Anders Borg uppskattad på Liberalernas stora landsmöte

2021 11 21

– Nyamko Sabuni höll ett fantastiskt tal, det måste jag säga. Det var ett av bästa politiska talen jag hört på väldigt lång tid.

Det sa Moderaternas tidigare finansminister Anders Borg när han besökte Liberalernas landsdagar i helgen. Han framhöll att Liberalerna behövs i en borgerlig regering efter valet.

Anders Borg talade efter Nyamko Sabuni

Han äntrade scenen efter att Liberalernas partiledare hållit stora linjetal och Anders Borg var ett av de största namnen på L-stämman. Anders Borg framhöll att Liberalerna bör ingå i en framtida regering och han talade bland annat om Liberalernas hjärtefråga skolan.

Fokuserade på skolan

Sverige har varit ett av de bästa samhällena på klassresor. Det har vi varit för att vi har gratis utbildning och ska ha bra utbildning för alla. Brister det där, så brister det i alla andra dimensioner också. Så det ligger mycket i att man måste börja med skolan, den är den första försvarslinjen, sa ex-finansministern uppger DI.

Han deltog även i en panel om ekonomisk politik tillsammans med Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson och KD:s ekonomisk politiska talesperson Jakob Forssmed.

Sågar S-MP-budgeten

Anders Borg sågar regeringens budget som är upp till omröstning i riksdagen på onsdag.

– Nu har regeringen kommit på den mycket märkliga idén att lägga lägga fram något som de kallar ett förvärvsavdrag, på framför allt a-kassa, sjukförsäkring och förtidspension, som till väldigt stor del upphäver sysselsättningseffekterna i jobbskatteavdraget, säger Anders Borg.

Vill att budgeten faller

Anders Borg anser att regeringens budget är mycket olämplig.
Det är den sämsta budgetpropositionen som den här regeringen har lyckats prestera. Det vore väldigt bra om den faller, säger Borg.

Bakåtvänd politik enligt Borg

Han framhåller att att S-MP-budgeten är bakvänd krispolitik.

 Det här slår mot sysselsättningen för alla låginkomsttagare, det är de som behöver ha starka drivkrafter att gå in på arbetsmarknaden. Vi har många människor, inte minst som har kommit till Sverige på senare år, som har svag arbetsmarknadsförankring, säger han till DI.

Vill fixa klimatomställningen

Anders Borg passade också på att förklara varför han anser att det är viktigt att Liberalerna ingår i regeringen.

 Det är väldigt bra om man får en bred borgerlig regering där Liberalerna ingår, som har möjligheter att förankra budgeten i riksdagen. Det måste handla om de här sakerna, att vi får en tydlig arbetslinje så att inte inflationen drar i väg, att vi förstärker konkurrenskraften så att vi inte halkar efter ännu mer, och att vi klarar av att göra en klimatomställning som gör att vi maximerar minskningen av koldioxid, och inte maximerar kostnaden för omställningen, säger han till DI.

ANALYS

7 år efter att han lämnade som finansminister är Anders Borg fortsatt ett stort namn inom politiken med kapacitet att påverka och dra ned stora applåder. Han åtnjöt mycket höga popularitetssiffror under sin tid som minister och vid Liberalernas landsdagar var han en mycket uppskattade gäst.

Hans fokus ligger som väntat på finanspolitiken och där är hans och Liberalernas inriktning mycket nära varandra. Men som finansminister har man djup kunskap om alla politikområden vilket även återspeglades vid Anders Borgs tal på L-stämman. 

Foto: Anders Borg FB

[yop_poll id="892"]

Danmark har läxat upp USA

2025 05 10

Enligt uppgifter till The Wall Street Journal avser USA att öka spionaget mot Grönland, som tillhör det danska kungariket.

Uppgifterna har väckt starka reaktioner i Danmark. Den danska underrättelsetjänsten, PET, har konstaterat att det föreligger ett ökat hot om spionage efter att artikeln publicerats.

Nu har Danmark kontaktat USA.

Det bekräftar statsminister Mette Frederiksen.

– Det här är rykten i en internationell tidning, och som ni vet har vår utrikesminister redan haft ett samtal med USA. Självklart kan man inte spionera på en allierad, säger hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.  

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen betonar att den danska regeringen har varit mycket tydlig i sin kommunikation.

– Det avgörande är att vi signalerat mycket tydligt till amerikanerna att kungarikets interna angelägenheter är kungarikets interna angelägenheter. Vi betraktar oss inte bara som en nära allierad till USA, vi är en nära allierad. Och därför kan vi naturligtvis inte tolerera om folk börjar spionera på varandra, säger han enligt TV2.

Utrikesministern betonar att det danska budskapet förmedlats till  den tillförordnade amerikanska ambassadören i Danmark, Jennifer Hall Godfrey, och att detta budskap nu sprids vidare i Washington.

Hotbild kvarstår

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen framhållit att han vill se Grönland som en del av USA. Presidenten har dessutom vägrat att utesluta användning av militärt våld för att ta kontroll över världens största ö.

– För den nationella säkerhetens skull och för friheten i hela världen anser USA att ägande och kontroll av Grönland är av största vikt, har Trump utryckt på sin sociala medieplattform Truth Social.

USA har i dag en stor militär närvaro på Grönland. År 1951 ingicks ett försvarsavtal med Danmark som gav USA en betydande roll i försvaret av territoriet, inklusive rätten att bygga och upprätthålla militärbaser.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


TYSKLAND HÄVDAR: Stort genombrott i Ukraina – inom två dagar

2025 05 09

Tysklands nya förbundskansler Friedrich Merz tror att en vapenvila i Ukraina kan träda i kraft inom två dagar.

Det rapporterar den tyska Bild.  

– Jag har stort hopp om att det kommer att nås en överenskommelse om eldupphör i Ukraina i helgen, säger Merz enligt tidningen.

– Med tanke på den tre dagar långa vapenvilan som Ryssland utlyst finns det stor chans att den kommer att förlängas till 30 dagar och att förhandlingar om ett fredsavtal sedan kan inledas, fortsätter förbundskanslern.

Vidare meddelar Merz att han skrivit under ett förslag om eldupphör tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron, Polens premiärminister Donald Tusk och den brittiske premiärministern Keir Starmer.

– Det är i stort sett identiskt med det amerikanska förslaget. Vi hoppas verkligen att detta också kommer att accepteras av den ryska sidan, säger förbundskanslern och tillägger:

– Bollen ligger helt och hållet hos Moskva.

Zelenskyj ger besked om toppmötet

Samtidigt meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina ska anordna ett toppmöte med flera europeiska ledare på lördag.

– Vi förbereder oss för att träffa ledarna i ”Koalitionen av villiga länder”, säger Zelenskyj i ett uttalande.

Koalitionen består av ett 30-tal länder som arbetar för en hållbar fred i Ukraina. Sverige är ett av flera Natoländer i gruppen. USA tillhör inte koalitionen.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen