SAS-plan tvingas vända om

2025 02 02

Ett SAS-plan har tvingats vända om på grund av en “mystisk lukt”.

På söndagseftermiddagen kommer uppgifter om att ett SAS-plan som lämnat Arlanda har tvingats vända tillbaka till flygplatsen igen.

Anledningen till det ska vara att en “mystisk lukt” har upptäckts ombord.

Det rapporterar flera medier.

“Mystisk lukt”

Planet i fråga hade lämnat Arlanda och satt kurs mot Milano i Italien när det tvingades vända om.

Detta efter att en “mystisk lukt” upptäckts ombord.

– Jag kan inte svara vad för typ av lukt. Det vände tillbaka och har landat. Det taxar in mot gaten nu eskorterat av räddningstjänsten, säger flygräddningsledare Jonas Brunoson till Aftonbladet.

Oklart vad det är

Det framgår i nuläget inte vad det är för slags lukt och inga ytterligare uttalanden har kommit om situationen.

157 personer befinner sig ombord på planet som nu alltså har eskorterats mot gaten av räddningstjänsten.

Det hela kommer att utredas framöver och man kommer att arbeta för att ta reda på vad det var för någonting.

Flera olyckor

Under den senaste tiden har flera flygplan kraschat - på kort tid störtade två flygplan i USA.

Det ena var ett passagerarplan som kraschade i Washington, och det andra ett mindre flygplan med medicinsk personal som störtade i Philadelphia.

Det mindre planet var på väg till Tijuana i Mexiko för en medicinsk transport med en kort mellanlandning i Missouri, uppger BBC.

Ombord fanns ett patientbarn och hennes mamma, två piloter, en läkare och en sjukvårdare. 

De var alla mexikanska medborgare.

Hade livshotande sjukdom

Flickan som skulle transporteras till Mexiko hade precis avslutat en medicinsk behandling för en livshotande sjukdom på Shriners Children's Hospital i Philadelphia.

Flyget var på väg till Springfield, Missouri, för en kort mellanlandning innan det fortsatte till Tijuana.

– Jag såg ett plan träffa byggnaden och den exploderade. Himlen lyste upp och jag stannade till och det var riktigt illa häromkring, har en person som bevittnade händelsen sagt enligt BBC.

Foto:  Fabian N

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen