”Nato hotas av inbördeskrig” – expert varnar för unik händelse

2025 01 08

USA:s tillträdande president Donald Trump har inte gjort någon hemlighet av hans intresse för Grönland.

I tisdags meddelade Trump att han inte utesluter användning av militärt våld för att ta kontroll över Panamakanalen och Grönland.

Enligt republikanen är amerikansk kontroll över områdena avgörande för USA:s nationella säkerhet.

– För den nationella säkerhetens skull och för friheten i hela världen anser USA att ägande och kontroll av Grönland är av största vikt, skrev Trump själv på sin sociala medie-plattform Truth Social.

När han senare fick frågan om han kunde tänka sig att använda militären för att ta kontroll över områdena, svarade Trump:

– Jag kan inte utesluta det. Det kan vara så att vi måste göra något. Panamakanalen är livsviktig för vårt land och vi behöver Grönland för den nationella säkerheten.

Flera militärbaser

Att ta över Grönland skulle vara relativt enkelt för USA.

Landet har flera militärbaser på ön.

Det finns dock en enorm risk med en amerikansk militär insats på Grönland.

Grönland är fortfarande danskt territorium, och den danska regeringen utövar kontroll över öns utrikes- och försvarspolitik.

Att använda militära åtgärder för att ta kontroll över Grönland skulle därför ses som en attack mot Danmark, framhåller Washington Posts politiska reporter Aaron Blake i en analys.

Och eftersom Danmark är medlem i Nato skulle ett sådant angrepp omfattas av försvarsalliansens artikel 5 – som fastställer att en väpnad attack mot ett Natoland ses som en attack mot alla medlemsstater.

Varje medlemsstat är förpliktigade att ge det stöd som anses nödvändigt till den medlem som attackerats, vilket i det här fallet skulle vara Danmark.

– I förlängningen hotar Trump att starta ett inbördeskrig inom Nato, skriver Aaron Blake i sin analys.

Aktiverades 2001

Artikel 5 har endast aktiverats en gång under Natos historia.

Efter terrorattackerna den 11 september 2001 åberopade USA den omtalade Natoartikeln.

Artikeln har uppmärksammats på senare tid i samband med Rysslands angrepp mot Ukraina.

Foto: Nato 

Text: Redaktionen


Vanligt körkort försvinner i Sverige

2025 01 07

Den gröna omställningen kan leda till att ett vanligt körkort dör ut i Sverige.

Det rör sig om körkort för manuellt växlade bilar, som är den vanligaste körkortsformen i Sverige i dag.

Anledningen till att det klassiska körkortet riskerar att försvinna är biltillverkares omställning till elbilar, som saknar manuell växellåda.

Redan i dag upplever Trafikverket svårigheter med att köpa in manuellt växlade bilar till förarproven, rapporterar DN.

Samtidigt väljer allt fler förare att ta automatkörkort.

Under 2023 var 42 procent av alla uppkörningar för automatkörkort.

Elbilen ersätter

Från och med 2035 kommer dessutom EU att stoppa nya bensin- och dieselbilar. Nya bilar kommer inte längre att få producera några koldioxidutsläpp, vilket i praktiken innebär ett förbud mot försäljning av bensin- och dieselbilar.

När de klassiska bilarna fasas ut innebär det sannolikt slutet för den manuella växellådan. Detta eftersom elbilar ska ersätta fossildrivna bilar.

– Elbilen är ju alternativet som finns i dag, och där finns egentligen ingen manuell växellåda, säger Ove Lommered, avdelningschef på Trafikverket, till DN.

Kollegan Sofia Lindahl, kommunikationschef på Trafikverkets förarprov, bedömer dock att det manuella körkortet inte kommer fasas ut helt och hållet.

Undantag kommer behöva göras för en del yrkesgrupper, menar Lindahl.

– Till exempel polis, räddningstjänst och de som kör bärgningsbilar behöver ofta kunna förflytta vilket fordon som helst i sin tjänst. Det gör att det finns en kravbild i professionen, säger hon till tidningen.

Digitala körkort

En annan typ av körkort som är på väg att försvinna är de fysiska korten som många svenskar har i plånboken i dag.

Målsättningen är att de rosa plastkorten ska ersättas med digitala varianter.

Förhandlingar pågår för närvarande i EU för att komma fram till ett gemensamt beslut för alla medlemsländer.

– Om det här träder i kraft så ska det senast om fem år finnas ett digitalt körkort även i Sverige, sade Ted Snölilja, utredare på Transportstyrelsen, till SR Ekot i början av december.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Polen varnar hela Europa – avgörande ögonblick nära

2025 01 07

Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski varnar för att trycket på EU och väst kommer öka markant den närmaste tiden.

– Vi kan snart stå inför intensiva påtryckningar för att nå en överenskommelse med Moskva, skriver Sikorski i ett inlägg på X.

Uttalandet kommer två veckor före installationen av USA:s tillträdande president Donald Trump, som har lovat att snabbt avsluta kriget i Ukraina.

Det är oklart hur Trump kommer gå till väga för att nå ett slut på kriget. Republikanen har inte lämnat några detaljer om en eventuell fredsplan.

Källor nära Trump har dock vittnat om att en fredsplan kommer innehålla eftergifter till Ryssland. Enligt uppgift vill Trump frysa konflikten vid nuvarande frontlinje och skapa en demilitariserad zon i östra Ukraina.

Trumps vicepresident JD Vance har också talat om en demilitariserad zon som ska bevakas på ett sätt som gör att Ukraina inte attackeras på nytt.

Ministern: Här är avtalet vi inte kan acceptera

Radoslaw Sikorski vill inte kommentera detaljer i Trumps påstådda fredsförslag, men konstaterar att Europa inte kan acceptera vilket avtal som helst.

– Vilken typ av avtal skulle ett förnuftigt Europa acceptera? Definitivt inte ett vanligt avtal som skulle göra det möjligt för Moskva att återfå sin styrka, skriver han och tillägger:

– Europa är mycket starkare än vad de ryska ledarna tror och Ryssland är mycket svagare än vad många européer tror, framhåller den polske utrikesministern.

Kreml säger nej

Trots växande ekonomiska utmaningar på hemmaplan har den ryska ledningen hittills visat litet intresse för ett fredsavtal.

Flera högt uppsatta ministrar har dessutom avvisat Trumps påstådda fredslösning.

En av dem är Rysslands FN-ambassadör Vasyly Nebenzya.

– Än så länge finns det inga signaler från den nya amerikanska administrationens som tyder på att detta är något som kommer att vara av intresse för oss, har han sagt till ryska tv-kanalen Rossiya-24.

Foto:  Nato resp

Text: Redaktionen