En miljon pensionärer ska granskas

2024 12 20

Pensionsfusket är utbrett i Sverige.

Pensionsmyndigheten har flaggat för att många miljoner betalas ut felaktigt till pensionärer som:

- befinner sig utomlands eller reser utomlands under längre perioder

- bor tillsammans med en person som hen är gift med eller har varit gift med, men de är folkbokförda på olika adresser

- har avlidit utomlands

- inte bor på den adress som hen har bostadstillägg för

- har inkomster eller pension från annat land eller tillgångar som hen inte har anmält till Pensionsmyndigheten.

En miljon ska granskas

Nu inleder Utbetalningsmyndigheten en omfattande granskning av Sveriges pensionärer.

En miljon pensionärer ska granskas av myndigheten, som skapades för ett år sedan.

Utbetalningsmyndigheten syfte är att upptäcka fusk i välfärden. 

Den här gången kommer myndigheten använda en helt ny metod för att identifiera misstänkta fuskare, rapporterar Sydsvenskan.

Generaldirektör Per Eleblad uppger att det rör sig om datakörningar som undersöker om en person har vistats utomlands. Vidare kontrollerar myndigheten om pensionärerna lämnat några ”digitala avtryck” i Sverige det senaste året.

– En medborgare i Sverige som lever ett normalt liv, lämnar rätt många digitala avtryck efter sig i sin kontakt med myndigheter och annat. Det är de grejerna vi tittar på, säger Per Eleblad till Sydsvenskan och berättar att Utbetalningsmyndigheten redan identifierat flera misstänkta fuskare.

Projektet kommer fortsätta under 2025.

– Vi kommer att kunna skicka helt andra volymer när vi är säkra på att våra modeller hittar utbetalningar som är felaktiga. Vi kommer att skala upp det här rejält under våren, säger Eleblad till tidningen.

2,3 miljarder kronor

Under året har Utbetalningsmyndigheten också granskat andra felaktiga utbetalningar i välfärden.

I november meddelade myndigheten att man upptäckt utbrett fusk efter att ha granskat data från de utbetalande myndigheterna.

– Vi har fokuserat på två områden, missbruk av sjukpenning och för höga inkomster i samband med studier. Våra datamodeller har snabbt gett resultat och vi kan nu börja skicka underrättelser till de utbetalande myndigheterna, sade Per Eleblad.

Det här visade Utbetalningsmyndighetens granskning:

- Sjukpenning för nästan 2,3 miljarder kronor betalades ut på felaktiga grunder under 2021. Det motsvarade knappt 7 procent av de totala sjukpenningutbetalningarna.

- De felaktiga utbetalningarna från CSN uppskattats till knappt 1,2 miljarder kronor. Ungefär 470 miljoner av dessa avser studenter som har högre inkomster än vad regelverket medger.              

Foto: BettyV

Text: Redaktionen


JUST NU: Historiskt ras – svenskt jätteföretag kollapsar

2025 04 07

Stockholmsbörsen rasar på måndagen.

Det breda indexet OMXSPI har fallit med cirka 7 procent och storbolagsindexet OMXS30 har rasat med omkring 8 procent.

Det rör sig om ett historiskt ras. Nästan alla storbolag faller kraftigt, rapporterar flera medier.

Ett av de största rasen står förssvarskoncernen Saab för. Det svenska bolaget sjönk med hela 18 procent vid öppning.

”Vill ur marknaden”

Enligt Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, beror raset på att det inte finns några förhoppningar om en snabb lösning efter president Trumps nya strafftullar mot världens länder.

– Det här är väldigt extremt och tillhör verkligen inte vardagen. Det tyder på att det är en väldigt stor mängd placerare, inte alls bara professionella placerare utan även småsparare, som vill ur den här marknaden, säger han till SvD och tillägger:

– De tar ut pengarna och sätter in dem på ett vanligt bankkonto. I en sådan här kaotisk situation så är det bara att placera helt säkert som gäller just nu.

Enligt analytikern riskerar raset att bli värre än kraschen under coronapandemin.

Finansministern: ”Väldigt sorgligt”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) är inte förvånad över raset.

– Det är inte förvånande eftersom det vi har sett från den amerikanska administrationen skapar en väldigt stor osäkerhet, båda hos stora och små investerare, säger hon i P1 Morgon.

– Det är inte förvånande, men det är väldigt sorgligt att det ska gå åt det här hållet, fortsätter Svantesson.

På frågan om hur skadligt raset är för Sveriges ekonomi, svarar finansministern:

– Svensk ekonomi står i grunden starkt. Vi har såklart företag i Sverige som drabbas hårdare av det som sker, exempelvis fordonsindustrin, men svensk ekonomi står starkt. Jämför vi med andra länder i EU så har vi världsklass på våra statsfinanser. Vi har muskler att göra mer.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Lägger ned vapnen – stor seger för USA

2025 04 07

USA har nått en betydande militär framgång i Mellanöstern.

På måndagsmorgonen meddelar flera Iranstödda milisgrupper i Irak att de kommer lägga ner sina vapen.

Det rapporterar Reuters med hänvisning till flera högt uppsatta milisledare.

Fruktar amerikanska attacker 

Enligt ledarna har beslutet fattats för att undvika en ”eskalerande konflikt” med USA och Israel.

Sedan Donald Trump tillträdde som president har USA utfärdat flera varningar till Iraks regering. Bland annat ska Trumpadministrationen hotat med luftanfall mot miliserna, som beskjutit amerikanska och israeliska mål i flera år.

– Trump är redo att ta kriget med oss till en värre nivå. Vi är medvetna om det och vill undvika ett sådant scenario, säger en befälhavare från Kataib Hezbollah, den mäktigaste shiamilisen, enligt Reuters.

Vidare uppger ledaren att Iran står bakom deras beslut om nedrustning.

Samtal med premiärministern

Uppgifterna bekräftas även av Iraks regering.

Izzat al-Shahbndar, en högt uppsatt shiamuslimsk politiker, framhåller att Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani har samtalat med ledarna för miliserna.

– De är benägna att följa USA:s uppmaningar om nedrustning. Fraktionerna agerar inte envist eller insisterar på att fortsätta i sin nuvarande form. De är fullständigt medvetna om att de kan bli måltavlor för USA.

Långdistansvapen

Miliserna i Irak består av cirka tio shiitiska beväpnade fraktioner. Tillsammans innehar grupperna mängder av drönare och långdistansrobotar, rapporterar Reuters.

Efter att kriget mellan Israel och den palestinska terrorgruppen Hamas eskalerat har attacker mot amerikanska trupper i Mellanöstern ökat.

Israel militära offensiv mot Hamas har upprepade gånger använts som ett svepskäl för att legitimera attacker mot amerikansk personal och militär. Ett dussintals robot- och drönarattacker har utförts mot amerikanska styrkor i Irak och Syrien sedan Gazakriget start.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder) resp Nato

Text: Redaktionen