Många svenskar begår stort misstag i köket – kan sluta i katastrof

2025 01 31

Hundratusentals svenskar begår samma misstag vid spisen.

Det visar färsk undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Gjensidige Försäkring.

Misstaget som pekas ut handlar om rengöring av spisfläkten. Enligt undersökning glömmer en av tio svenskar att rengöra fläkten, vilket kan få förödande konsekvenser.

Spisen är den största brandfaran i hemmet. Om olyckan är framme kan en fungerande spisfläkt bidra till att elden inte sprider sig.

Men en spisfläkt som inte rengörs fyller ingen funktion och kan i värsta fall förvärra situationen.

– Spisfläkten fyller flera viktiga funktioner under matlagningen. Den hjälper till att leda ut matos och fukt från spisen och den tar hand om matfett som annars sätter sig på ytorna kring spisen. Men fläkten fungerar inte som den ska om filtret kloggas igen av matfett och smuts som samlats över tid, säger Markus Ljungblad, skadechef på Gjensidige Försäkring.

– Om olyckan skulle vara framme och det börjar brinna kan branden då snabbt förvärras. I värsta fall kan elden sprida sig via fläktkanalen till andra delar av huset och då riskera en större brand än det hade blivit om fläkten var ren.

28 procent pekas ut

Så ofta rengör svenskarna sin spisfläkt, enligt undersökningen:

Varannan vecka eller oftare: 2 procent

En gång per månad: 19 procent

En gång per halvår: 40 procent

En gång per år: 28 procent

Aldrig: 11 procent

Siffrorna innebär att nästan tre av tio svenskar (28 procent) rengör sin spisfläkt riskabelt sällan.

– Det förvånar mig att det är så pass många som aldrig någonsin rengör fläkten vid spisen. Vi rekommenderar att man gör rent spisfläkten i varje fall en gång i halvåret och gärna oftare än så, säger Markus Ljugblad och tillägger:

– Exakt hur ofta den behöver rengöras beror på hur mycket man använder den och på hur mycket fet mat man lagar, för det är fettet som riskerar att klogga igen filtret. När du gör rent fläkten är det viktigt att filtret blir helt rent.

– Om det är svårt att få det helt rent så kan det vara ett tecken på att det börjar bli gammalt och att det är dags att byta ut det, 

Foto: StockSnap

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Passagerarflyg nära krocka med bombplan

2025 07 21

Ett passagerarplan var nära en förödande krock uppe i luften.

Händelsen har inträffat i USA och gäller ett plan från flygjätten Delta som var på väg mot Minot i North Dakota.

Uppe i luften tvingades piloten göra en “aggressiv manöver” för att undvika att kollidera med ett amerikanskt bombplan av typen B-52, rapporterar ABC.

"Varför varnade de inte?"

Uppgifterna kommer från piloten själv men har bekräftats av flygbolaget.

Incidenten inträffade i fredags, men har nått medierna först ett par dagar senare.

Piloten bad själv passagerarna om ursäkt för den omskakande händelsen och förklarade vad som hade hänt när planet väl landat.

– Med tanke på hans hastighet, jag vet inte hur fort de körde, men de var mycket snabbare än oss. Jag kände att det var det säkraste att svänga bakom den, säger piloten enligt en inspelning av samtalet, skriver ABC.

Så ledsen för den aggressiva manövern, den överraskade mig, det här är inte normalt alls. Jag vet inte varför de inte gav oss en förvarning, eftersom flygbasen har radar.

– Lång historia kort, det var inte roligt, men jag ber om ursäkt för det och tackar för er förståelse. Inte en rolig dag på jobbet.

LÄS MER: Jättebesked från Ryanair – blir först i hela Europa

Ärendet utreds

Exakt hur nära de två planen var att kollidera är inte känt.

– Vi undersöker för närvarande ärendet, säger en talesperson för USA:s flygvapen till ABC News.

Även SkyWest, som opererade passagerarflyget, utreder händelsen.

Passagerarplanet landade säkert i Minot efter att ha fått klartecken för inflygning av kontrolltornet.

Arkivfoto: L. Souza

Text: Redaktionen


JUST NU: Swedbank bekräftar rejäl sänkning

2025 07 21

Prisbasbeloppet har de senaste åren höjts med flera tusen kronor per år.

I år låg ökningen på 1 500 kronor och från 2023 till 2024 höjdes beloppet med hela 4 800 kronor.

Nästa år blir det betydligt mindre.

En kraftig sänkning jämfört med vad beloppet legat på tidigare är att vänta, vilket bland annat påverkar pensionärer.

– Prisbasbeloppet justeras bara med 400 kronor 2026. Det ger väldigt små förändringar i bidrag och skatter nästa år, säger Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på storbanken, i en kommentar.

Mindre än hundra kronor

Under 2026 kommer prisbasbeloppet att hamna på 59 200 kronor. 

Tekniskt sett är det visserligen fortfarande en höjning.

Men eftersom den är betydligt mindre än tidigare år kan den för pensionärer som vant sig vid större höjningar på kort sikt ändå upplevas som en försämring.

Anledningen till att ökningen stannar av är att inflationen minskar. När levnadskostnader, som till exempel mat, inte ökar i pris bromsas alltså även prisbasbeloppet.

– Nästa års höjning av prisbasbeloppet kommer nästan inte märkas i plånboken för de med bidrag. För såväl en pensionär med enbart garantipension som en student innebär det mindre än 100 kronor mer i bidrag per månad, säger Madelén Falkenhäll.

LÄS MER: Finansinspektionen varnar för “hänsynslöst” bedrägeri

Höginkomsttagare slipper en skatt

Förutom garantipension påverkas även exempelvis studiemedel, sjukpenning och föräldrapenning och andra bidrag av ett justerat prisbasbelopp.

Det påverkar även skatten på lön och pension via grundavdrag, jobbskatteavdrag och brytpunkt för statlig inkomstskatt.

Men även här blir effekten ganska liten. Störst skillnad blir det för höginkomsttagare som får lägre skatt eftersom brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs.

Den nya brytpunkten motsvarar en månadslön på cirka 54 000 kronor före skatt. Det innebär att den som tjänar 54 000 kronor i månaden eller mindre slipper betala statlig inkomstskatt.

– Det nya prisbasbeloppet ger några tior i lägre skatt per månad för de med genomsnittliga löner och pensioner. Har man en högre lön blir skattesänkningen lite över 300 kronor per månad till följd av den automatiska uppräkningen av brytpunkt för statlig inkomstskatt, säger Madelén Falkenhäll.

LÄS MER: Skatten sänks för många löntagare

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen