror ansluter.

– När det blir ett större gäng så blir det så klart problematiskt för oss, men det är ingen fara, framhåller Schroeder.

Läs mer: Svenskt fenomen hyllas över hela världen – “Briljant”

Då ska du söka hjälp

Vanliga trädgårdsmyror är ingen fara – men upptäcker man större myror såsom hästmyran, som är en så kallad träskademyra, behöver man söka hjälp.

Annars riskerar man skador i hemmet.

– De äter sakta upp virket i byggnaden, säger Schroeder.

Varnar för svartmyror

Anticimex varnar också för just hästmyror – men också för svartmyror – på sin officiella webbplats.

– Det finns flera myrarter i Sverige. Några av dessa, som hästmyrorna, räknas som skadedjur eftersom de angriper virke och trä, vilket kan påverka säkerheten i våra byggnader. Andra myror, som svartmyrorna, räknas som skadedjur eftersom de många gånger invaderar våra hem under vår och sommaren i jakt på föda, skriver Anticimex.

Läs vidare: Domarens besked – Trump kan åtalas

Foto: J. Eriksson samt Anticimex (pressfoto)

Text: Redaktionen


Skarp Bluetooth-varning utfärdas – hela Sverige uppmanas agera

2025 04 17

Den trådlösa tekniken Bluetooth är en integrerad del i många svenskars vardagsliv.

Mängder av olika enheter kopplas upp med hjälp av tekniken. Det rör sig om allt från trådlösa hörlurar till högtalare. Bluetooth används även i många bilar.

De kommande åren väntas antalet enheter med Bluetooth öka betydligt.

– Under 2023 uppskattas leveranserna av Bluetooth-enheter ha uppgått till fem miljarder och den beräknade årliga tillväxtökningen (CAGR) fram till 2028 beräknas till åtta procent, rapporterar cybersäkerhetsföretaget NordVPN.

Nu varnar företaget för att den kraftigt ökningen kan få allvarliga konsekvenser. Eftersom tekniken är väldigt enkel att använda medför det också potentiella risker.

– Bluetooths smidighet är också dess stora nackdel. Det räcker till exempel med att råka trycka på en knapp för att sätta enheten i ”upptäckbart” läge. När det är aktiverat kan angripare enkelt utnyttja sårbarheter och kringgå de mest avancerade säkerhetsfunktionerna, vilket gör det möjligt att exempelvis installera skadlig kod eller stjäla känsliga uppgifter, Marijus Briedis, teknikchef (CTO) på NordVPN.

Tio attacker varje dag

Enligt rapporten 2024 IoT Security Landscape Report utsätts Bluetooth-enheter i hemnätverk för i genomsnitt tio attacker varje dygn. Bland de mest utsatta enheterna hittas smarta säkerhetskameror, dörrlås och tv-apparater.

– Förutom mobila enheter och hemnätverk kan Bluetooth användas mot personbilar. Samma svaghet som i mobila Bluetooth-enheter kan användas för att ansluta till en bil, något som kallas för ’Car Whisperer’. Ett enkelt sätt att undvika detta är att byta original-PIN-koden, som för många enheter inklusive bilar kan vara så enkel som 0000 eller 1234, säger Briedis.

Ju närmare desto större hot

Den värsta formen av Bluetooth-attacker kallas för ”Bluebugging”. Det innebär att hackare tar full kontroll över enheten, utan offrets vetskap. Angriparen kan använda enheten för att ringa samtal, skicka SMS, komma åt internet och tjuvlyssna på samtal.

– Attacker som dessa kallas Bluesnarfing och Bluejacking. I en Bluesnarfing-attack stjäl en angripare information från exempelvis telefonens kalender, e-post, SMS, foton och videor. Bluejacking är mindre allvarligt och innebär mest att oönskade meddelanden eller annonser skickas till enheten. Angripare kan dock även ringa internationella och dyra samtal, vilket kan stå dig dyrt, säger Marijus Briedis.

Enligt NordVPN utförs de flesta attackerna på kort avstånd, cirka 10 meter från enheten. Det är möjligt att råka ut för attacker på längre avstånd, men det är ovanligare eftersom längre avstånd ger mindre bandbredd, vilket gör attacken mindre skadlig.  

Uppmanar svenska folket

Nu går NordVPN ut med fem uppmaningar till svenska folket. Företaget uppmanar invånare att vidta följande åtgärder för att skydda enheter från Bluetooth-attacker:

  • Stäng av Bluetooth. Att stänga av Bluetooth när det inte används minskar risken avsevärt att exponeras för attacker. Det är även lämpligt att ändra Bluetooth-synligheten till dold.
  • Gör Bluetooth-enheter osynlig. På vissa enheter är det möjligt göra de oupptäckbara. Att ändra den inställningen förhindrar illasinnade aktörer från att para ihop sig med enheten.
  • Avvisa okända anslutningsförfrågningar. Man ska aldrig acceptera Bluetooth-enheter som försöker ansluta utan ens vetskap.
  • Sätt ett lösenord. Genom att ändra och/eller ställa in lösenord för Bluetooth-anslutningar är det möjligt att förhindra obehöriga enheter från att ansluta automatiskt.
  • Håll utkik efter misstänkt aktivitet. Om telefonen kopplar bort samtal eller om meddelanden som inte skickats av användaren upptäcks kan det betyda att enheten är komprometterad. Då är det läge att titta på vilka Bluetooth-enheter som finns sammankopplade och överväga en fabriksåterställning av enheten.

Foto: Minhthai0105 resp J. Gibson

Text: Redaktionen