RASERI MOT TAXIBOLAG: ”Agera innan det är för sent”

2024 12 20

Taxibranschen är hårt pressad i Sverige.

På åtta år har Taxi Stockholm tappat cirka 3 miljoner resor.

Det är framför allt taxibolagen Bolt och Uber som tagit marknadsandelar från andra bolag i Sverige. 

Appbolagens enkla bokningssystem och billiga priser lockar över kunderna.

Samtidigt växer kritiken mot Bolt och Uber.

En granskning från Expressen visar att bolagens taxiförare lever ett mycket hårt liv i Sverige.

Många förare kommer från länder som Pakistan, Iran, Irak och Afghanistan. Enligt de nuvarande arbetstillståndsreglerna måste de tjäna 80 procent av en svensk medianlön för att få stanna i landet.

Det motsvarar 28 480 kronor i månaden i dag. 

För att komma upp i summan tvingas taxiförarna ofta jobba 12 timmar per dag. 350 till 400 timmar i månaden är inte ovanligt, enligt Expressens granskning.

Samtidigt tjänar Uber och Bolt miljarder. Ubers rörelseresultat för 2023 landade på 44 miljarder kronor.

Bolag riskerar att slås ut

Nu har Svenska Taxiförbundet fått nog av Bolts och Ubers verksamhet.

Lennart Kalderén, ordförande Svenska Taxiförbundet, uppmanar Sveriges politiker att vidta åtgärder för att göra taximarknaden rättvis och hållbar.

Alla aktörer måste följa samma spelregler, betonar Kalderén.

– Plattformsbolag, vars affärsmodell leder till att de kan undvika skatt och moms, skapa tveksamma anställningsvillkor där socialt ansvar sätts på undantag, undergräver marknaden för seriösa bolag som riskerar slås ut, säger han.

”Agera innan det är för sent!”

Enligt Kalderén är det inte för sent att vända utvecklingen.

– Vi vill rikta en tydlig uppmaning till ansvariga politiker på den nationella nivån: Verktygen finns i lagstiftningen. Myndigheter som Skatteverket, Polisen, Transportstyrelsen och Arbetsmiljöverket har möjlighet att agera. Men det behövs politisk handlingskraft för att sända de rätta signalerna och öka myndighetskontrollen för att främja en socialt hållbar taxinäring, säger han och tillägger:

– Då kan vi också säkerställa att det finns förutsättningar för regioner och kommuner att kunna handla upp samhällsviktiga resor som skolskjuts, färdtjänst och sjukresor av seriösa företag. Agera nu – innan det är för sent!

Foto: B. Waldemar

Text: Redaktionen


JUST NU: Kaosscener i Grekland – svenska turister i fara

2025 07 03

Massevakuering inleds på den grekiska semesterön Kreta.

En massiv skogsbrand har brutit ut på paradisön.

Branden har eskalerat på bara några timmar och är “utom kontroll” på östra sidan av ön, rapporterar bland annat Reuters.

Alla sjukhus har satts i beredskap och omkring 3 000 personer har evakuerats från byar och turistområden.

Flera turister har fått lämna sina hotell och spenderat natten i en gymnastiksal.

Väldigt svår situation

Minst 155 brandmän deltar i släckningsarbetet.

Ännu fler är på väg, enligt den grekiska brandkåren.

– Det är en väldigt svår brand, och den pågår fortfarande, säger en talesperson från räddningstjänsten till Reuters.

Exakt vad som har orsakat de omfattande bränderna är i dagsläget oklart. Grekland drabbas frekvent av skogsbränder, särskilt under sommaren vid kraftiga värmeböljor.

Svenskar i fara

Grekland är ett av de mest populära resmålen för svenskar.

I synnerhet Kreta lockar mängder med turister varje år.

Flera svenska turister som befinner sig på paradisön har vittnat om kaotiska scener under natten. Nödsignalerna tjöt från folks mobiltelefoner.

– Vi skyndade oss till rummet och började packa väskorna. Vi väntade på att Apollo skulle ge besked, men fick ingen tydlig information, säger 33-årige Andreas Jansson till Aftonbladet.

Apollo har ett hotell drygt sju kilometer från där branden rasar och följer situationen noga. Även Ving har gett liknande besked, skriver tidningen.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Larm om fiskmåsar – ”någon kan dödas”

2025 07 03

Aggressiva fiskmåsar sprider skräck i Skottland.

Barn har attackerats och husdjur har dödats.

Nu kallar Skottland till krismöte.

Ett möte om problemet med aggresiva fiskmåsar ska hållas i norra delen av Skottland, enligt jordbruksminister Jim Fairlie.

Men Douglas Ross, ledare för konservativa Tory, vill gå ännu längre.

Han kräver ett nationellt toppmöte.  

Enligt Ross måste den skotska regeringen vidta åtgärder innan ”någon dödas” av de aggressiva fåglarna.

Han får medhåll av partikollegan Rachael Hamilton.

– Aggressiva måsar fortsätter att vålla problem för företag, turister och alla som befinner sig i närheten av havet, säger hon enligt The Scotsman.

– Och det är inte en säsongsbetonad angelägenhet. Det handlar om ett allvarliga och ökande hot mot vår hälsa. Detta är en säkerhetsrisk, särskilt för barn och äldre, fortsätter Hamilton.

Vågar inte gå ut

Aggressiva fiskmåsar är ett växande problem i Skottland.

Under häckningssäsongen, mellan april och juni, blir fåglarna aggressiva mot alla som de uppfattar som ett hot. I Skottland har flera attacker mot människor rapporterats.

Attacker har också inträffat före och efter häckningssäsongen.

Det kan bland annat bero på att fiskmåsarna har lärt sig att människor är en lätt källa till mat. Människor med mat i händerna blir offer för hungriga måsar. Den stora tillgången till mat, sopor och skräp har också gjort att fler måsar tar sig in till städerna.

I vissa områden är situationen så allvarlig att människor inte vågar lämna sina hem, uppger Toryledaren Douglas Ross.

– Väljare har berättar för mig att de är oroliga för att lämna sina hem av rädsla för att bli attackerad av en störtdykande mås. Andra har drabbats av psykiska problem på grund av sömnbrist som orsakats av högljudda måsar.

FAKTA: Fiskmåsar i städer  

- Fiskmåsar är vanligt förekommande i stadsmiljöer eftersom de har lärt sig att anpassa sig till den mänskliga närvaron. De bygger bon på tak, balkonger och andra höga platser som ger dem en överblick över området. Dessutom har de en förmåga att identifiera lämpliga platser där människor slänger matrester och annat avfall.

- Fiskmåsar kan orsaka buller och störningar genom sina högljudda skrik och påträngade närvaro. Dessutom kan de vara aggressiva mot människor som närmar sig deras bon eller på annat sätt kan utgöra en fara för deras ungar.

- Under häckningssäsongen är fiskmåsen, dess ungar, bon och ägg fredade enligt jaktlagen, något som begränsar möjligheterna att bli av med dem. Det finns dock undantag som kan innebära att man får lov att ta bort fiskmåsbon och ägg, när äggen är kläckta begränsas man ytterliggare och undantagen blir färre.

Källa: Begone Skadedjur & Sanering AB 

Foto: Peter F. Wolf

Text: Redaktionen