Ofattbart genombrott i tekniken – “kan förändra hela världen”
2024 12 12
Google påstår sig kunna bevisa parallella universum.
Willow.
Så kallas Googles nya kvantdatorchip.
Ett chip som kan räkna ut komplicerade uppgifter på fem minuter där motsvarande uppgift skulle ta 10 kvadriljoner år för för en superdator.
Det handlar alltså om 10 000 000 000 000 000 000 000 000 år.
"Kan bevisa parallella universum"
Beskedet går knappt att ta till sig.
Och det kommer mer.
Enligt Hartmut Neven, grundare och chef för Google Quantum AI, utgör Willow ett bevis för att parallella universum existerar.
– Prestandan för Willow-chippet var så fenomenalt snabb att den måste ha “lånat” beräkningen från parallella universum, framhåller Hartmut Neven i ett bloginlägg.
Bara förekommit i science fiction
Teorier om parallella universum, så kallade “multiverse”, är inte ny. Den har dock främst förekommit inom science fiction.
Konceptet innebär att det finns mer än en verklighet eller tidslinje och baseras på föreställningar om alternativa verkligheter och andra dimensioner.
Hartmut Nevens uttalande markerar dock första gången som en högt ansedd teknisk chef kopplar en teknologisk framgång till teorin om multiversum.
– Den här häpnadsväckande siffran överskrider kända tidsskalor inom fysiken och överstiger vida universums ålder, skriver Google-chefen vidare.
– [Willows prestation] ger trovärdighet åt föreställningen att kvantberäkning förekommer i många parallella universum, i linje med idén att vi lever i ett multiversum.
Skeptiker tvivlar
Alla delar dock inte Hartmut Nevens teori.
Skeptiker menar att Google-chefens påstående är spekulativt. En av kritikerna är Frank Wilczek, professor i teoretisk fysik vid MIT.
Han menar att de andra universumens “existens” behöver tolkas väldigt filosofiskt, även om han medger att kvantdatorerna "kan förändra världen".
– Det har att göra med det som kallas kvantteorins många världar och tolkningar, vilket är ett sätt att tolka det faktum att den kvantmekaniska beskrivningen av världen är mycket bred och komplicerad.
– Det visste vi redan, det behövde vi inte kvantdatorer för, säger Frank Wilczek i en intervju med SVT.
Foto: P. Linforth
Text: Redaktionen