Populära butiker kan läggas ned – tas för givna av de flesta
2025 01 17
Flera välbesökta butiker i Sverige hotas av nedläggning.
Budskapet var tydligt när branschorganisationen Svensk Handel i höstas släppte nya siffror på hur stölder, bedrägerier och hot har tagit ett järngrepp om många handelsföretag.
Tålamodet har varit nära bristningsgränsen.
– Det är oroväckande, och på sikt kommer det att få konsekvenser för gemene man.
– Butiker och service man tagit för givet riskerar att försvinna till följd av att brottsutsattheten förblir hög, har Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, tidigare sagt i år.
Nya siffror idag: fortsatt allvarligt läge
När nu de nya siffrorna släpps på fredagen är skillnaden jämfört med föregående kvartal, som fick Svensk Handel att hissa varningsflagg, marginell.
Drygt 40 procent av landets butiker utsattes under sista månaderna av 2024 för brott eller hotfullt beteende, vilket är en minskning med fem procentenheter.
– Vi vill fortsatt betona att hot och våldsproblematiken fortsatt är stora utmaningar för handelsföretagen och dess personal.
– På sikt är utvecklingen vi sett över tid inte hållbar och riskerar att driva butiker bort från platser där de idag tillför samhällsnytta. Vi och våra medlemsföretag arbetar fortsatt aktivt med dessa frågor, säger Nina Jelver.
Polisanmäls knappt
Vad som också framgår i dagens besked är att en majoritet av stölderna inte ens polisanmäls.
Det är blott 43 procent av de svarande som uppger att detta går vidare till polisen.
En radikal minskning från föregående kvartal då motsvarande siffra var 63 procent.
– Det är allvarligt att en så stor andel av stölderna aldrig når rättssystemet. Om vi inte polisanmäler brotten får vi inte heller en rättvisande bild av problemets omfattning, vilket försvårar både brottsbekämpning och förebyggande arbete, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.
"Har blivit en samhällsfråga"
En stor faktor till att polisanmälningarna uteblir är tiden och energin som det kräver.
Att många utredningar läggs ner gör också att motivationen uteblir.
– Om rättssamhället ska kunna hjälpa handlarna måste vi få fler att våga och orka anmäla brott. Vi vill också se tydligare prioriteringar från polisen och en starkare handlingskraft för att minska brottsligheten och stärka tryggheten. Brotten mot handeln har blivit en samhällsfråga, understryker Nina Jelver.
Foto: Väla
Text: Redaktionen