Elon Musk riskerar storbråk – med Trumps anhängare

2024 12 27

Elon Musk har hamnat i konflikt med några av Donald Trumps mest inflytelserika anhängare.

Elon Musk spelade en mycket viktig roll för Donald Trump under dennes presidentvalskampanj, och har även efter valet ofta setts på bild tillsammans med den nyvalda presidenten.

Musk ska leda arbetet med USA:s nya departement för effektivisering av statsapparaten.

Men nu får entreprenören och miljardären kraftig kritik – från trogna Trump-anhängare, rapporterar CNN.

”Måste rekrytera topptalanger”

Flera av Trumps mest kända anhängare, inom den så kallade MAGA-rörelsen, har reagerat på inlägg som Musk har gjort i sociala medier.

Elon Musk har argumenterat för att USA:s särskilda visaprogram för högkvalificerade arbetskraftsinvandrare bör värnas och expanderas, enligt kanalen.

Många Trump-anhängare anser dock att detta rimmar illa med löftet om att Trump ska bedriva en mycket restriktiv invandringspolitik.

Det handlar om så kallade H-1B-visa, som går till invandrare med mycket hög kvalifikationsgrad. Musk har själv haft ett sådant visa när han började jobba i USA.

Techbolag är beroende av utländsk arbetskraft, menar Musk. Han anser att USA måste fördubbla antalet ingenjörer som jobbar i landet och att man måste rekrytera de bästa talangerna från hela världen.

– Om du vill att ditt LAG ska vinna mästerskapet så måste du rekrytera topptalanger var de än är. Det gör det möjligt för hela LAGET att vina, menar Elon Musk i ett inlägg på X.

Musk får också medhåll av Vivek Ramaswamy, som ska leda effektiviseringsdepartementet tillsammans med honom.

Väcker starka reaktioner

Musks och Ramaswamys ställningstagande har väckt starka reaktioner hos flera kända Trump-supportrar, enligt kanalen.

– Vi välkomnade tech-männen när de kom springandes för att undvika att läraren i tredje klass skulle välja deras barns kön – och för den uppenbara ekonomiska nedgången under Biden/Harris, kommenterar Matt Gaez, tidigare republikansk ledamot av USA:s representanthus.

– Vi bad dem inte att utforma en invandringspolitik, menar han.

Även den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley kritiserar Musk, och menar att amerikansk arbetskraft måste prioriteras över utländsk.

– Det är ingenting fel med amerikanska arbetare eller amerikansk kultur. Allt du behöver göra är att titta på gränsen och se hur många som vill ha det vi har, menar Haley, enligt kanalen.

Donald Trump själv har tidigare varit kritisk till visaprogrammet H-1B och begränsat det på olika sätt när han var president.

På senare tid har han dock uttryckt sig mer positivt om högkvalificerad utländsk arbetskraft, enligt CNN.

Foto: Library of Congress resp Daniel Oberhaus

Text: Redaktionen


JUST NU: Nästan alla svenskar får ny lön – här är nya siffran

2025 04 01

Förhandlingsparterna är nu överens.

Det blir en löneökning på 6,4 procent. 

Ett tvåårigt avtal står nu klart mellan fack och arbetsgivare inom industrin, vilket väntas sätta normen för miljoner anställda även för resten av arbetsmarknaden.

Industriarbetsgivarna bekräftar beskedet natten till tisdagen.

– Det avtal vi nu har träffat ligger på en hög nivå kostnadsmässigt. Svensk industri verkar på en global marknad där konkurrensen är hård. Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna. 

Riktmärke för hela arbetsmarknaden

Årets avtalsrörelse är den mest omfattande sedan 2007 och omkring 500 nya centrala löneavtal ska tecknas.

Följden blir att nästan alla som är anställda i Sverige kommer att få ny lön, och överenskommelsen inom industrin väntas alltså sätta nivån även för resten av landets arbetare.

– Industrins avtal är riktmärke för avtalen på övriga arbetsmarknaden. När märket är satt väntar omförhandlingar av flera hundra avtal i alla andra branscher, förklarade Svenskt Näringsliv när förhandlingarna inleddes i januari.

Från och med idag

Fackföreningen Grafiska Företagen är en av aktörerna som bekräftar förändringen.

Löneavtalen för svensk industri är klara efter tuffa slutförhandlingar. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett tvåårigt löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent. Därmed är lönemärket satt för hela arbetsmarknaden, skriver facket.

De nya avtalen löper från 1 april 2025 till och med 31 mars 2027.

"Stabilitet"

Enligt arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare innebär det tvååriga avtalet på 6,4 procent en viss nedväxling.

Man menar att en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen.

– Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag, skriver organisationen i en kommentar.

Foto:

Text: Redaktionen


Svenskar flockas till ny favoritstad – bokningar ökar med 280 procent

2025 04 01

Svenska folket längtar utomlands.

Och det är storstadsresor som tycks stå högst på önskelistan under våren.

Ökar 280 procent

Framför allt är det intresset för weekendresor som skjuter i höjden.

Nya siffror från resebyrån Ticket visar att bokningar till storstäder nu i vår har ökat med 27 procent jämfört med förra året – och ökningen bland vissa städer är kolossal.

I synnerhet lockas folk till Amsterdam som ser en raketökning av bokningar på nästan 280 procent.

Det är relativt ny trend som började redan i höstas. Då kunde en hundraprocentig ökning noteras, som alltså nu fortsätter i ännu högre takt.

– Amsterdam utmärker sig särskilt som årets raket, med mer än dubbelt så många bokningar i år, framhöll Ticket vid tillfället.

Uppstickare på listan

Men även uppstickare som Gdansk (+257 procent) och Bilbao (+169 procent) återfinns på topp listan över topp fem mest populära resmål.

Klassiska resmål som Paris fortsätter att locka, samtidigt som mer outforskade städer även klättrar, säger Tiyoneh Jah, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket, i ett uttalande.

– Bilbao har seglat upp som ett hett resmål för restaurangintresserade svenskar. Vacker arkitektur, god mat och spännande sevärdheter gör staden väl värd ett besök i vår.

Prioriterar säkerhet

Tydligt är också att svenskar i hög utsträckning påverkas av geopolitiska och ekonomiska förändringar när det gäller resvanorna.

Prisvärda resmål och trygga städer ligger högt upp på önskelistan.

– Innan pandemin fick många svenskar upp ögonen för både Moskva och Kiev och de seglade upp som trendande resmål. säger Tiyoneh Jah.

– Men med tanke på den rådande situationen i regionen känns det främmande att de en gång toppade vår bubblarlista.

Topp 5: procentuellt störst ökning

  1. Amsterdam, +277 procent
  2. Gdansk, +257 procent
  3. Bilbao, +169 procent
  4. Manchester, +103 procent
  5. Paris, +102 procent
  6. Wien, +96 procent

Topp 10-listan: Mest bokade storstäderna i vår

  1. Barcelona (1)
  2. Paris (5)
  3. Amsterdam (NY)
  4. Rom (2)
  5. London (3)
  6. Prag (4)
  7. Nice (6)
  8. Milano (9)
  9. Berlin (7)
  10. Wien (NY)

Källa: Ticket

Foto: A. Olichon

Text: Redaktionen