SD svänger – Klart problematiskt uppger Åkesson (SD)

2021 11 27

Nu svänger SD rejält om sin EU-parlamentariker Peter Lundgrens (SD) framtid efter domen om sexuellt ofredande igår. Så sent som i går gick Annie Lööf (C) ut med hårt kritik.

I går måndag dömdes Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren för sexuellt ofredande av Göta hovrätt som anser att det är ställt utom rimligt tvivel att EU-parlamentarikern tog en kvinna på brösten mot hennes vilja.

Utagerat vad partiet anbelangar

Efter beskedet gick SD:s partisekreterare ut med ett uttalande som gjorde Annie Lööf (C) mycket upprörd.

– Vår uppfattning är att både Peter Lundgren och den målsägande har rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra. Som vi förstår kommer Peter Lundgren driva ärendet vidare till nästa instans. Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad, uppgav Richard Jomshof (SD) till SVT.

Annie (C): Sopas under mattan

Annie Lööf (C) anser att SD mäter brottslighet med olika måttstockar beroende på vem som har utfört brottet.

– SD:s ledning försvarar en dömd sexualbrottsling med argument som för tanken till parallell rättskipning. Det säger mycket om deras sunkiga partikultur och om synen på sexualbrott. Så länge det inte är en invandrare som begått brottet sopas de under mattan. Förkastligt, framhöll Annie Lööf (C).

Jimmie (SD): Väldigt problematiskt

Men nu kommer helt nya signaler från SD då partiledaren Jimmie Åkesson (SD) går ut i Ekot och uppmanar Peter Lundgren att ta sig en funderare kring hans möjligheter att på ett effektivt sätt kunna stanna kvar som EU-parlamentariker.

– Det är klart att det är ju väldigt problematiskt, säger Jimmie Åkesson (SD).

Interna diskussioner

Han uppger att det nu förs samtal inom partiet.

– Det är ju en diskussion som vi för naturligtvis internt just nu, hur vi ska förhålla oss till det här. Vi har ju ännu ingen dom som har vunnit laga kraft och därför menar jag att vi har några dagar på oss att hantera det här och analysera det här ur alla tänkbara aspekter. Men det är klart att det är ju väldigt problematiskt, säger Jimmie Åkesson till Ekot.

Väljarnas förtroende för SD

Han signalerar att han är orolig över att väljarnas förtroende för SD kan ta skada av det hela.

– Det är en hög företrädare för oss som är dömd för ett brott. Det är klart att det är aldrig bra. Det är en fråga om trovärdighet och väljarnas förtroende både för partiets politik och för den enskilde naturligtvis Och det är ju klart att jag tycker det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv om han ser möjligheter att kunna verka som sverigedemokrat utan att allting kommer att överskuggas av den här domen.

Lagen är som den är

SR framhåller att det fortfarande finns tid för Peter Lundgrens advokat att överklaga domen vilket ger SD-ledningen några dagar att dryfta vidare om Peter Lundgrens framtid.

Richard Jomshof har framhållit att Peter Lundgren och den aktuella kvinna lagt saken bakom sig och är på god fot med varandra igen.

– Men en annan sida är ju det rent juridiska och lagen är ju som den är, säger Jimmie (SD).

ANALYS

Min prognos är nu att Peter Lundgren kommer att lämna sin post som EU-parlamentariker. Hans partiledare säger nu följande öppet i media:

▪Det är ju väldigt problematiskt

▪Det är en fråga om väljarnas förtroende för partiets politik

▪Det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv om han ser möjligheter att kunna verka som sverigedemokrat…

Min bedömning är att partiledaren därmed nästintill dragit undan sitt förtroende för – om inte Peter Lundgren som person – så i alla fall hans möjligheter att kunna fortsätta på sin post. Och utan sitt partis stöd är det svårt att fortsätta.

Min prognos är därmed att Peter Lundgren (SD) kommer att avgå.

Foto: Riksdagen


Ny butikskedja öppnar i Sverige – folk har övernattat utanför

2024 04 29

En finsk butikskedja öppnar sin andra butik i Sverige.

Den första butiken slog upp portarna i Stockholm så nyligen som förra månaden.

Vid det tillfället var hysterin så massiv att hundratals människor flockades vid öppningsdagen och flera av dem hade till och med övernattat i kön.

Det handlar om den koreanskinspirerade skönhetskedjan Yeppo Soonsoo från Finland som nu ger besked om att man öppnar sin andra butik i Sverige på kort tid, den här gången i Göteborg.

– Med sitt stora sortiment kommer göteborgarna få tillgång till det senaste inom K-Beauty med produkter som bland annat innehåller ingredienser som lakritsrot, ginseng, snigelslem, fermenterat risvatten och björksav, framhåller kedjan i ett pressmeddelande.

Köade i halvt dygn

En faktor som bidrog till den stora anstormningen när Yeppo Soonsoo öppnade i Stockholm var att man delade ut en gratis goodiebag med skönhetsprodukter till de 250 första besökarna.

Folk köade i över ett halvt dygn för att få lägga vantarna på en av de eftertraktade påsarna.

– Skincare, hårcare, allting kostar. När man väl får någonting gratis tycker jag att det är värt det, sade studenten Lou Hedman till Expressen vid tillfället.

Stor efterfrågan

Om det kommer att delas ut liknande goodiebags vid öppningstillfället i Göteborg är ännu inte bestämt.

Men om det sker kommer köpcentret Nordstan, där butiken ska ligga, att vara redo.

– Blir det aktuellt så får vi ta det då, det är i alla fall väldigt spännande att det finns den typen av efterfrågan, säger Anna Gustafsson, pressansvarig på Nordstan, till GP.

Öppnar i juli

Exakt datum för öppning är inte klart, men det kommer att ske i början av juli och ska ligga på Femmans gatuplan.

Yeppo & Soonsoo grundades 2013 och har sedan tidigare åtta butiker i Finland. Branschen som kedjan är verksam i, så kallad K-Beuty, uppges omsätta miljarder dollar varje år.

– Sedan 2018 har vi agerat trendsättare genom att föra de bästa skönhetstrenderna och kulturpärlorna från Korea till Finland och hela Europa. Vårt företags uppdrag är att främja innovationer och livsstil för koreansk skönhet, samtidigt som vi stödjer anpassningen av våra varumärken till lokala kunders behov, skriver kedjan på sin hemsida.

Foto: Nordstan

Text: Redaktionen


Uppmanar samtliga som kör bil i Sverige – anmäl alla ni ser

2024 04 29

Riksförbundet M Sverige uppmanar samtliga trafikanter att anmäla ett “stort och växande problem” i landet.

Från och med idag inleds den så kallade Nationella potthålsveckan.

I samband med det går M Sverige ut med en vädjan till alla bilister om att rapportera in varenda potthål som upptäcks på vägarna.

Det handlar inte bara om att skydda bilarna – det handlar om att skydda människorna som sitter i dem.

– Potthålen är ett stort och växande problem. Var tionde bilist i vår undersökning uppger att de nyligen råkat ut för en trafikolycka till följd av dåligt vägunderhåll, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, i en kommentar.

Han tillägger:

– Hål och ojämnheter leder till trafikfarliga fordonsrörelser och vattenplaningsolyckor.

Tappar koncentrationen

Riksförbundet understryker att ojämna vägar kan medföra ökad dåsighet, nedsatt förmåga att hantera fordonet och att föraren distraheras från andra trafikanter – eftersom man måste koncentrera sig på vägen.

Var fjärde statlig väg uppges vara i dåligt skick på grund av eftersläpande underhåll och tung trafik.

– Problemet med guppiga vägar beror inte bara på ett oförutsägbart vinterklimat. Den växande underhållsskulden och brist på förebyggande underhåll gör att vägarna inte klarar påfrestningarna, säger Tony Gunnarsson.

Hela veckan

Under hela veckan uppmanar nu därför M Sverige att alla bilister och trafikanter ska rapportera in samtliga betydande vägskador man ser till väghållaren.

Ofta är det Trafikverket eller kommunen som anmälan ska gå till.

– Om vägarna ska bli säkrare behöver dels myndigheter få en bättre uppfattning om var problemen finns, dels behöver politiken uppmärksammas på problematikens omfattning. Det finns en risk att den stora mängden potthål normaliseras och att rapporteringsbenägenheten minskar, säger Tony Gunnarsson.

Trafikverket: "Hinner inte med"

Tidigare i år har bilverkstäder uppgett att man fått in ovanligt många kunder just på grund av fler potthål än normalt för årstiden.

E20 har varit en av de värst drabbade vägarna och Trafikverket sade i februari att man knappt hinner med att laga allihop.

– Det är väldigt mycket potthål, väldigt tidigt i år. Än så länge är det kanske inte extremt men vi har väldigt mycket i förhållande till hur det brukar vara just den här tiden, sade Trafikverkets enhetschef för vägunderhåll till TV4 då.

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen