Norge slår larm – Ryssland kan slå till mot nordiska mål

2025 01 30

Den norska säkerhetspolisen PST varnar för ökad risk att Ryssland slår till mot Norden.

Det framgår efter en ny underrättelseöversikt för 2025.

Enligt PST-chefen Beate Gangås handlar det om risk för liknande sabotage som den senaste tiden setts i flera delar av Europa.

– Vi har sett det i Europa. Det handlar om allt från spridning av propaganda till sabotage, skador på kritisk infrastruktur och mordbrand, säger hon till NRK.

"Måste vara beredda"

Beate Gangås menar att Norge inte utgör något undantag i den ryska hotbilden mot Europa och den hybridkrigföring som ökat det senaste året.

– Det finns en mängd fall vi har sett i andra europeiska länder. Vi måste vara beredda på att det kan hända även här i Norge.

Tillsammans med polisen utreder nu PST om det kan handla om “missriktade agerande av statliga aktörer, vanlig brottslighet eller olyckor”, då det inte finns konkreta bevis som kan binda de fall som ägt rum till den ryska regimen.

Flera mål pekas ut

Trots att de klara bevisen saknas menar Gangås att man ändå ser betydande underrättelseverksamhet från Ryssland.

Vilka mål som är i fara har PST en bra bild över.

– Det vi vet är att militära mål och kritisk infrastruktur kan vara utsatta. Norge är ett viktigt land när det gäller energi, så det är klart att det finns flera olika mål i Norge som kan vara av intresse, säger Beate Gangås i en intervju med SR Ekot.

Danmark: "90 procents risk"

Norge är inte det enda landet i Norden som nyligen varnat för ryska attentat mot regionen.

I slutet av december framhöll danska Försvarets underrättelsetjänst, FE, att det föreligger en risk på “90 procent” att Ryssland “planerar och förbereder” reaktioner i form av sabotage mot mål i Danmark och andra europeiska länder.

 – Ryssland har ökat sin vilja att ta risker för att testa och pressa oss här i väst, sade Anja Dalgaard-Nielsen, chef för FE:s underrättelsesektor, till Danmarks Radio vid tillfället.

Den tyska underrättelsechefen Bruno Kahl har tidigare deklarerat att Nato kan överväga att aktivera artikel 5 om den ryska hybridkrigföringen intensifieras.

LÄS MER: Nato kan aktivera artikel 5 – Ryssland väntas slå till

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Norrmän bötfälls i Sverige – alla gör samma miss i trafiken

2025 07 21

Många norrmän fastnar i vad som norsk media börjat kalla för “svenskfällan”.

Begreppet har blivit något av en klassiker i Norge.

Exempelvis har Dagbladet, en av landets största tidningar, återkommande rapporterat om fenomenet.

Det handlar om en viss trafikregel som finns i Sverige och som tycks gå norrmännen helt förbi när de går korsar gränsen.

Högsäsong och böter på löpande band

Den omtalade regeln gäller det svenska förbudet mot att parkera med nosen mot mötande trafik, det vill säga på vänster sida av vägen för den som parkerat.

I Norge är det tillåtet, men inte i Sverige.

Det här är vad många norrmän på bilresa i Sverige har upplevt. De parkerar i god tro, men hittar en parkeringsbot på vindrutan när de återvänder till sin bil, framhålls i Dagbladet.

Nu är det dessutom semestertider och antalet utländska turister, bland annat från Norge, ökar förstås.

Och så även böterna för de felparkerade bilarna.

Vi ser att den här typen av felparkerade bilar är mer vanlig under sommarmånaderna, har Mikael Vingsund från Securitas tidigare sagt till Norrbotten-Kuriren.

– Uppenbarligen vet de inte vad som gäller i Sverige, menar Daniel Pettersson, chef för polisens trafiksektion i Region, om norrmännen enligt samma tidning.

LÄS MER: Norska bilister bötfälls i Sverige – förstår inte vägskylten

1 200 i böter

Det ska sägas att många svenskar går i samma fälla.

Men det tycks bara vara i Norge som fenomenet alltså fått ett eget namn.

Vi har hamnat i den svenska parkeringsfällan, konstaterar Dagbladets reportrar efter en genomresa i Smögen i Västra Götaland.

Transportstrålen beskrivs som hänsynslös i avseendet. Felparkeringsavgifter på summor uppemot 1 200 svenska kronor är inte ovanligt.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten, konstaterar myndigheten.

Ett undantag

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

Undantaget från regeln är om vägen är enkelriktad.

LÄS MER: Många får oväntad faktura – betala inte

Foto: K. Eliason

Text: Redaktionen


Matbutik ryter till – inför 18-årsgräns

2025 07 20

En av många svenska matbutiker som drabbats av problem inför nu 18-årsgräns.

Ett stort problem för matbutiker i Sverige är mängden brott som begås.

Stölder och stök orsakar besvär för handlare över hela landet.

Nu har en butik utanför Eskilstuna fått så pass stora problem att de väljer att införa en tillfällig 18-årsgräns.

Inför åldersgräns

Det rör sig om den obemannade butiken Klara Nära livs i Kjula utanför Eskilstuna.

Efter återkommande problem med stölder och skadegörelse kom till sist beslutet.

– Nu har vi ledsnat på att det är barn som snattar och även förstör i och runt butiken vilket gjort att vi nu ett tag sätter 18 års åldersgräns på butiken. Detta innebär att ingen under 18 år kommer in, skriver butikens ägare på Facebook.

– Viktigt för alla över 18 år att inte släppa in någon, speciellt de under 18 år.  De man släpper in är man ansvarig för att de sköter sig.

Bredare problem

Det är inte bara den obemannade butiken i Kjula som har problem.

Den senaste undersökningen från branschorganisationen Svensk Handel visar att 42 procent av butikerna anger att de utsattes för stöld, hot/våld, inbrott eller hotfullt beteende. 

Det är sju procentenheter högre än första kvartalet 2025.

“Oroväckande”

Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, säger att “det är oroväckande att brottsutsattheten återigen ökar”.

– Det sedan länge känt att stölder och hotfulla situationer blivit vardag i butik, och det är inte omöjligt att andra kvartalets ökning är en direkt konsekvens av att brott mot handeln, särskilt stölder, sällan har några konsekvenser.

“Kan tvingas stänga”

Jelver fortsätter med att understryka att problem kan tillkomma som många kanske inte räknar med.

– Gemene man kanske inte tänker på det, men mängdbrotten innebär också negativa konsekvenser för samhället i stort, säger hon om den besvärande utvecklingen.

– Populära betallösningar plockas bort, varor försvinner ur sortimentet, och i värsta fall kan butiker tvingas stänga igen.

Arkivfoto: T. Clark

Text: Redaktionen