Lidl drar ner på populärt livsmedel – ”ska minska med 20 procent”
2025 01 15
Svenska folket äter fortfarande för mycket salt.
Det visar färsk statistik från Livsmedelsverkets senaste matkorgsundersökning.
Samtidigt konstaterar myndigheten att salthalten i maten minskar, och att livsmedelsföretagens arbete för att bidra till detta gett effekt.
– En stor del av saltet vi får i oss kommer från maten vi köper hem och inte från det salt vi strör på maten. Här visar matkorgsundersökningen att salthalterna i maten minskar och att livsmedelsföretagens arbete för att minska saltmängden i maten gett effekt, säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.
Lidl agerar
Ett av livsmedelsföretagen som minskat saltmängden i maten är Lidl.
Lågpriskedjan arbetar för att minska den genomsnittliga halten av salt i de produkter som säljer mest – det vill säga Lidl:s egna märkesvaror.
– Vi vill inspirera de svenska hushållen att leva hälsosamt och äta nyttigt. Eftersom vi vet att det kan vara svårt att hålla koll på alla detaljer i vardagen vill vi göra det enkelt för våra kunder att välja god och nyttig mat när de handlar på Lidl, säger Robert Stekovic, inköps- och marknadsdirektör på Lidl Sverige.
20 procent
Utöver salthalten arbetar också Lidl för att minska andelen socker i sina produkter.
Målet är att socker- och salthalterna ska minska med 20 procent.
I dag har Lidl nått halvvägs till målet och under 2025 räknar lågpriskedjan med att målet uppfylls.
– Nu ser vi fram emot att ytterligare utöka sortimentet av mer hälsosamma varor. För Lidl är det viktigt att alla ska ha råd med näringsrik och hälsosam mat, därför vill vi också ta ansvar för att våra egna märkesvaror håller hög kvalitet när det gäller både smak och hälsa, säger Robert Stekovic.
Fakta: Salt och hälsan
- I salt finns natrium som är viktigt för olika funktioner i kroppen. Men mycket natrium kan höja blodtrycket, och det i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.
- I dag uppskattas var fjärde vuxen i Sverige ha högt blodtryck, och närmare hälften av alla över 65 år.
- För hälsan bör man inte få i sig mer än 1 tesked salt (6 gram) per dag. I genomsnitt får vi i oss ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderas.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: Lidl
Text: Redaktionen