Ovanlig matvarning utfärdas – påstås ätas i Sverige
2025 01 08
Känner du dig lockad av att äta din julgran?
Enligt den belgiska staden Gent är det nämligen tradition i Skandinavien att äta resterna av trädet när det är dags att slänga ut granen efter julen.
Av det skälet gick man på den officiella hemsidan ut med tips på hur du kan tillaga din julgran och använda barren som pålägg på mackan.
Det gillade dock inte Livsmedelsverket i Belgien.
Ät inte granen
Nu går myndigheten därför ut med den ovanliga varningen, som kan tyckas självklar för många, och uppmanar formellt folk att inte är sin julgran.
– Det finns inget sätt att säkerställa att det är säkert att äta julgranar, varken för människor eller djur, framhåller den belgiska myndigheten i ett uttalande.
– Dessutom finns det inget enkelt sätt för konsumenter att se om julgranar har behandlats med flamskyddsmedel, och att inte veta det kan få allvarliga, till och med dödliga konsekvenser.
– Kort sagt, det finns många skäl att inte främja eller uppmuntra återanvändning av julgranar i livsmedelskedjan.
Ändrade rubriken
Efter att den belgiska myndigheten gick ut med sitt uttalande tycks Gent ha ändrat sin artikel.
Rubriken har ändrats från “Ät din julgran” till "Skandinaver äter julgranar”.
– I Skandinavien har man gjort det länge: plocka av barren från grenarna, doppa dem i kokande vatten en kort stund, häll genom en sil och torka på en ren trasa. När barren är torra kan du använda dem för att göra läckert grannålssmör till bröd eller en bit tårta, står det att läsa.
Den belgiska staden skriver emellertid själva att alla julgranar inte är ätbara.
– Granar och tallar som har behandlats med till exempel en brandsäker spray och bekämpningsmedel är oätliga.
Innehåller C-vitamin
Naturskyddsföreningen i Sverige tipsar bland annat om att granskott är rika på C-vitamin och mineraler och det finns en lång rad olika recept på hur de kan tilläggas.
Många som gjort lumpen har sannolikt också druckit grante.
Att äta julgranen är nog däremot främmande för de allra flesta.
Foto: T. Miroshnichenko resp G. Spears
Text: Redaktionen