Jättevanlig tv-tjänst kan förbjudas
2025 01 24
Mer än en halv miljon svenskar kan snart behöva byta tv-tjänst.
Saken gäller prenumerationer på olagliga så kallade ip-tv-abonnemang – det vill säga att man betalar för stulet tv-innehåll till ett lägre pris än vad det hade kostat att beställa direkt från bolagen.
Hittills har prenumeranterna befunnit sig i en juridisk gråzon där lagstiftningen inte kommer åt de betalande kunderna.
Nu har regeringen fått nog.
Ett förbud mot ip-tv ska nu utredas.
– Illegal ip-tv innebär rent konkret att aktörer stjäl tillgång till bland annat filmer och serier utan att betala för vare sig sändningsrätt, upphovsrätt eller varumärkesrätt. Det får negativa konsekvenser för såväl film- och tv-branschen som den enskilda upphovsmannen, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).
– Vi vill därför att Filmutredningen tittar närmare på hur vi kan komma till rätta med det här problemet.
"Frestande för många"
Socialminister Jakob Forssmed (KD) pekar på att de illegala strömningstjänsterna inte minst blivit ett stort problem inom idrotten.
– Det är frestande för många att betala för abonnemang som har ett pris långt under marknadspriset i stället för att betala fullt pris, säger han i en kommentar.
– Det många inte tänker på är hur det skadar idrottsrörelsen då det leder till inkomstbortfall för förbund och föreningar. Utredningens arbete kan bidra till att motverka detta.
Ska se över förbud
Utredaren ska nu få uppdraget att hur innehållet i ip-tv distribueras och analysera hur det påverkar den svenska film- och tv-branschen.
Dessutom ska utredaren se över vilket behov som finns för ett förbud för privatpersoner att ta emot den här typen av tv-tjänster.
– Och föreslå hur ett förbud bör utformas, samt vid behov föreslå andra åtgärder för att motverka distributionen, framhåller Kulturdepartementet.
Strömmer: Har upptäckts för få fall
Nordic Content Protection, en skandinavisk samarbetsorganisation bildad av tv-industrin, har tidigare uppmanat att ändra lagen för att kunna bötfälla även kunder, och regeringen har tidigare sagt att det tids nog kan bli aktuellt.
– Det upptäcks i för få fall, lagförs i för få fall. Vi vill få upp trycket där i första hand och sedan får vi återkomma till dem som använder de här produkterna och tjänsterna, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TV4 i somras.
Foto: G. Carstens-Peters
Text: Redaktionen