UPPGIFTER: USA:s största delstat kan folkomrösta – om att bli ett eget land
2025 01 25
Kalifornien kan komma att folkomrösta om att bli ett eget land.
Kalifornien är USA:s största delstat, sett till folkmängd.
Men många i Kalifornien är missnöjda med det politiska styret i Washington, och vissa anser till och med att delstaten bör lämna USA och bli ett eget, självständigt land.
Nu kan de vara på väg att få till en folkomröstning, rapporterar Newsweek.
Behöver namnunderskrifter
Kampanjgruppen Calexit kämpar för att Kalifornien ska bli ett självständigt land.
Och nu har Kaliforniens statssekreterare, Shirley Weber, gett kampanjen klartecken till att samla in namnunderskrifter för att få till en folkomröstning om självständighet.
Frågan i folkomröstningen skulle lyda: ”Bör Kalifornien lämna Förenta Staterna och bli ett fritt och självständigt land?”
För att få till en folkomröstning i samband med det ordinarie valet 2028, måste kampanjen samla in 546 651 namnunderskrifter före den 22 juli i år, uppger tidningen.
Calexit själva uppger att om minst 50 procent av registrerade väljare i Kalifornien deltar i omröstningen, och minst 55 procent röstar ja till självständighet, så skulle det innebära att väljarna har visat att de ”inte har förtroende för Amerikas Förenta Stater” och att de vill lämna USA.
Vill slippa Trump
Resultatet i folkomröstningen skulle dock inte vara juridiskt bindande, enligt tidningen. Det innebär alltså att resultatet riskerar att ignoreras av Washington.
Calexit har tidigare försökt driva kampanjer för Kaliforniens självständighet, inte minst med anledning av att många i delstaten ogillar Donald Trump. Redan i samband med Trumps valseger 2016 drevs liknande kampanjer, men hittills har de inte varit framgångsrika.
– Kalifornienbor lade inte sin fulla tro och sitt förtroende bakom Calexit-alternativet år 2016. Nu är det 2024 och Trump är tillbaka, och han kommer att ha ännu fler verktyg och skicklighet och supportrar än förra gången. Behöver vi vänta till 2028 för att inse att detta är vägvalet för det land vi delar gräns med, hette det i ett uttalande från Calexit i november i fjol.
Foto: K. Lanceplaine
Text: Redaktionen