Chockerande besked i svensk opinionsmätning

2025 01 11

Ett chockerande resultat framkommer i en svensk opinionsmätning.

Sverige är ett demokratiskt land och majoriteten av svenska folket uppfattar sig själva som demokrater.

Men det är ändå långt ifrån alla som stödjer ett demokratiskt styrelseskick.

Hela 20 procent av svenska folket föredrar autokrati framför demokrati, visar en ny mätning, enligt SR.

”Oroväckande många”

Mätningen ingår i en ny medborgarundersökning från Myndigheten för psykologiskt försvar, enligt radiokanalen.

Och resultaten visar alltså bland annat att en femtedel av de 1 700 svarande tycker att autokrati vore ett bättre styrelseskick än demokrati för att lösa dagens samhällsproblem.

– Det är en siffra man måste hålla reda på, för att 20 procent kan låta lågt, men det är oroväckande många, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala Universitet, till radiokanalen.

Han har varit med och tagit fram undersökningen, tillsammans med SOM-institutet. Resultaten har samlats in under 2023.

Demokratin försvagas

Autokrati innebär att man har en stark ledare som kan fatta beslut utan att behöva ta hänsyn till folkvalda politiker.

Många svenskar verkar alltså tycka att det vore ett bättre alternativ än demokrati.

Samtidigt uppger dock 87 procent i undersökningen att demokrati är det bästa styrelseskicket, vilket kan tyckas motsägelsefullt.

Att demokratin ifrågasätts och att den demokratiska utvecklingen går bakåt är någonting som det har varnats för på senare år.

Under 2024 släppte Göteborgs Universitet en årlig demokratirapport där man bland annat konstaterade att den demokratiska utvecklingen gick bakåt i över hälften av de 60 länder som höll val under året.

Enligt demokratirapporten lever 71 procent av världens befolkning i autokratier. Tio år tidigare låg motsvarande siffra på 48 procent.

Kan utnyttjas

Sten Widmalm understryker att svenskarna är ett demokratiskt folk och att hotet inte ska överdrivas.

Men om vissa människor i Sverige motsätter sig demokrati så kan det utnyttjas av fientliga krafter.

Lösningen är att satsa på skolan och integrationen, menar han.

– Om vi lyckas vända några av de här tendenserna som det pratas om nu, då får vi ett starkare försvar för både demokratin och för landet, säger Sten Widmalm till radiokanalen.

Foto: DreamPixer

Text: Redaktionen


JUST NU: Resekaos hotar semestermål – tusentals kan drabbas

2025 07 25

Tusentals resenärer kan påverkas av strejker i helgen.

På lördag planerar flygplatsarbetare i hela Italien att gå ut i en fyra timmar lång flygstrejk mellan klockan 13:00 och 17:00 lokal tid.

Några av de drabbade flygplatserna är bland annat Rom Fiumicino, Milano Linate och Venedig – centrala knutpunkter för både semester- och affärsresenärer, rapporterar Euronews.

– Vi kräver bättre arbetsvillkor och större respekt för balansen mellan jobb och privatliv, säger en fackrepresentant enligt lokala medier.

Flera flygbolag drabbas

Ett flertal stora bolag påverkas, däribland Ryanair, EasyJet, Volotea, Wizz Air och ITA Airways.

Passagerare rekommenderas därför att hålla koll på sin flygstatus innan de åker till flygplatsen.

Den senaste strejken i Italien tidigare i juli ledde till att 73 flyg, både ankommande och avgående, ställdes in under en och samma dag.

Spanskt lågprisflyg deltar

Även i Spanien väntas störningar. Personal från det spanska lågprisbolaget Volotea planerar att strejka samtidigt, vilket kan leda till förseningar och inställda avgångar över hela Europa.

Volotea trafikerar över 100 städer, och eftersom strejken involverar både kabinpersonal och piloter riskerar konsekvenserna att bli omfattande.

– Volotea-passagerare vars flyg blir försenade eller inställda med kort varsel på grund av denna strejk kan ha rätt till ersättning på mellan 287 och 453 euro, beroende på flygresans längd, säger Darina Kovacheva, juridiskt ansvarig på SkyRefund, till Euronews.

Hon hänvisar till EU-förordning 261/2004 som reglerar passagerares rättigheter vid störningar orsakade av flygbolagets egen personal.

Vad innebär strejken?

Flyg före 10:00 och efter 18:00 lokal tid omfattas inte av strejken, enligt italiensk lagstiftning.

Flera italienska flygplatser har gått ut i förväg via sina webbplatser och sociala medier och uppmanat resenärer att överväga att boka om sina flyg.

För vissa destinationer som Sicilien, Sardinien och Lampedusa, gäller ofta undantag från strejk.

Foto: M. Parzuchowski

Text: Redaktionen


Framgångsbesked för Sverige – lyft för landets ekonomi

2025 07 25

Turismen till Sverige ökar.

Antalet turister i landet ökar markant och fler internationella besökare väljer nu landet som resmål för kulturupplevelser och naturnära äventyr. Detta innebär även ett lyft för landets ekonomi i längden.

– Vi åkte hit på grund av vädret, hemma är det 37 grader och alldeles för svettigt, säger Eunjoo Kim från Sydkorea som semestrar i Norden tillsammans med sin familj, till SvD.

När temperaturen i södra Europa närmar sig 40-strecket väljer många att resa norrut för en svalare sommarupplevelse.

Bara i Stockholm har antalet japanska gästnätter ökat med hela 78 procent, mycket tack vare en ny direktlinje mellan Tokyo och Arlanda.

Den växande turistströmmen bidrar positivt till den svenska ekonomin genom ökade intäkter för hotell, restauranger och lokala företag runt om i landet.

Evenemang och atmosfär drar turister

Utöver klimatet spelar stora kulturella och sportrelaterade evenemang en viktig roll i det ökade intresset. Taylor Swifts konserter i Stockholm förra året och årets hockey-VM nämns som tydliga dragplåster.

– Internationella turister väljer Stockholm för att det är en vacker stad med mycket att göra, säger Staffan Ingvarsson, vd för Stockholm Business Region, till samma tidning.

Han lyfter även fram Stockholms närhet till vatten och det faktum att skärgården nyligen utsetts till en av världens bästa platser av Time Magazine.

Campingupplevelser lockar

Utländska turister väljer i allt större utsträckning även att bo på svenska campingplatser, med särskilt stark tillströmning från länder som Tyskland, Nederländerna, Danmark och Belgien.

Hela hälften av de tyska turisterna väljer att bo på campingplatser, enligt statistik från Statistikmyndigheten (SCB).

Moritz från Tyskland campar i skånska Rigeleje och påpekar vad det är som lockat honom till att semestra i just Sverige.

– Det är närheten till naturen och känslan av frihet, säger han till Sveriges Radio.  

Foto: C. Johnson

Text: Redaktionen