NATOCHEFEN: ”Jag är djupt oroad”
2025 01 14
Europeiska länder måste öppna plånboken.
Det fastslår försvarsalliansens generalsekreterare Mark Rutte.
Enligt Natochefen kommer varje enskilt land behöva lägga runt 3,6 eller 3,7 procent av BNP på det inhemska försvaret om man inte lyckas göra ett bättre jobb med gemensamma inköp av vapen och utrustning.
Läget är akut.
Om inte tillräckligt mycket görs innan 2029 eller 2030 kan det vara för sent, menar Natochefen.
– Vi är säkra nu, men inte om fyra eller fem år. Om inte utgifterna ökar bör européerna ta ryska språkkurser eller flytta till Nya Zeeland, säger han i ett tal i Europaparlamentet.
EU måste ta sitt ansvar
Mark Rutte betonar att Europa måste bygga upp sin egen försvarsindustri.
Europas nuvarande försvarsindustri är ”för liten, för fragmenterad och för långsam", konstaterar Natos generalsekreterare.
– Jag är djupt oroad över säkerhetsläget i Europa.
– Vi är inte i krig, men det råder inte heller fred. Det innebär att vi behöver satsa mer på försvaret och producera mer. Det här kan inte vänta. Vi måste stärka motståndskraften i våra samhällen och vår kritiska infrastruktur.
Vidare uppmanar Rutte till ökat samarbete mellan EU och Nato.
Historiskt har Nato fokuserat på försvar och transatlantiska relationer, medan EU har gått i bräschen för frågor som handel, jordbruk och klimat.
Det vill generalsekreteraren ändra på.
– Jag tror att det är avgörande för Europas säkerhet att involvera allierade som inte tillhör EU-samarbetet i militära frågor. Det transatlantiska försvarsindustriella samarbetet gör oss alla starkare, säger Rutte.
EU-länderna har enats
De senaste åren har EU-ländernas ledare enats om flera ökningar av försvarsutgifterna för att stärka unionens samlade försvarsberedskap och försvarsförmåga.
Bland annat har EU-rådet beslutat att göra det möjligt att ersätta medlemsländerna för material som donerats till Ukraina.
Rådet har också antagit en förordning om stöd för ammunitionstillverkning. Målsättningen är att Europa ska uppnå en årlig produktionskapacitet på 2 miljoner artillerigranater i slutet av 2025.
Sedan 2021 har EU också en gemensam försvarsfond, den så kallade Europeiska försvarsfonden.
Fonden har en total budget på 8 miljarder euro för åren 2021–2027, varav 2,7 miljarder euro går till att finansiera gemensam försvarsforskning och 5,3 miljarder euro till samarbetsprojekt för förmågeutveckling.
Foto: Nato
Text: Redaktionen